Skocz do zawartości

[pulsometr] Garmin Edge 500 czy Polar RCX5?

PiotrekMJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów!

W związku z faktem, iż liczba i intensywność moich treningów znacznie się zwiększyła, zmierzam zakupić porządny pulsometr. Zdecydowałem, że nie ma sensu na łączenie kilku urządzeń, więc chcę wybrać coś co będzie łączyło pulsometr, licznik oraz (ślad) GPS. Urządzenia które przedstawiłem, nieco się różnią i właśnie w tym jest problem. Jeśli RCX5 miałby wysokościomierz, brałbym go od razu, lecz niestety go nie posiada. Drugim "minusem" jest oddzielny GPS, czyli już mamy 2 urządzenia, co ma też zalety bo nie zżera baterii zegarka. Komplet na rower kosztuje ok.1200zł bez kadencji. Edge 500 już prawie leżał w moich rękach, lecz też mam nieco wątpliwości. Podobno Polar wygrywa pod względem funkcji pulsu i jego analizy. Jest on trochę duży, więc bieganie z nim wydaje mi się utrudnione, poza tym bateria trzyma krócej niż w Polarze, co za specjalnie mi nie przeszkadza. Zaletami jego jest: wysokościomierz (wraz z funkcjami total asc, dsc itp.), "nawigacja", cena oraz ilość linii ekranu. Komplet na rower kosztuje ok. 1000zł z kadencją.

Jeżdżę w MTB i na szosie, w zimę biegam.

Proszę o porady osób, które mają w/w sprzęty i też stanęły przed takim wyborem.

Dzięki z góry za odpowiedź.

Napisano

Witam forumowiczów!

W związku z faktem, iż liczba i intensywność moich treningów znacznie się zwiększyła, zmierzam zakupić porządny pulsometr. Zdecydowałem, że nie ma sensu na łączenie kilku urządzeń, więc chcę wybrać coś co będzie łączyło pulsometr, licznik oraz (ślad) GPS. Urządzenia które przedstawiłem, nieco się różnią i właśnie w tym jest problem. Jeśli RCX5 miałby wysokościomierz, brałbym go od razu, lecz niestety go nie posiada. Drugim "minusem" jest oddzielny GPS, czyli już mamy 2 urządzenia, co ma też zalety bo nie zżera baterii zegarka. Komplet na rower kosztuje ok.1200zł bez kadencji. Edge 500 już prawie leżał w moich rękach, lecz też mam nieco wątpliwości. Podobno Polar wygrywa pod względem funkcji pulsu i jego analizy. Jest on trochę duży, więc bieganie z nim wydaje mi się utrudnione, poza tym bateria trzyma krócej niż w Polarze, co za specjalnie mi nie przeszkadza. Zaletami jego jest: wysokościomierz (wraz z funkcjami total asc, dsc itp.), "nawigacja", cena oraz ilość linii ekranu. Komplet na rower kosztuje ok. 1000zł z kadencją.

Jeżdżę w MTB i na szosie, w zimę biegam.

Proszę o porady osób, które mają w/w sprzęty i też stanęły przed takim wyborem.

Dzięki z góry za odpowiedź.

Ciekawostka:

Przy Garmin 500 Edge mozna uzywac do rejestrowania swoich biegow itd. na Stravie (strava.com) :)

Polecam Strava,ja uzywam tylko ze na telefonie(android) i do rejestrowania moich tras rowerowych :)

Napisano

Ja też stawiam na Garmina, tyle że jeśli zastąpię czymś dotychczasowy licznik,

to na pewno będzie to Edge 800.

Polar mi się bardzo podoba (seria CS 500) ale przez brak GPS tackingu chociażby - odpada.

Napisano

Miał ktoś styczność z tymi dwoma systemami? Interesuje mnie ilość funkcji pulsometru np. Edge nie posiada treningów interwałowych. Chciałbym także wiedzieć jak wygląda różnica w programach na PC, czy możliwości analiz treningów są zbliżone. Nie chciał bym wydać dużo kasy, a później rozpaczać na tym że nie mam wielu funkcji, które są w tańszych urządzeniach. Akurat ten trening interwałowy to jeszcze przeżyję.

Napisano

Akurat do 500 możesz sobie wpisać dowolny program treningowy i go wykonywać ( nigdy nie korzystam ), tak samo jak track z np gpsies.com. ( korzystam na maratonach żeby się nie pogubić jak "wiatr strzałki pozrywa" ). Na wysokość jako taką nie patrzę ale mam ustawione pole z sumą przewyższeń, super działa % nachylenia, tętno ustawiasz w 5 strefach, a i czystałem że można dokupić pasek do biegania. Co do do samego używania bateria trzyma naprawdę długo, a w czasie zgrywania normalnie ładujesz ją przez usb. Generalnie nic lepszego za te pieniądze. Jeśli zamierzasz albo już jeździsz w nieznane to 800 ma mapę topo ze szlakami ( podobno dość dokładna ) no i możesz się ścigać z wirtualnym przeciwnikiem. 800 jest też duża. Wracjac do 500 dobrze działa czujnik kadencji i to w treningach ważna rzecz oraz nie łapie sygnałów z innych pulsometrów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...