Skocz do zawartości

[zima na rowerze]Jak zacząć i czy teraz jest dobry czas

Rekomendowane odpowiedzi

Musze tylko kupic rower bo okazalo sie ze ten moj to jakis mlodziezowy goral z marketu i kolanami prawie wybijam sobie zemby;-)

Jedyny problem jaki napotkalem to, ze mnie troche zatyka jak jade pid zimny wiatr. Probiwalem huste ale wtedy paruja mi okulary. Czy kominiarka bedzie lepsza?

na zimy wiatr i parowanie gogli jest http://www.ebay.co.uk/itm/Respro-Foggy-Anti-Fog-Mask-Breath-Guard-BLACK-/290802864793?pt=UK_Cycling_Clothing&hash=item43b5339299 przy okazjipomaga na smog w mieście, bo kilka minut na czerwonym świetle w centrum i może być konieczny postój.

Co do roweru to poszukaj czegoś z większymi kołami niż 26'' w góralu. 700c x 35 dobrze sprawdza sie w mieście - lekko się przyśpiesza i łatwo utrzymać względnie dużą prędkość (bez nadmiernego pedałowania) Zawsze na rawkę można założyć trochę szersze opony np 700c x 42. Z inwestycji na początek musisz mieć opony z kewlarową wkładką (używam schwalbe marathon kevlar, a za kilka dni je zmienię na ich zimową wesję z kolcami), uwierz mi, łatwiej rzucić rower do rowu niż go dopchać do domu, a wymiana dętki może być podstępna, gdy szkła nie idzie zauważyć, a do tego dodaj niską temperaurę i w desperacji będziech chciał wzywać lawetę do roweru. Kolejną ważną rzeczą są pełne błotniki. Z rzeczy niewspomnianych wcześniej dobre oświetlenie (tutaj nie ma miejsca na kompromisy - chcesz jechać szybciej, to musisz widzeć drogę) oraz nawet zwykła trąbka od dziecięcego roweru, najlepiej wuwuzela. Dzwonek w warunkach drogowych służy tylko do jakiś tam czynności analnych, a na pewno nie zrobi wrażenia na kierowcy. Jeżeli możesz wydać więcej to airzound.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Rower już kupiłem - http://allegro.pl/stevens-super-rower-crossowy-alu-polecam-i2814566090.html

Wiem, że nie jest to jakiś super sprzęt, ale zanim zacznę inwestować większe kwoty, chcę sprawdzić, czy się wciągnę w temat. Zresztą chłopaki w innym wątku twierdzili, że w razie czego to nawet można ten rower za małe pieniądze rozbudować.

Błotniki oczywiście dokupię. Lampkę też (tu mam problem z wyborem, bo głupio mieć lampkę droższa niż rower ;-) ). Myślę, że jakiegoś Cat Eye kupię + coś na tył już mam w domu ze starego roweru.

O trąbce bym nie pomyślał, ale to faktycznie ma sens. Opony też pewnie będzie trzeba zmienić na zimę.

Niemniej na razie zamierzam sobie od rana jeździć po okolicy, żeby wprawić się na tyle, aby dać radę wrócić z pracy w trochę gorszych warunkach.

Nie patrz się na to że lampka droższa od roweru. Przeliczając na złotówki mój rower poczatkowo kosztował z przesyłką połowe taniej niż twój, ale nie waham się wkładać do niego droższe rzeczy (jak np. airzound) które znacząco wpływają na poprawę bezpieczeństwa i komfortu jazdy, bo jak by nie było jest to dla mnie środek transportu do pracy, czyli na siebie zarabia, a jak się połamię bo coś będzie w nim nie tak to automatycznie jestem odcięty od dochodu.

Ja 2 dni temu kominiarke na szyje założyłem i tylko naciągnąłem na usta bo zimne powietrze + kaptur na głowie.

Ja pamiętam jak po 2 latach nie jezdzenia wsiadłem na 16kg górala starego(remontuje) to zrobiłem pierwszego dnia 49.4km na oponach slick ,następnego dnia 30,trzeciego 36 czwartego juz 10 ale piątego 54 z kumplami .3 dni przerwy i dystans 85km.Takze niekoniecznie kieruj się jakimiś wyliczeniami.Po prostu przejedź na luzie zeby się nie zmęczyć tą trasę a potem jak będziesz wcześniej dojeżdżał możesz wyjeżdżać wcześniej i tyle

Ja się przyznam ,miałem pewne obawy przed mrozami i ..... no przełamałem się . Jedynie co to w stopy zimno reszta całkiem spoko. Nie mam jeszcze ciuszków na zimę typowo rowerowych ,a szkoda bo by się przydały ,pierwsze to raczej ocieplacze na buty bym kupił .

Też nie mam zimówek na ciałko ale radzę sobie w temperaturze -1. Dwie godzinki jazdy w takich warunkach nie robi problemu. Cieszę się z jazdy, a nie z marznięcia. Kwestia doboru ubrania. Najważniejsza jest bielizna termoaktywna. Jestem w trakcie zakupu kurtki rowerowej na zimę bo chcę każdy weekend zimy pojeździć na rowerku :)

Wczoraj rano -1,6C. Wieczorem -3,6C. Dzisiaj rano -5,2C. Rano to 5:30 wieczór to po 20. Ubranie to bielizna termo w wersji highterm,na to polar 100 i soft z Lidla i spodnie z Lidla. Dłoniach rękawice narciarskie, na stopach shimano mt32 plus ochraniacze Rogelli. Przy średniej około 23 komfort termiczny. Szybciej jechać się nie da bo za ciepło. Nie mogę się lżej ubrać bo pierwsze 4km mam z ostrej góry (ponad 50km/h) i bymy zamarzł ;-) Zero problemów z oddychaniem.

Wydaje mi się, że problemy autora wątku z oddychaniem to braki w kondycji a nie samej tylko pogody.

Ogólnie to co do sprzętu, to jak pisałem problemem są dla mnie inwestycje, bo nie wiem czy na pewno się wciągnę w pedałowanie. Na pewno jeśli będę jeździł na poważnie to dokupię dobre lampki itp. Zabezpieczenie roweru raczej nabędę skromne, bo rower zarówno w pracy jak i w firmie trzymam "pod dachem" w zamknięciu. W zasadzie to kupie tylko po to, aby w razie krótkiego postoju np. w przydrożnym sklepie rower do czegoś przypiąć. Latem jak zacznę jeździć rekreacyjnie to pewnie o czymś pomyślę.

Co do braku kondycji, to to na pewno jest problem, tak samo jak brak doświadczenia w takich warunkach. Przypuszczam, że też trochę za mocno pedałowałem i gdybym faktycznie jechał spokojniej to bym się tak tego zimnego powietrza nie nałykał.

PS. Właśnie dotarł do mnie rower, ale niestety w domu będę dopiero po zmroku, więc z testami muszę poczekać ;-(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...