jo_jacek Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 (edytowane) Model: Xt Down Swing, FDM761AM6 podwójny ciąg ,śr.31.8/34,9mm Cena: 106zł Kupiona: U Arnika (jak zawsze polecam z całego serca :razz:) Przesiadlem się z : Shimano Sis Montaż - Doszła do mnie wczoraj. Gdy otworzyłem pudełko (jak zawsze starannie zapakowane przez arnika :] ) mym oczom ukazała sie owa przerzutka. patrząc na nia myslałem ze bedzie wazyła tone.. ale jak sie okazało nieco sie pomyliłem i wcale taka ciężka nie jest. Gdy przyszło do montowania coraz bardziej mi sie podobała - wzorowe wykonanie. I baaardzo fajne prowadzenie linki - niewystaje nigdzie gdzie nie trzeba, nieprzeszkadza. Regulacja - Po naciągnieciu linki w sumie nic nie musialem robic (mam mikroindeksacje). Wiec o regulacji duzo sie nie wypowiem. Jazda - W porównaniu do sisa niebo a ziemia ( no niedziwne :razz:). Jadac po ulicy byłem pod wrazeniem, pod obciazeniem wrzucala w góre i w dół i to szybko. Przyszedł czas na las :twisted: . Niemiałem duzo czasu więc lasem i najtrudniejszymi górkami jakie znam wbijałem sie pod góre Chełmską kilka razy (najwyzsza u mnie a róznica poziomów to okolo 100m :wink: ). Jadac obojetnie pod jakim obciazeniem przerzutka zrzucała z blatu na srednia koronke i ze sredniej na najmniejszą i na odwrót. Niemiała anirazu "momentu zastanowienia". Uznałem ze to niemozliwe i chciałem jej udowodnic ze jestem leszpy od niej :razz: - wciskajac pdo górke ile sił w nogach zmieniałem biegi z przodu a na niej to nie robilo zadnego wrazenia :eek: . Jestem zszokowany. W miare pokonywania nastepnyych kilometrów bede dopisywac kolejne relacje z jej sprawowania :] P.s. Jakby sie ktos pytal, to widzialem temat o XT Down Swing ale panjuje ogolne przekonanie ze Shimano im nowsze tym gorsze dlatego zalozylem nowy temat - tamto jest starszze o 3 lata Edit: Zapomnialem dodac, ze dopiero po zmianie przerzutki sie dowiedzialem, ze stara generowala 90% wkurzających dźwieków. Jakies stuki puki i inne niezidentyfikowane dźwieki wydobywały sie ze starej. Teraz jade to az sie milo jedzie i nie slychac bika Edytowane 14 Kwietnia 2006 przez jo_jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 1 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 podbnie miałem wczoraj załozyłem nowego xT na przód wygląda jakby ważył tone a jedynie ma 176 g lx 2006 jest cięższy o 2 gramy ( wazyłem obie w sklepie). działa idealnie tylko wygląda jak by miał sto lat i ważył tonę . wczoraj zrobiłem 30 km na rozghrzewke i jestem mile zaskoczony wygląd nieciekawy ale praca ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majstermod Napisano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 (edytowane) I baaardzo fajne prowadzenie linki - niewystaje nigdzie gdzie nie trzeba, nieprzeszkadza. Wszystko wygląda fajnie dopóki nie zechcesz zamontować błotników. Dźwignia od podwójnego ciągu zachodzi za rurę podsiodłową, a ponadto jest gruba i zbliża się do opony. Kiepsko to zostało rozwiązane. Teraz jak chcę montować błotnik to musi się kończyć nad przerzutką, a wtedy jest już niestabilny. Podobnie tylne XT roczniki 2005 i 2006 mają felery jakieś. Wypustka zabezpieczajaca przed obróceniem wózka do góry jest zbyt delikatna i wyłamuje się po kilku dniach jazdy w terenie. Gdy przerzutka zapcha się błotem do wywija się za łańcuchem do góry i ląduje między szprychami. Shimano nie udało się też zabezpieczyć przed uderzaniem w widełki, to na wózku jest przypięty kawałek gumy, niezła fuszerka. Poza tymi defektami zestaw XT'06 przód+tył chodzi bardzo dobrze. Jeszcze tylko łożysko ceramiczne trafiło mi się chyba jakieś kiepskie z tyłu, bo trzeba je smarować co miesiąc, inaczej piszczy. Edytowane 2 Czerwca 2006 przez majstermod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 2 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ...a najgorsze, że xt montują już w rowerach z hipermarketów . widziałem i nie mogłem się pogodzić, że przerzutka na której jeżdżę jest przyczepiona do jakiegos makro sorry za OT a teraz pytanie bliżej tematu: zastanawiam się nad zakupem ramy marin, w której linka do przedniej przerzutki prowadzona jest dołem. czy będę musiał zmienić przerzutkę z mojej Deorki? w zestawie z ramą jest 'derailleur hanger', szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 4 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Teraz przerzutka ma jakieś 1400km na przebiegu i dziala tak samo jak na początku. Wogóle jej nieoszczedzam. Czesto pod baardzo duzym obiciazeniem zmieniam biegi a ona jak gdyby nigdy nic :] ogólnie jestem bardzo zadowolony :] Do posta wyzej : Niewiem jaka masz teraz Deorke ? z dolnym, z górnym czy z takim ciagiem ze mozna i jeden i drugi zamontować :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 11 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 a jak to poznać, jaki ciąg? górny na pewno, tylko nie mam pojęcia czy obsługuje też dolny. nie wygląda na to, bo musiałbym całą zamontować odwrotnie niż jest no to będę jeździł na sis'ie, który nawet nieźle działa... nie ma wielkiej różnicy między nim a deroe, dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimniasty Napisano 17 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Generalnie zmieniarki down-swing należą do bardzo wytrzymałych (zwłaszcza starsze modele LX i XT np. 98) Jeśli masz podwójny ciąg to można lekko stuningować (upierdzielić przeszkadzajkę) - zystasz przy okazji parę gram. XT możemy znaleźć nawet w tanich rowerach, z prostej przyczyny - tanio można zwrócić na swój produkt uwagę klienta ("łał - tam jest ikste"-myśli sobie odwiedzający tesco koleś) marketing Sprawdź sobie jaki masz model (powinna być "tabliczka" na ramieniu z tworzywa) i zerknij do wykazu grup shimano: http://www.wrower.pl/sprzet/Shimano/shimano.php lub starsze: http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/ (sprzęt) jeśli zmieniasz ramę, sprawdź też czy spasuje Ci rozmiar starej przerzutki (obejma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi