zielonyboy Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Witajcie, więc tak zaraziłem się rowerkiem konkretnie i padł pomysł na składaka , moje pojęcie na temat amortyzatorów na dzień dzisiejszy jest tak wielkie jak o ruskim balecie, głównie bazuje na opiniach wyczytanych u wujka google i już nie wiem co wybrać , jeżeli ktoś by mógł coś doradzić byłbym wdzięczny, kwota jaką posiadam to około 600 zł ale chciałbym nowy amortyzator . Ramę i stery mam stery już nabite w ramie. Rama jest to Leader Fox Maxx 20 cali i do tego już kupione kółeczka Obręcze AlexRims i piasty Novatec ...... dodam że ważę w granicach 90 kg i mierzę sobie 184 cm , na allegro znajduje ciekawe z wyglądu rock shok'i no ale wygląd to wszystko co mogę o tym powiedzieć . Dodam ze bardzo dużo zasuwam rowerkiem w terenie mieszanym ale więcej po lesie i terenie gdzie amortyzator będzie miał co robić . Jak skręcę ramę koła i kupiony amortyzator dzięki komuś z was to wrzucę fotkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heb89 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 pod twoją wagę szukaj czegoś ze sprężyna powietrzną, z nowych to raczej tylko SunTour. Seryjnie amory z tradycyjna sprężyna ogarniają wagę ok 70kg+. Poszukaj nowych SR Radion czy Epicon, może jakiegos Rock Shoxa Tora Solo Air trafisz w tej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Do 600 zł szukać Epicona, da sie czasem niezła sztukę upolować. Nie padło stwierdzenie jakie masz hamulce jak Vki epicona sobie odpusć bo raczej nie znajdziesz, wtedy Raidon, można szukać Spinnera SW7 albo tory 318 w dobrym stanie z pivotami. Jak masz Tarcze to wybór jest zdecydowanie prostszy. Od razu można wspomnieć zebyś nowego RSa XC30 / 32 sobie odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyboy Napisano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 He jak zwykle czegoś zabrakło, biorę pod uwagę tylko tarczówki hydrauliczne nie ma mowy o żadnych v'kach o rs suntour nasłuchałem się i naczytałem sporo negatywów więc ciut z obawą patrze na te markę, 600 zł około więc jak będzie trzeba dać 650 zł to mnie korona nie spadnie bo poza amortyzatorem biorę jeszcze mostek i kierownice . http://allegro.pl/widelec-rock-shox-xc-32tk-100mm-lemonbike-i2814420103.html o tym amorku myślałem ale skoro mam go omijać to prosze powiedzieć czemu ? bo nie ukrywam że nie wiem //// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panPierniczek Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Bo jest zbyt drogi w stosunku do oferowanych właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 rs suntour nasłuchałem się i naczytałem sporo negatywów więc ciut z obawą patrze na te markę Naczytałeś się złego o Epiconie czy o serii XCT/XCM/XCR ?? W zakładanym budżecie wielokrotnie Epicon był polecany jako najlepszy wybór ... W tej cenie jest też RST First. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 XC 30 / 32 odradzam bo to nic innego jak XCR tyle ze od RSa a skoro XCR to poco dawać za niego 2x tyle kasy. Epicon to jedyna najlżejsza naj kulturalniejsza pod względem pracy alternatywa ze te Pieniądze. Na pewno nie bierz pod uwagę RS Recona. RST F1rst jest wg głosów publiczności ok jednak szybciej łapie luzy od Epicona a ten z kolei od np widelców RSa jednak one są znacznie droższe jeżeli chodzi o porównywalne parametry. Tora moze być złotym środkiem jednak jest cieżka i tu jej minus jednak zadbana ( nowa ) odwdzięczy sie bezawaryjna praca, dobrymi parametrami i prostota serwisowania Wersje tylko z MC bym szukał bo TK to jednak taka prostota. Mozna też pokusić sie o np Mańka czyli Manitou np Drake jak sie uda w dobrym stanie kupic, albo R7 ale to chyba poza zakresem pieniężnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyboy Napisano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Naczytałeś się złego o Epiconie czy o serii XCT/XCM/XCR ?? Pozdro O produktach rs sutour , od brata google trochę i trochę kolega dołożył, tylko że on jakiś czas temu jeździł na suntour'ku jeździł i zawiódł się strasznie, poza tym znajomi z podwórka też na swoich maszynach nie mają sunturów i stwierdzili ze nie będą mieć bo to gówno i ja przez to strasznie rozpieprzony na temat tego producenta . http://allegro.pl/suntour-epicon-rld-czarny-skok-100-mm-promocja-i2807680050.html znalazłem tego epicon'a najtaniej model z 2011 r z manetką pop-lokc o skoku 100 mm ale jest jeszcze w tej samej cenie 120 mm jeżeli ten miał by być dobry to zostanie jeszcze ciut kaski na kilka części do roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Skok można zmienić samemu w warunkach domowych. Wystarczą podstawowe klucze, chęć majsterkowania i film producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 O produktach rs sutour , od brata google trochę i trochę kolega dołożył, tylko że on jakiś czas temu jeździł na suntour'ku jeździł i zawiódł się strasznie, poza tym znajomi z podwórka też na swoich maszynach nie mają sunturów i stwierdzili ze nie będą mieć bo to gówno i ja przez to strasznie rozpieprzony na temat tego producenta . SUNTOUR EPICON RLD CZARNY SKOK 100 MM PROMOCJA (2807680050) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. znalazłem tego epicon'a najtaniej model z 2011 r z manetką pop-lokc o skoku 100 mm ale jest jeszcze w tej samej cenie 120 mm jeżeli ten miał by być dobry to zostanie jeszcze ciut kaski na kilka części do roweru Ty na serio kierujesz się takimi opiniami o amortyzatorach Suntour? Jeśli tak to sprawdź na jakim sprzęcie mistrzyni olimpijska z Londynu Julie Bresset zdobyła złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heb89 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 tu chcę obronić XCR z lat 2011-2012 z kardridżem olejowym, mocna konstrukcja i nie powiem że nie wytrzymała. Robiona na wzór Axona z 2008roku!. Wiem bo rozebrałem 1 jeden i drugi i maja w środku to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyboy Napisano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Ty na serio kierujesz się takimi opiniami o amortyzatorach Suntour? Jeśli tak to sprawdź na jakim sprzęcie mistrzyni olimpijska z Londynu Julie Bresset zdobyła złoto. Po to założyłem tutaj ten temat, żeby usłyszeć opinie od większej ilości osób niż 3, złapałem bakcyla na rower i to konkretnego. W tym roku od kwietnia do wczoraj zrobiłem jakieś 6.232 km i to nie na jakimś dobrym rowerku tylko na konkretnym gruzie .... to ponoć wiele jak na kogoś kto dopiero zaczyna no i dlatego wole popytać o opinie jeżeli mam możliwość bo , nie wiele mogę powiedzieć o podzespołach czy wydać opinie że to jest lepsze niż tamto, więc bazuje na opinii a ta często bywa zgubna , mistrzyni mistrzynią ale to ludzie nie sprzęt zdobywają medale . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Ale na wadliwym sprzęcie nie dojechałaby nawet do mety, prawda? Jeśli ważny jest dla Ciebie dobrze działający sprzęt, a nie zdanie nieznających się kolegów to możesz spokojnie kupić Epicona, chyba, że trafisz promocyjnego RST F1rst Air, ale wtedy pewnie będzie Ci groził lincz na podwórku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Ok panowie ale nie mieszajcie axonów z xct których jest najwięcej w śród ludzi któym wydaje sie ze mają rower RST tez robiło tandetę okropną kto wie czy nie większą od suntoura a teraz nawet nie najgorsze widły robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyboy Napisano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Ale na wadliwym sprzęcie nie dojechałaby nawet do mety, prawda? Jeśli ważny jest dla Ciebie dobrze działający sprzęt, a nie zdanie nieznających się kolegów to możesz spokojnie kupić Epicona, chyba, że trafisz promocyjnego RST F1rst Air, ale wtedy pewnie będzie Ci groził lincz na podwórku... Tak jest ważny działający sprzęt bo mam zamiar robić sporo km, do roboty i rekreacyjnie po lesie , a z kolegami to jest tak że startowali w różnych zawodach najczęściej w xc , a rekreacyjnie na zjazdówkach pomykają no i w tematyce siedzą z 10 lat chyba najmniej wiec o de mnie wiedzą na bank więcej , po prostu kilka lat temu zawiedli się na tej marce i tyle, postawili na fox'a i są zadowoleni, ale fox to nie na mój budżet , o lincz się nie bój, po prostu będą se jaja robić jakiś czas aż im nie przejdzie , więc epicon , szczerze powiedzieć to cenowo jest atrakcyjny bo można wyrwać poniżej 500 zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kilka lat temu to nie teraz, kilka lat temu lepsze widelce ja miałem w kuchennej szufladzie niż robiło np marzocchi. Poza tym masz mało kasy wiec nie możesz wybrzydzać, bierzesz co jest albo nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyboy Napisano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kilka lat temu to nie teraz, kilka lat temu lepsze widelce ja miałem w kuchennej szufladzie niż robiło np marzocchi. Poza tym masz mało kasy wiec nie możesz wybrzydzać, bierzesz co jest albo nie. Tak zrobię , kupuje czarnego epicon'ka do tego jeszcze kilka rzeczy dojdzie , po skręceniu wrzucę fotkę , dziękuje wszystkim rowerowym zapaleńcom o opinie i rady jakie dostałem . I teraz nasuwa mi się ostatnie pytanko , jest jakaś straszna różnica między epicon a raidon ? bo w cenie prawie żadna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Różnica między Raidonm, a Epiconem jest w wadze oraz powłoce goleni górnych, na korzyść Epicona oczywiście. Jeśli jednak chcesz mieć coś bardziej renomowanego to pomyśl o używanym (np. RS Recon), ale to wiąże się z ryzykiem. Jakiś czas temu można było kupić tanio (300-500 zł) na allegro Manitou Drake'a z demontażu rowerów. Jest to amor z asystą powietrzną ale bardzo dobry. Jeśli uzbierasz 619 zł to tu masz bardzo dobrą opcję, amor na poziomie zawodniczym niemalże: http://allegro.pl/manitou-r-7-seven-super-80mm-tpc-lo-wyprzedaz-i2757825767.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielonyboy Napisano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Różnica między Raidonm, a Epiconem jest w wadze oraz powłoce goleni górnych, na korzyść Epicona oczywiście. Jeśli jednak chcesz mieć coś bardziej renomowanego to pomyśl o używanym (np. RS Recon), ale to wiąże się z ryzykiem. Jakiś czas temu można było kupić tanio (300-500 zł) na allegro Manitou Drake'a z demontażu rowerów. Jest to amor z asystą powietrzną ale bardzo dobry. Jeśli uzbierasz 619 zł to tu masz bardzo dobrą opcję, amor na poziomie zawodniczym niemalże: Manitou R 7 Seven Super 80mm TPC LO WYPRZEDAŻ (2757825767) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Hmm no to już moge mieć 3 amorki do wyboru 1 . http://allegro.pl/marzocchi-marathon-r-2012-100mm-1-1-8-26er-od-ba-i2757879534.html 2. http://allegro.pl/manitou-r-7-seven-super-80mm-tpc-lo-wyprzedaz-i2757825767.html 3. http://allegro.pl/suntour-epicon-rld-czarny-skok-100mm-promocja-i2818132944.html Jeżeli chodzi o kase to za niedługo powinna być wypłata, znaczy dziś i z tego przeznaczam około 900 zł ale oprócz amorka planuje kupić jeszcze opaski na koła, dętki, opony, mostek i moze kierownice jak starczy . z tych trzech amorków który byś zakupił ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Osobiście kupiłbym R7 ale muszę Cię uprzedzić, że to jest model z 2007 roku. Ale ma dużo regulacji, jest lekki, niezawodny. Na mtbr.com opinie ma bardzo dobre. Na drugim miejscu marzocchi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 XC 30 / 32 odradzam bo to nic innego jak XCR tyle ze od RSa a skoro XCR to poco dawać za niego 2x tyle kasy. Epicon to jedyna najlżejsza naj kulturalniejsza pod względem pracy alternatywa ze te Pieniądze. Na pewno nie bierz pod uwagę RS Recona. RST F1rst jest wg głosów publiczności ok jednak szybciej łapie luzy od Epicona a ten z kolei od np widelców RSa jednak one są znacznie droższe jeżeli chodzi o porównywalne parametry. Tora moze być złotym środkiem jednak jest cieżka i tu jej minus jednak zadbana ( nowa ) odwdzięczy sie bezawaryjna praca, dobrymi parametrami i prostota serwisowania Wersje tylko z MC bym szukał bo TK to jednak taka prostota. Mozna też pokusić sie o np Mańka czyli Manitou np Drake jak sie uda w dobrym stanie kupic, albo R7 ale to chyba poza zakresem pieniężnym. prosze cię Od XCRa lepiej pracuje już xc28 od rockshoxa. Wiem bo używałem A czemu nie polecasz recona, jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Bo to te same graty co Epicon, tyle w cięższym i droższym wydaniu z naklejką RS. A poza tym na forum był temat, o Recon Gold TK. Użytkownicy narzekali, że muli, gubi się na szybkich sekcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slimaczek Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Jak dla mnie w tej cenie to tylko Epicon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Bo to te same graty co Epicon, tyle w cięższym i droższym wydaniu z naklejką RS. A poza tym na forum był temat, o Recon Gold TK. Użytkownicy narzekali, że muli, gubi się na szybkich sekcjach. ale warto zaznaczyć, że nie wszystkie wersje reconów są do bani Aktualnie jeźdżę na reconie 351 u-turn, i widelec działa naprawdę dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Jak zawsze powtarzam, jeśli Recon to tylko Gold (lub odpowiedniki) z tłumikiem MC. To pracuje bardzo ładnie. Silver TK nie jest wart swoich pieniędzy. A z propozycji: R7 > Epicon > Marathon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.