Skocz do zawartości

[7000-9000] 29er MTB

Galica

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobra nie mam zamiaru prowadzić z tobą tej poniżającej konwersacji czy 2.5kkm to sporo. Tak dla mnie to jest normalnie kawał drogi napieprzałem to cały sezon żeby chłopaki z bikestatsu się ze mnie nie śmieli (Oczywiście to była ironia) . A jeździłem rowerem tylko do sklepu po bułki i kartofle .

Pozdrawiam :D

Napisano

Panowie, a co byście powiedzieli na takie coś.

Easton EA70 1300 nówki

Sram Rise 40 1150 nówki

Mavic CrossMaxx 2900 nówki

przód zwykły czy lefty ? mocowanie cl czy 6sp ?

Napisano

Błagam po raz kolejny - pisz po polsku, tego nie da się czytać.

Mavic - ciężkie i drogie, fajne do lansu, ale z ekonomicznego punktu widzenia nie mają sensu

Easton - nic szczególnego koła jak koła

Sram - całkiem ciekawa propozycją, nie wiadomo tylko jak to jest z tymi piastami

Napisano

Błagam po raz kolejny - pisz po polsku, tego nie da się czytać.

Myślałem że jesteś starszy i zakończysz tą beznadziejną konwersacje ale ty dalej chcesz bardziej pocisnąć mi i tak dalej. Więc piszę ci jako bardziej dojrzały kolega spokój już ok ?

Napisano

przód zwykły czy lefty ? mocowanie cl czy 6sp ?

No raczej bym nie podawał kół pod lefty cannondale do ramy orbea. To chyba logiczne.

Sram - całkiem ciekawa propozycją, nie wiadomo tylko jak to jest z tymi piastami

Sram mają piasty sram. Koła są białe, piasty tak samo. Ale nie wiem jak to się wagowo robi.

Napisano

[Logiczne nie logiczne - ostatno rozmawialiśmy o damperze do Scalpel wiec jakoś z automatu wolałem się upewnić. Jeśli zwykłe do 29" do Almy to zadne bo szkoda kasy. Po pierwsze w 29" przednia piasta q15, zaciski rwsy, do tego Cresty ale czarne bo lżejsze i szprychy np pillara 2016 bo i lekkie i sztywne i tanie jak barszcz. Całość 1500 pln.

Napisano

Na razie nie ma co pisać poczekajmy co na to autor tematu :D Jeśli mu się spodoba będziemy mogli dalej polemizować :D

Wybacz, ale nie ma o czym polemizować. Myślałem ze jak sprawdzisz z którego roku zaproponowales ramę to wycofasz się ze swojej propozycji. Przypomnę ze mamy końcówkę roku 2012 :-).Rama Orbei która proponujesz nie ma żadnych nowoczesnych rozwiązań , typu główką Tapered, montaż hamulca PM czy suport BB30 lub press fit . Stylistyka z 2006 roku, oraz co najważniejsze rozmiar 18 cali.Taka ramę nie kupi osoba która chce zbudować rower od podstaw ,tylko osoba która chce wymienić swoją dotychczasową ramę na inna, wykorzystując posiadane już części.Zbudowanie roweru to nie tylko zestawienie części ale również przemyślany ich dobór pod kątem wyglądu całego roweru .

Napisano

Jeżeli ta rama orbea jest z rocznika 2006 to nie ratuje jej nawet to że jest nowiutka, w obecnych czasach ewolucja karbonu w porównaniu do roku 2006 czy nawet 2009 jest tak ogromna że szkoda nawet to roztrząsać...

Ja stawiał bym na nowego Canyona http://www.canyon.co...020#tab-reiter1 zaproponowanego przez Sol'a.

Konstrukcja ramy na rok 2013, waga ramy 1080g, główka ramy tapered, sztywna tylna oś 12x142, mocowanie tylnego hamulca post mount, część przewodów prowadzona wewnątrz ramy, 6 lat gwarancji na ramę i 2 lata na osprzęt.

A tu trochę więcej info na tem temat :

Napisano

chiński karbon jest bardzo dobrą opcją, jeżeli założyciel tematu był by zainteresowany to polecam kontakt z użytkownikiem Tobo.

Tomek jeździ obecnie od jakiegoś czasu na chińskim karbonie i sobie chwali a do tego jest obeznany w tej tematyce ;)

Napisano

Ja uważam, że przy cenie blisko 10k rower powinien być nowy, z pewnego źródła i z gwarancją.

Owszem, chińszczyzna potrafi zbierać dobre opinie, ale jaki jest sens kupowania Hongfucośtam jeżeli stać nas na Audi. Bo montują dobry osprzęt?

Napisano

Tak, jak tylko napisałem posta, od razu pomyślałem o czymś podobnym co napisał Sol. Jeśli liczymy się z kosztami i nie mamy prawie 10k zł w zanadrzu, to co innego.

Napisano

Ja uważam, że przy cenie blisko 10k rower powinien być nowy, z pewnego źródła i z gwarancją.

Owszem, chińszczyzna potrafi zbierać dobre opinie, ale jaki jest sens kupowania Hongfucośtam jeżeli stać nas na Audi. Bo montują dobry osprzęt?

A który rower jest w tym przypadku przysłowiowym Audi?

Jeśli zakładamy że kupujemy bezstresową ramę karbo, czyli normalne źródło, dokumenty, paragon, gwarancja to tanio nie będzie. Koszt takowej pochłonie znaczną część budżetu, gdybam że 2 lub 3 razy więcej niż pochłonął zakup takiego chinolka. I jest jeszcze jeden problem: kupując skośnookiego na lekko i lekkiego wypasa firmowego prawdopodobieństwo że ten pierwszy pożyje dłużej jest dużo większe. Jasne, jeśli ktoś chce mieć najlżejszą dostępną to skośny mu nie ma nic do zaoferowania - takowy waży 1050 gram w rozmiarze 20 cali. Ale poza tym... sportowe geo, standardowe rozwiązania (stery, suport itd), normalne haki przerzutki i cena - 1500 zeta. Dla mnie to dosyć istotne argumenty.

Napisano

Audi to klasa średnia, ew. średnia-wyższa, nie piszę o A8.

Oczywiście to nie moje pieniądze, ale mając 10k pod ręką nie ściągałbym niewiadomoczego z niewiadomo jaką gwarancją tylko kupił porządny rower na miejscu. Trudno mi to jakoś bardziej rozwijać, bo to oczywiste.

Napisano

Ale my właśnie o tym piszemy , ze kupując sama ramę 29er carbon markowego producenta to tanio nie będzie i dlatego budowanie samemu jest nie opłacalne, i lepiej wybrać ofertę fabryczna z dobrym rabatem i wykonać ewentualny tuning przed odbiorem jeżeli budżet na to pozwoli.

Napisano

my się tu "produkujemy" a autor tematu milczy... ;)

Sorry, ale nie miałem specjalnie czasu przez weekend, a teraz jestem w pracy. Jak wrócę do domu to dopiero wgryzę się w temat.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Wiem, że trochę późno, ale od razu chciałbym przeprosić wszystkich za moje tajemnicze zniknięcie i naturalnie wymarcie tematu. Nie będę się tłumaczył bo jak sądzę nikt tego ode mnie nie oczekuje, a nawet jeśli to trudno :whistling:

W każdym razie, ostatecznie zdecydowałem się na Mbike Barracuda. Tak wiem byłem na początku temu przeciwny, z racji tego, że nie mogę go przetestować. Jednak być może z tego powodu, że rower od początku bardzo mi się podobał, a może też trochę przez testy m.in ze strony team29er.pl ostatecznie podjąłem taką, a nie inną decyzję.

Teraz tylko czekam na dostawę :002:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...