Skocz do zawartości

[Amoryzator] Amortyzator ze skokiem 100mm w miejsce 80mm

lago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę wymienić amortyzator w moim twentyninerze, fabrycznie miałem amortyzator ze skokiem 80mm (suntour XCR) czy mogę zastąpić go amortyzatorem ze skokiem 100mm (Tower pro)

Proszę o odpowiedź, a jeżeli zdublowałem posta to przepraszam :)

• Mod Team

Różnica wysokości ( oś-korona) między XCR a Manitou to jakieś 3 cm. Sporo...

Taka operacja zmieni geometrię roweru ( dosyć znacznie), kąt główki znajdzie się gdzieś w okolicach 69,5 stopnia.

Rower będzie stabilniejszy,ale może gorzej podjeżdżać i wolniej reagować na ruchy kierownicą , co teoretycznie można zminimalizować przez założenie krótszego mostka.

Warto wspomnieć o zwiększeniu się przekroku ( rura górna będzie bliżej Sam Wiesz Czego) i zmianie kąta rury podsiodłowej ( na jakieś 71,5 ) ,co może ( i zapewne będzie ) mieć wpływ pozycję siodełka i kadencję - nie każda sztyca pozwoli na zniwelowanie tej zmiany.

Aha- zwiększy się nieco wysokość suportu..

Jeśli już chcesz mieć 100 mm to poszukaj niższego niż Manitou amorka.

PS- zaznaczam,że się nie znam.

Ja już po zmianie, pozycja jest inna, a praca amortyzatora jest niesamowita ale to pierwsze przymiarki dopiero.

Muszę jeszcze manetkę założyć i sprawdzić ciśnienie :)

Edit po jakimś czasie:

okej, poskładałem wszystko do kupy, ustawiłem sobie trochę inaczej kierownicę (mam giętą) i cieszę się zupełnie innym rowerem :)

PS. jak planujecie zakup Tower Pro, to nawet nie myślcie o wersji bez manetki bo na stojąco nie da się jechać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...