Skocz do zawartości

[Islandia rajem]nie ma przesady

epza

Rekomendowane odpowiedzi

Działa.

Pokaż nam więcej? Nie wiało? :]

Szy.

Czesc ,Wialo :),Wialo

Ogladalem Twoje zdjecia z Alp ,przepieknie i dzieki za prezentacje ,inspirujace ,moja nastepna wymarzona wyprawa

Jesli chodzi o Islandie ,ja zakochalem sie w tym kraju ,przestrzen ,gory i zupelna izolacja

Jesli jestes sam na rowerze zdany tylko na siebie i na lancuch to w dramatycznie zmieniniajacej sie pogodzie dostaje sie leku ze tu juz koniec ale jak slonce pojawia sie na niebie to znowu jak w domu

Trasy ,drogi maja roznorodnosc krajobrazu na krotkich przestrzeniach ,od pustynnych afganskich pejzazy do alpejskich ,zielono swiezych kolorow

Bardzo przypadl mi do gustu odcinek od http://eldgos.mila.i...sh/thingvellir/

Þingvellir do 505 jak sie nie myle i dalej

Jesli kiedykolwiek masz zamiar sie wybrac tam to ja sugeruje z kampingu w Keflavik ,jechac rowerem na poludnie ,droga 40 przy oceanie i potem caly czas wybrzezem poludniowym a potem dopiero na polnoc do Geysir albo tak jak ja ruszylem do

Þingvellir a to po to aby ominac ruch samochodowy Reykjaviku .

Dawno myslalem o tym zeby zaprezentowac cos na you tube ale zwlekam z tego powodu ,ze trzeba miec naprawde dobrze zrobione foto albo wogole nie pokazywac zeby nie skrzywic obrazu

Slonce tu ma inna wymowe ,miasteczko ,ktore widzialem o zachodzie slonaca bylo jak z bajki ,wszystkie kolory od statkow pieknie malowanych do osiedla ,gor zielonych itd

Rano przy chmurach ,statki zamiast czerwonych byly szare ,miasteczko z bajki o krolewnie zminilo sie w wilka i babe jage

Pozdrawiam

PS Jak bede w domu to wrzuce troche zdjec

Jeszcze raz dziekuje za Twoje zdjecia ,zobaczylem to co jest moim planem i wyglada naprawde slicznie

• 1 miesiąc temu...

Mieszkam w Norwegii od ponad 3 lat.

W miejscu zamieszkania najwyższy szczyt ma 600 metrów nad poziomem morza.

Od dwusetnego metra praktycznie "kończy się" flora, pozostają krzewy a potem już tylko trawa. Na 400-500 metrach księzycowy krajobraz.

W Wałbrzychu na 1000 metrów nadal życie jest bujne :) Islandia jeszcze bardziej na półnoć od mojego Bergen, widać to wyraźniej, choćby na pokazanym tu filmie.

MIeszkając w Polsce raczej mało wagi przywiązywałem do błękitu nieba, był on zwyczajnie często tam gdzie go oczekiwałem. Tu warunki są bardziej narowiste a z deszczem trzeba się zaprzyjaźnić, by żyć, uprawiać jakąś aktywność, jeździć na rowerze.

Ale gdy zaświeci słońce świat staje się tak piękny, że trudno oderwać od niego wzrok...

MIeszkając w Polsce ma się wybór: albo morze albo góry. W Skandynawii symbioza tych dwóch żywiołów zniewala swą harmonią. Czas płynie wolniej, ludzie żyją "wolniej", używają pojęcia "stres" dla sytuacji które dla nas są jedynie chwilami większej mobilizacji. :) Flegmatyzm Skandynawów może drażnić, sprawiają wrażenie ludzi czasami pozbawionych życia, ale gdy patrzę na to jak funkcjonuje ich świat to myślę że jednak ich sposób sprawdza się o wiele lepiej niż nasz.

• 3 tygodnie później...

2i regulaminu

Czesc

Cieszy mnie to ze rozumiesz moje dywagacje na temat jak ekstremalny wplyw ma slonce na pejzaz w krajach Polnocy

To trzeba chyba zobaczyc zeby to zrozumiec ale jeszcze raz przypomne

Wjezdzam do miasteczka o Zachodzie Slonca ,gory zielone ,statki rybacke w pelnej zadbanej kolorystyce,domki od ciemnej zieleni do fikusnych rozowych kolorow

Nastepnego ranka wychylam swoja banie z namiotu i widze czarno bialo fotografie ,szok

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...