razorjack Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Kilka lat temu kupiłem sobie 40d, głównie dla jego szybkiej pracy i dużego fps (5-6fps) jednak jest on duży i niewygodny i skończyło się na tym że rzadko gdzieś go zabieram, mniejszego mam G12, ale on za to nie działa tak szybko (opóźnienia w operacjach, AF, no i zoom sterowany przez dźwignie na korpusie). ostatnio bezlusterkowce chyba już na tyle ewoluowały że są w stanie zastąpić mi te dwa aparaty? lubię fotografować sport, dlatego głównie mnie interesuje prędkość (responsywność ) z jaką działa aparat (opóźnienia po wykonaniu pewnych czynności czy zmianie ustawień) oraz >4fps. Wybór niewielki NEX, Olek, Panas., ważna jest także cena obiektywów potem, chociaż wystarczyłyby mi dwa/trzy. jeden szerszy (od ~30mm do 70-80mm dla FF) i jakiś standardowy ew. lekkie tele. Panasy Gx i GHx wyglądają bardziej pro (więcej opcji pod ręką), tu chyba Panas ma +, bo stara się zrobić aparaty konkurujące z DSLR (jako że sam takich w ofercie nie ma), z testów na dpreview.com wynika że i jakość zdjęć jest ok. http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicDMCGH2/21 czy macie jakieś przemyślenia ? czy PEN lub NEX będą lepsze ?
Schwefel Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Można wiedzieć do czego wykorzystajesz te 4 i więcej klatek na sekundę?
razorjack Napisano 28 Listopada 2012 Autor Napisano 28 Listopada 2012 do robienia wielu zdjęć w krótkim odstępie czasu. budżet...hmm...a nie wiem, 2-3k (pewno za tyle, a może trochę więcej sprzedam G12, 40D i dwa obiektywy)
dziobolek Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Można wiedzieć do czego wykorzystajesz te 4 i więcej klatek na sekundę? Bardzo pomocne w dynamicznych sytuacjach. Chociaż moim zdaniem 4kl/s to i tak mało. Jak dla mnie 8kl/s było by optymalnie. @razorjack, musi być bezlusterkowiec z wymienną optyką???
rzezniol Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Jak ma to być bezlusterkowiec to mimo wszystko kieruj się w stronę mikro4/3 ... panas/oly ... najlepsza szklarnia w bezlusterkowcach. Tylko żeby kupić coś naprawdę konkretnego z sensownymi obiektywami 2 - 3 tys może okazać się troszkę za mało . Przyoszczędź troszkę kasy na E-PL5 albo OM-D E-M5 ... O przydatności trybu seryjnego dyskutować nie będę ... jest przydatny i koniec im więcej klatek na sekundę tym lepiej ... Pozdro
razorjack Napisano 28 Listopada 2012 Autor Napisano 28 Listopada 2012 no te fpsy to do robienia sportowych zdjęć np. kitesurfing a czy musi być bezlusterkowiec, no a co może być innego ? w tych wszystkich panasach/olkach nie ma tanich jasnych obiektywów :/ (vide sigma/tamron/tokina ~17-70 2.8f)
dziobolek Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Bezlusterkowce i tanie, jasne obiektywy A, toś mnie rozbawił... ale może ja o czymś nie wiem. No a dlaczego myślisz o bezlusterkowcach??? Może coś w stylu Canon SX 40???
razorjack Napisano 28 Listopada 2012 Autor Napisano 28 Listopada 2012 jaki sens jest zmieniać Canona G12 na Canon SX 40 ? dla mniejszej matrycy? dla gorszego obiektywu? czy dla zapewne jeszcze wolniejszej pracy ?
dziobolek Napisano 28 Listopada 2012 Napisano 28 Listopada 2012 Dlatego pytam, co jest dla Ciebie ważne... Co do Canona SX 40, to... - po pierwsze - napisałem Może coś w stylu Canon SX 40??? - po drugie - poczytaj najpierw o tym aparacie, zanim stwierdzisz, że jest "powolny" SX 40 vs G 12 - światło podobne natomiast zakres obiektywu, tryb seryjny na plus dla SX 40. I co z tego, że G 12 ma większą matrycę o... odrobinę. Ja, na swoje potrzeby wybrałbym to pierwsze (SX 40) jako że nie widzę przewagi G 12, ale o gustach się nie dyskutuje. Wystarcza mi mój Canon 50D.
razorjack Napisano 28 Listopada 2012 Autor Napisano 28 Listopada 2012 ogólnie to chyba wszystkie w stylu SX40 to mała matryca (powierzchnia prawie dwukrotnie mniejsza niż w G12), wielki zoom - gwarantujący słabą jakość, powolny autofocus, powolna/duże opóźnienia w pracy. szukam czegoś pomiędzy Canonem 40D a G12.
dziobolek Napisano 29 Listopada 2012 Napisano 29 Listopada 2012 Wiesz z autopsji, czy tak tylko "filozujesz"??? Poza fizyczną wielkością w milimetrach (lub calach), widzisz różnice w fotkach z obu matryc, czy tylko dałeś się zamotać marketingowemu bełkotowi i gadaniu "oszołomów"??? Ja nie widzę specjalnej różnicy pomiędzy 4/3 vs APS-C Canona (mam Olka E-400 i Canona 50D), jak również pomiędzy APS-C vs FF Canona, gdzie niektórzy widzą "magię". Więc chylę czoła, jeśli Ty wychwytujesz takie różnice w kompaktach. Pomijam tu kompakty z matrycą APS-C. Nie, żebym chciał Ci "wciskać" jakiś produkt, ale bardziej, by "naprawić" Twoją teorię, opowiem historyjkę... Dawno, dawno temu... kumpela poprosiła mnie, bym doradził jej przy zakupie aparatu. Po wysłuchaniu jej preferencji w tym temacie, poleciłem jej właśnie kompakt Canona z seri SX. Wtedy był to topowy model SX 20, który finalnie zakupiła. Ona - do dziś "całuje mnie po rękach" za ten aparat i nie może wyjść z podziwu jak szybki (AF) i sprawny jest, jak również jest bardzo zadowolona z jakości zdjęć z tego aparatu, a niejeden już w swoim życiu miała. Również znajomi posiadający różne inne kompakty stwierdzają, że to "błyskawica". Ja - do dziś "dziwię się", jak takie małe "g..." może robić tak fajne fotki. W całym zakresie optyki świetna jakość i ostrość. Czasem jeździmy razem na wycieczki, i jak potem porównuję jej fotki z SX z moimi z 50D (wymieniamy się fotkami), to specjalnie róznicy w jakości nie widzę - mam na myśli wszystko inne poza GO (głębią ostrości), bo to jest jedyny parametr, który czasami jest różny w naszych fotkach. Ale też nie zawsze... A wierz mi, że do mojej 50-ki zapinam bardzo ostre szkła - śmiem twierdzić, że bardziej ostrych nie ma
razorjack Napisano 29 Listopada 2012 Autor Napisano 29 Listopada 2012 patrzyłem na fotki z SX50 na dpreview.com i faktycznie nie widać za bardzo różnicy do G12, jednakże to nie to samo co 40d z jakimkolwiek szkłem za ~1000pln czasem robię fotki gdzie światła jest dużo (kitesurfing), ale też lubię robić rowery, i tu jest problem, bo w lesie często trzeba iso na >800 ustawić i AF już nie tak dobrze działa. Miałem kiedyś olka E410 i porównując do Canona 400d (jakoś razem wyszły i kumpel go miał) to Canon miał znacznie mniej szumów i większą dynamikę przy iso >400. zaletą olka było to że były dwa dobre kity 14-42 i 45-150 i że był mniejszy. Używając kilka lat temu kompaktów czy bridgecamów, od razu można było zauważyć ich powolną pracę, lagi itp. każde naciśnięcie guzika to .5-1s czekania na reakcję, przełączanie trybów, brak pierścienia z zoomem itp. gdybym mógł jeden dzień testować SX40,50, to mógłbym się odnieść do Twoich uwag, na razie opieram się na tym co było kilka lat temu. w idealnych warunkach być może jakość zdjęć będzie podobna, ale nadal, kompakty są 'wolniejsze' w pracy.
dziobolek Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Dzisiaj jeden rok w przemyśle fotograficznym może uczynić "przepaść", a kilka lat... to już IMHO era To tak, jak byś porównywał samochody dzisiejsze z tymi sprzed 50-ciu lat. Poza tym, powiedz mi, jaki obiektyw za 1000zł. będzie sobie radził w dynamicznych sytuacjach i przy słabym świetle z 40D???
razorjack Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Napisano 2 Grudnia 2012 no podejrzewam że taki za 1200-1400pln ~17-50 2.8 sigmy/tamrona/tokiny będzie sobie radził i mi wystarczy.
dziobolek Napisano 2 Grudnia 2012 Napisano 2 Grudnia 2012 Tamrona w tej cenie dostaniesz, i o ile może poradzić sobie w trudnych warunkach oświetleniowych, o tyle jego napęd AF demonem szybkości nie jest i będzie "bida" w dynamicznych sytuacjach nawet przy dobrym świetle. To jest amatorskie szkło do spokojnego focenia a nie do sportu. Tokiny podobnie jak Tamron szybkim napędem AF nie grzeszą. Sigma 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM to nie ta półka cenowa, a z wymienionych jedynie ta może spełniać Twoje potrzeby.
razorjack Napisano 2 Grudnia 2012 Autor Napisano 2 Grudnia 2012 bardziej myślałem o tym http://www.optyczne.pl/181.1-Test_obiektywu-Sigma_17-70_mm_f_2.8-4.0_DC_Macro_OS_HSM_Wst%C4%99p.html w każdym razie, ktoś ze znajomych ma Tokine (albo Tamrona, nie pamiętam), pożyczę i przetestuję jak działa
dziobolek Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 To nie jest obiektyw f/2,8 tylko f/2,8-4,0 a to jest spora różnica, tym bardziej, że to f/2,8 szybko "ucieka" ze zmianą ogniskowej niestety. To jaki Ty masz obiektyw (obiektywy) do Canona 40D???
razorjack Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 mam znajomego od którego czasem jakiś obiektyw pożyczę, ew. razem jeździmy na wyjazdy i coś tam założę. na ogół używałem obiektywów <2kpln i mi wystarczały, 40d wziąłem głównie dla wysokiego fps i dwóch pokręteł. takie różne robię digarty | ~razorjack | użytkownik | digart.pl robię je dla siebie i czasem pod obróbkę w jakimś programie graficznym nie ukrywam że wystarczyłby mi prostszy aparat (mniej miejsca zajął), gdyby był szybki w pracy ... takie miałem nadzieje odnośnie G12, jednak lagi po 1s, brak pierścienia od zooma psują radość
dziobolek Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 OK! Rozumiem. Myślałem, że masz jakieś swoje szkło do tej 40-ki. A skoro nie masz, to trudno wykorzystać jej potencjał, bo to bardzo dobra puszka. W temacie bezlusterkowców, to nie oczekuj dużo lepszego działania AF niż w dzisiejszych kompaktach "z górnej półki", a już na pewno nie w tych "tanich" z przedziału ok. 2k zł. Sporo czytałem na ten temat opinii użytkowników, bo też myślałem o zakupie, ale odpuściłem sobie na razie po tym, jak naczytałem się "narzekań" nt. działania AF nawet z drogimi szkłami. W najnowszych modelach Panasonica i Olympusa już jest ponoć spora poprawa dziś, ale te z kolei trochę kosztują. Niestety nie istnieje coś takiego jak "złoty środek" w tym przypadku. Na twoje potrzeby idealny wydaje się 40D którego posiadasz, lub kompakt w stylu Canon SX40. Natomiast model SX50 bym sobie odpuścił na twoim miejscu, bo pomimo iż wiele nowego wnosi on jako następca do i tak udanej konstrukcji jaką jest SX40, to jednak minus w postaci mniejszej powierzchni matrycy niż w SX40 może Cię zniechęcić, a taki zabieg zastosowano jedynie po to, by "pobić kolejny rekord" i uzyskać zoom x50. Może "przeproś się" z posiadaną 40-ką, zainwestuj w jasne, szybkie szkło i wtedy na pewno poczujesz "power", albo przyjrzyj się bliżej kompaktom w stylu SX40 - niektóre oferują nawet 60-120kl/s P.S. Tak mi zaświtało w głowie, że ciekawym kompromisem może być Canon EOS 650D. Nieduża lustrzanka z całkiem sporymi możliwościami. Może to co masz, zamień na taki "lepszy" model
razorjack Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 tak, też od początku rozważałem zmianę 40d na 650d, który ma w sumie podobne możliwości i jest trochę lżejszy
tobo Napisano 3 Grudnia 2012 Napisano 3 Grudnia 2012 Mam wspomnianego Tamrona 17-50 i jest bardzo narowisty. Niektóre foty ostre, inne nieostre, kapryśnie i bez widocznego powodu. AF jest za wolny często nawet do złapania na ostro mojej rodziny na powolnym spacerku, w dobrym świetle. Do ujęć statycznych jak znalazł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.