Skocz do zawartości

[błotniki] jaki będzie dobry

Rogo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam pare błotników do Unibike Expert 2012.

Chcę by błotnik był bardzo wytrzymały i wydajny.

Ostatnio jak byłem w lesie to miałem cały układ napędowy w błocie, więc szukam błotników który by był wstanie zabezpieczyć układ napędowy przed piaskiem,błotem, bo wiadomo szkoda osprzętu.

Czy może lepiej zainwestować w jakieś inne zabezpieczenie na układ napędowy ?

czekam na wasze propozycje, nie zawiedźcie mnie

Napisano

Niestety się nie da tego wykluczyć, można ograniczać. Dobre sposoby to przede wszystkim szerokie pełne błotniki, chlapacz na przodzie. Możesz też załatwić sobie choć częściową osłonę na łańcuch, konkretnie na korbę, bo tam dostaje się piach z przedniego koła.

Napisano

no właśnie przednie koło najbardziej zanieczyszcza łańcuch

możesz podać możesz kolego podać konkretny model błotnika(chlapacza) jaki warto kupić oraz osłonę na łańcuch

Napisano

Do chlapacza musi być solidny błotnik. to jest podstawa.

Plastikowe wynalazki i te z wszelkiego tworzywa bym odrzucił, bo zbyt łamliwe to do mtb. Zasadniczo chlapacz można zrobić z dowolnego kawałka gumy, na allegro wisi takie cudo: http://allegro.pl/chlapacz-gumowy-do-holendra-gazelle-union-i2813191303.html

Ma być szeroki, niezbyt ciężki i jak najniżej. co do osłony to nie wiem jaką masz korbę, więc tu nie pomogę za dużo.

Najlepiej coś w ten deseń żeby zasłaniało łańcuch będący na zębatce. http://allegro.pl/oslona-lancucha-do-gazelle-medeo-etc-i2752031452.html

Ale to już trzeba dobierać pod szerokość zębatek i wielkość tarcz. Możesz popytać w rowerowych.

Napisano
co do osłony to nie wiem jaką masz korbę, więc tu nie pomogę za dużo. Najlepiej coś w ten deseń żeby zasłaniało łańcuch będący na zębatce. Osłona łańcucha do Gazelle Medeo etc. (2752031452) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ale to już trzeba dobierać pod szerokość zębatek i wielkość tarcz. Możesz popytać w rowerowych.

Jak chciałbyś założyć tą osłonę do tego roweru? Bo moja wyobraźnia tego nie ogarnia. :whistling:

Napisano

Faktycznie natura poskąpiła Ci wyobraźni i zdolności korzystania z Google gwizdze.gif

Na przykład tak...

oslona.jpg

...to są osłony przystosowane do współpracy z tego typu rowerami/napędami.

Napisano

Łańcuch jest osłonięty od góry, a stamtąd dostaje się piach i woda opadające z błotnika i odczepiające się od opony. Z przodu ochraniana jest cała największa tarcza i część średniej, a przy szerszych osłonach nawet obie. Umysł może tego nie ogarniać, ale po jeździe w błotnych warunkach wystarczy przyjrzeć się takiej osłonce, aby zobaczyć, przed jaką ilością syfu ochroniła nasz łańcuch i zębatki. A w połączeniu z dobrym chlapaczem daje to naprawdę potężną barierę przed brudem.

Napisano

Zamontować owszem można, tak jak siodełko z oparciem. Tylko po co? Łańcuch sobie, osłona sobie.

Ale nie o to wcześniej pytałeś.

To już inna bajka komu, po co i dlaczego... jedni widzą sens, innym niepotrzebne, więc... EOT

Napisano

Witam

Ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić roweru MTB z chlapaczem z przodu,osłoną na łańcuch....To chyba mija się z celem.

Jeszcze pełne metalowe błotniki jakoś wyglądają,zaznaczam jakoś...ale reszta to nijak....

Nie wiem jakie osłony i błotniki byś założył to jeżdżąc rowerem w terenie i tak "uświnisz" wszystko piachem,błotem itp....Nie ma mocnych na to.No chyba,że sobie odpuścisz jazdę w trudnym terenie.

pozdrawiam

R/

Napisano

Chlapacz to wybitne rozwiązanie, szczególnie właśnie w mtb. Na szosie jest jedna "wiązka" wody i leci sobie w linii prostej, którą błotnik wyłapuje. Trzeba tylko dać błotnik z solidnym mocowaniem, aby go chlapacz nie uszkodził. W mtb raczej spotykamy się z kałużami, które rozchlapują się na boki kiedy się w nie jedzie, chlapiąc na buty, napęd i wszystko inne. Poza tym mam gdzieś jak ta moja zimówka wygląda, bo po to ją stworzyłem, ażeby właśnie nie być całym uświnionym i nie robić generalnego czyszczenia po każdej jeździe. Zgadzam się że osłona popularna nie jest, ale nie jest też upierdliwa, w niczym nie przeszkadza, uwierz. I tak jak pisałem w pierwszym moim poście w tym temacie, nie da się tego powstrzymać, da się ograniczyć :D. Wymieniłem więc sensowne moim zdaniem rozwiązania.

Napisano

..........Poza tym mam gdzieś jak ta moja zimówka wygląda, bo po to ją stworzyłem, ażeby właśnie nie być całym uświnionym i nie robić generalnego czyszczenia po każdej jeździe..................

W zimówce można spokojnie stosować takie "cuda" :icon_lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...