lago Napisano 24 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam. Chcę wymienić amortyzator w moim twentyninerze, fabrycznie miałem amortyzator ze skokiem 80mm (suntour XCR) czy mogę zastąpić go amortyzatorem ze skokiem 100mm (Tower pro) Proszę o odpowiedź, a jeżeli zdublowałem posta to przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 24 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 zmieniaj śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 nie będzie to miało wpływu na geometrie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 24 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ja zmieniłem z rst capy 76mm na xcra 100 i zmiana geometrii jest prawie nieodczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 24 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Oczywiście, że będzie miało wpływ na geo ale faktycznie bez dramatu. U siebie czasami kilka razy dziennie zmieniam skok z 85 na 115 mm i rama żyje choć faktycznie prowadzenie się zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolg Napisano 27 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Jak zmienia się prowadzenie? Mógłbyś to opisać? Sam się przymierzam do takiej zmiany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 27 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Różnica wysokości ( oś-korona) między XCR a Manitou to jakieś 3 cm. Sporo... Taka operacja zmieni geometrię roweru ( dosyć znacznie), kąt główki znajdzie się gdzieś w okolicach 69,5 stopnia. Rower będzie stabilniejszy,ale może gorzej podjeżdżać i wolniej reagować na ruchy kierownicą , co teoretycznie można zminimalizować przez założenie krótszego mostka. Warto wspomnieć o zwiększeniu się przekroku ( rura górna będzie bliżej Sam Wiesz Czego) i zmianie kąta rury podsiodłowej ( na jakieś 71,5 ) ,co może ( i zapewne będzie ) mieć wpływ pozycję siodełka i kadencję - nie każda sztyca pozwoli na zniwelowanie tej zmiany. Aha- zwiększy się nieco wysokość suportu.. Jeśli już chcesz mieć 100 mm to poszukaj niższego niż Manitou amorka. PS- zaznaczam,że się nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Ja już po zmianie, pozycja jest inna, a praca amortyzatora jest niesamowita ale to pierwsze przymiarki dopiero. Muszę jeszcze manetkę założyć i sprawdzić ciśnienie Edit po jakimś czasie: okej, poskładałem wszystko do kupy, ustawiłem sobie trochę inaczej kierownicę (mam giętą) i cieszę się zupełnie innym rowerem PS. jak planujecie zakup Tower Pro, to nawet nie myślcie o wersji bez manetki bo na stojąco nie da się jechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 30 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 3cm więcej (i to na 29er) to kurcze dużo. I tego nie zniweluje ani krótszy mostek,. ani bardziej nachylony w dół, ani prosta kiera. Ale skoro jest Ci wygodnie i Twoja rama przystosowana jest do skoku 100mm, to problemu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lago Napisano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 mam rockhopper'a 2012 i widzę w necie, że wychodziły zarówno ze skokiem 80mm i 100mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.