maltan Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Cześć, czołem ! W ramach przygotowania do przyszłego sezonu zaczynam biegać, a że plan treningowy jaki otrzymałem bazuje na strefach tętna, przyszedł w końcu czas na zakup pierwszego w życiu pulsometru. Wiem tylko tyle, że sygnał musi być kodowany (teraz to chyba standard). Planuję wydać niewiele, tj. max około 250 zł. Skąd niekąd wiem, że Sigmy są całkiem dobrym wyborem w tym sprzęcie. Na allegro znalazłem kilka IMO ciekawych propozycji w powyższym przedziale cenowym. Chciałbym tylko zasięgnąć opinii od posiadaczy pulsometrów, który z nich wybrać. Chyba, że macie jakieś inne propozycje w tej cenie. Przy okazji byłbym wdzięczny za informacje, jakie funkcje są najbardziej pożądane w tego typu urządzeniach. Poniżej modele które sobie upatrzyłem: PC 9 w cenie 109 zł RC 1209 cena 229,5 zł PC 15.11 - 159 zł Pozdrawiam
kamfan Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Wiem tylko tyle, że sygnał musi być kodowany (teraz to chyba standard). Nie jest to standard. Z tych co podałeś PC9 oraz PC15.11 nie mają kodowanego sygnału. Niekodowany sygnał też ma swoje zalety np. idąc na siłownię możesz korzystać z "komputerków" zamontowanych na urządzeniach wykorzystując własną opaskę z pulsometru. Ja natomiast polecam Sigma Sport Onyx Fit (tego używam) lub Onyx Pro. Fit ma kodowany sygnał, 3 strefy pulsu (w sumie można powiedzieć, że ma 5, bo masz sygnał dźwiękowy jak jesteś poniżej pierwszej i trzeciej strefy), nie gubi sygnału nawet jak się opaski nie nawilża. Więcej info poszukaj sobie w necie. Ja mam go 2 lata jeżdżę/biegam/pływam cały rok i ciągle jest w dobrym stanie
parmenides Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Od roku używam Sigmy 15.11. Prosty, ale bezawaryjny model. Podstawowe funkcje: dwie strefy zaprogramowane plus jedna własna. Oczywiście pokazuje ile procent jesteś w wybranej strefie. Łatwy w obsłudze, wygodny. Sprawdzi się zarówno w bieganiu jak i na rowerze. Podczas jazdy montuję ją na kierownicę. Niestety dodatkową podkładkę Sigmy będziesz musiał kupić osobno - nie ma jej w komplecie z zegarkiem (cena ok 25 zł). Sygnał niekodowany, bardzo stabilny. Opaska dość wygodna. Czasem, przed treningiem, trzeba zwilżyć zanim złapie sygnał - podczas wysiłku oczywiście bezobsługowa. Mogę polecić.
Miliron Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Ja wybrałem niedawno Sigmę 25.10... Była niewiele droższa od 15.11 a ma kilka dodatkowych funkcji i uchwyt na kierownicę w komplecie.
maltan Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 Dzięki za odzew ! Sygnał kodowany to podstawa m.in. przez to, że będę biegał w grupie. kamfan dałeś do myślenia z tym Onyx'em. Pisałeś, że używasz go także na basenie. Nie ma problemów ze szczelnością ? Raczej nie będę go często zabierał na pływalnię, ale parę razy chciałbym go sprawdzić pod wodą Na tę chwilę mój wybór zawęził się do dwóch modeli Sigmy. Poniżej przesyłam linki do nich. http://allegro.pl/sigma-onyx-fit-mega-okazja-super-cena-i2813189379.html http://allegro.pl/sigma-pulsometr-dla-biegaczy-rc1209-2-kolory-fv-i2835402813.html Za Onyx'em przemawia niższa cena+podstawka na rower, natomiast ten RC1209 lepiej się prezentuje Czekam na Wasze głosy, ew. insze propozycje
Piksel Napisano 9 Grudnia 2012 Napisano 9 Grudnia 2012 Mam szybkie pytanie, czy w pulsometrze sigma Onyx Fit da się ręcznie ustawić maksymalną i spoczynkową wartość pulsu, czy tylko poprzez test?
Mod Team Franio Napisano 9 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2012 Nie wiem jak w Onyx Fit, ale w Onyx Pro da się ustawić tylko wartość maksymalną.
Tofi Napisano 10 Grudnia 2012 Napisano 10 Grudnia 2012 Kodowany czy też niekodowany ja bym tam wybrał stndaryzowany, czyli zgodny z ANT+. Wiesz że będziesz go mógł wykorzystać nie tylko do biegania. Bieganie w grupie to też nie problem bo urządzenie parujesz sobie w domu gdzie nie ma innych biegaczy. Podczas biegu się nie martwisz, bo każdy sensor i urządzenie mają swoje adresy i jedyne czego będziesz musiał się obawiać za parę lat to hakera ściągającego z czujnika dane dla ubezpieczyciela, żeby mieli dowód by nie wypłacić ci odszkodowania, chociaż podejrzewam, że sama transmisja poza danymi skąd i do kąd jest kodowana w tym systemie.
Vader Napisano 29 Grudnia 2012 Napisano 29 Grudnia 2012 zastanawia mnie jedna rzecz, czy w pulsometrze onyx fit mozna przegladac dane z poszczególnych okrążeń?? bo jakos nie wyczailem tego w demie na www sigmy
Tomash Napisano 3 Stycznia 2013 Napisano 3 Stycznia 2013 Ja sam korzystam z Onyxa Pro i nie powiem żebym był jakoś zachwycony. Często gubi sygnał albo ma problemy z jego złapaniem, jak oddalę się za daleko od zegarka, to po tym jak zgubi sygnał nie chce go czasami złapać, trzeba ponownie zaczynać trening. Po 2 sezonach sygnały dźwiękowe wysiadły, a nie używałem go pod wodą. Niemniej jednak za cenę rzędu 220zł (bo mniej więcej tyle za niego zapłaciłem) wydaje mi się, że to niezła oferta. Do tego Sigma ma dobrą obsługę gwarancyjną, otwartą na klienta.
maltan Napisano 9 Stycznia 2013 Autor Napisano 9 Stycznia 2013 Tomash czy Onyx Pro posiada funkcje przebytego dystansu i prędkości aktualnej ? Przydałaby się jeszcze prędkość średnia i maksymalna. Pytam bo zastanawiam się nad wyborem między tym a RC 1209
Mod Team safian Napisano 9 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 9 Stycznia 2013 Nie posiada, bo to zwykły pulsometr, nie ma akcelerometru, wejdź na stronę Sigmy gdzie jest demo i można się pobawić zegarkami. Używam Onyxa Pro i w sumie jest ok, sporo opcji, pamięć 7 treningów, akurat sygnał u mnie łapie bez problemu natomiast fakt- wszystkie Sigmy mają problem po odejściu od pulsaka na dłuższy czas. Natomiast na plus zasługuje gwarancja Sigmy - ostatnio (po roku) padła mi opaska, wysłałem wszystko do Niemiec do Sigmy (tyle, że bez rachunku, mimo że prosili, ale nie znalazłem niestety) i bez problemu wymienili mi opaskę na nową, przynajmniej tyle dobrze
Tomash Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Tak zgadzam się z tym co pisze Safian w 100%, zarówno co do możliwości sprzętowych jak i gwarancji. naprawdę firma Sigma porządnie wywiązuje się ze swoich zobowiązań.
maltan Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Napisano 24 Stycznia 2013 A może lepiej dorzucić i zainwestować w polara http://www.decathlon.pl/cardio-rs-300-x-id_8092203.html ?
maltan Napisano 5 Lutego 2013 Autor Napisano 5 Lutego 2013 w końcu się zdecydowałem wybór padł na budżetową Sigmę Onyx Fit ! Dzisiaj będę go ustawiał i od razu wypróbuje w czasie biegania
Vader Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 w końcu się zdecydowałem wybór padł na budżetową Sigmę Onyx Fit ! Dzisiaj będę go ustawiał i od razu wypróbuje w czasie biegania no to czekam na jakies swieżą relacje z testu gdyż też sie zastanawiam nad tym modelem..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.