Skocz do zawartości

[Zlot] V Oficjalny Zlot FR.org

kyloziom

Rekomendowane odpowiedzi

Zlot już w przyszłym tygodniu i przydałoby się tak luźno zadeklarować co kiedy robimy :D Ja na pewno pojadę w sobotę albo niedzielę na Singltrek Fest, bo to będzie chyba super impreza i muszę to zobaczyć.

Poza tym omawialiśmy wcześniej wycieczki, ogólnie myślę, że można zrobić 2 ciekawe, czyli:

1) kierunek Harrachov

2) kierunek czeskich Gór Izerskich

1) Świeradów < (asfaltem w górę) > Chatka Górzystów < (szutrem po Polanie Izerskiej) > Orle < (szutrem w lesie, potem zjazd asfaltem) > Harrachov < (asfaltem) > Skocznie < (leśna droga) > Wodospad Mumlavy i ta rzeka ze zdjęcia wyżej < Podjazd asfaltem wzdłuż tej rzeki > asfaltem główną drogą z jakieś 5km > Jakuszyce < (szutrem) > kopalnia kwarcu Stanisław < (szutrem, leśną drogą > Wysoki Kamień < (zjazd szutrem) > zakręt śmierci > < (leśna droga, szutrem) > wjazd do Rezerwatu Krokusów w Szklarskiej i powrót do Świeradowa

2) Świeradów > Stóg Izerski > Chatka Górzystów > mostkiem przez Izerę > dojazd do wioski Jizerki > dojazd do Smedavy > zjazd asfaltem do Bialego Potoku > Hejnice > Lazne Libverda > Obri Sud (beczka) > dojazd do granicy polsko czeskiej 3 Singltrekami (single mają 15km)

(można od Stogu zajechać jeszcze na Smrek na wieżę widokową i wrócić, to jakieś 3-4km)

most jest bajeczny, na żywo naprawdę robi mega wrażenie, jeszcze jak rwąca rzeka tam płynie :)

31681053.jpg

------------------------------------------------

Poza tym raczej główny cel to Singltreki. Nie wiem ilu z Was tam było, ale to naprawdę wyjątkowe miejsce i nie jest to tak jak ktoś pisał, że mamy górkę i z jednej strony wchodzimy, a z drugiej zjeżdżamy :) To są prawdziwe góry, a wszystkie ścieżki znajdują się pośród górskich lasów, co daje niesamowity klimat temu projektowi, bo jadąć singlami w niektórych momentach możemy podziwiać naprawdę genialne widoki. 

U mnie technika kuleje że szkoda gadać, dopiero uczę się jeździć na MTB, ale jak ktoś jest wprawiony, to te single dla niego to raj na ziemi, naprawdę jak pierwszy raz wjechałem to uśmiech na twarzy miałem do końca jazdy. Super tereny, okolica, fajni ludzie, każdy musi tego spróbować :)

Co do poszczególnych singli to są one dosyć szczegółowo opisane w temacie na naszym forum (podforum dolnośląskie), ale ogólnie raczej większość poleca te ścieżki na lewo od granicy POL-CZE, bo wydają się atrakcyjniejsze. Tam można zrobić super pętle i to nawet na 2 sposoby - samymi czerwonymi albo czarnymi + czerwonymi tam gdzie nie ma czarnych. I taka pętla daje nam jakieś 40-50km bodajże albo trochę więcej, ogólnie po tym raczej czujemy że "dzień zaliczony"  :thumbsup:

Tam wszystko jest przygotowane :) Nie trzeba niczego szukać i w Czechach są co krok tabliczki (w Polsce pokradli). 

Ogólnie to od granicy jedziesz na lewo i zaczynasz całą pętlę - najpierw czerwonymi, a potem wyjeżdżasz na taki asfalt i nim ostry podjazd pod górę i tam już możesz pojechać czarnym lub czerwonymi.

Potem czerwonym do Chatki Hubertka (jest krótki, ale naprawdę ekstra, chyba mój ulubiony, bo szybki i płynny) i od niego znowu wybierasz - albo na czerwony albo na czarny czyli ten najlepszy - Hejnicki Hreben

Wyjeżdżasz na czerwony, który prowadzi do Obri Sud czyli tej restauracji-beczki i stamtąd 3 single które zaprowadzą Cię z powrotem do granicy (czerwone).

Sol - jak masz mapkę to ogarniaj po niej:

granica - Rapicky okruch - podjazd asfaltem - okolo medence - z czarnego na czerwony do hubertki - hrejnicky hreben - kawałek za łączką z furtkami, kiedy będziesz po zjeździe przecinać asfaltówkę to trzeba pojechać nią do góry do Hubertki, tam jest ostrzej pod górę, ale sporo krócej niż dalej czarnym - hubertka - libverdaska strana - ludvikovsky traverz - novomeska strana już do końca

To jest moim zdaniem najlepsza wersja singla.

Trzymam kciuki za pogodę. Mały deszcz nie zaszkodzi ale jak zacznie wiać to nas z Izerek zwieje, są dość odsłonięte. 

Wtedy będzie lepiej na Singla pojechać. 

Adhed, skoro będziesz tam sporo czasu to może warto chłopakom wycieczkę wokół jeziora zorganizować? Wbić się od Złotnik, zaliczyć 2 zapory, zamek Czocha, basztę w Bożkowicach, potem przez most na gryfowską plaże i dalej lewym brzegiem aż do Złotego Snu można dojechać. Wrócić można przez Leśną, Srbską (potem jest taka ścieżka przez las, cca 2 km od granicy na Jindrichovice) a dalej zielonym do Novego Miasta i niebieskim przez Smrek i Stóg do Świeradowa. Trasa na cały dzień, malownicza i dla osób z innych regionów PL atrakcyjna. 

Pewnie że można i tak. W sumie nie myślałem w ogóle o tych rejonach, bo skupiałem się na samych górach. Ale jeśli chcecie to tutaj w rejonie mamy chyba dość niespotykanie, 2 dość ciekawe jeziora zaporowe, no i oczywiście same zapory 

Złotnicka

zapora_z_lotu.jpg?1266158666

i trochę większa Leśniańska

6146423698_4a7c97bc63.jpg

Do tego jest zamek Czocha (wstęp 5zł) - kręcili tam "Tajemnicę Twierdzy Szyfrów"

528_1250109997.jpg

Warto dodać, że trasa wiodąca dookoła jeziora Złotnickiego miejscami daje dużo zabawy. A przy okazji można wskoczyć do wody :)

Z racji tego, że jest duże zagrożenie kleszczy polecam zapakować do plecaka jakieś środki na odstraszanie kleszczy i komarów. 

Jedzie ktoś z okolic Krakowa lub Katowic i ma 2 miejsca osobowo-rowerowe wolne (2 bagażniki mam), okazało się, że mam wolne w następny weekend i chętnie bym się na zlot wybrał, ale po wczorajszej podróży pociągami na Maja Race nie mam ochoty tego powtarzać w następny weekend. Oczywiście zrzucamy się na paliwo i na czteropak dla kierowcy :)

Jak coś to czekam na PW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...