Skocz do zawartości

[akcesoria] czyli co jest wg was (nie)zbędne na rowerze?

sodpow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Polecam Ci taki pokrowiec.

Kolega ma i sobie chwali.

Pozdro.

ogólnie spoko tylko szukam czegoś co będzie troche mniej wystawało znad kierownicy

Ja używam taki model Author H810 i jestem bardzo zadowolony. Używam Locus Free i wszystko bardzo fajnie widać podczas jazdy. http://roweroteka.pl...wnice-1780.html

to mocowanie na kapslu nie jest za delikatne? na takie wygląda

Napisano

ogólnie spoko tylko szukam czegoś co będzie troche mniej wystawało znad kierownicy

jutro rano zrobię foto i Ci podeślę na ile odstaje

to mocowanie na kapslu nie jest za delikatne? na takie wygląda

hmmm.... no ja nie mam takiego mostka w związku z czym przerobiłem to mocowanie i chyba nic go nie wyrwie :) ... miałem kiedyś lampkę na rower przednią z Cateye - taką na 4 paluszki i zwykłą żarówkę i wykorzystałem to jako mocowanie - też jutro wrzucę foto.

Mi to odstaje chyba max 1 cm nad kierownicę a głównie to się na niej u góry opiera dzięki czemu jest stabilniejsze, ale tak jak pisałem jutro wrzucę jakieś fotki to będziesz mógł sam zobaczyć i ocenić.

Podszedłem do garażu zrobić fotki...

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

Napisano

Rower MTB

Akcesoria:

- koszyk + bidon 0.7l

- licznik

- osłona neoprenowa na ramie

- rogi (niezaliczane raczej do akcesoriów)

- telefon

- klucze do domu

Na mnie:

- kask

- okulary ze szkłami na daną pogodę

- rękawiczki

Minimalnie ale mi wystarcza.

• Mod Team
Napisano

Niektórzy chyba mają straszne problemy ze zdejmowaniem opony i machaniem pompką, skoro zmiana dętki na trasie jest dla nich mniej opłacalna czasowo niż czekanie na kumpla, który ma dojechać 25km (plus jeszcze czas ogarnięcia się, bo raczej nikt nie czeka na telefon od niepełnosprytnego rowerzysty i nie wyskakuje z domu jak wystrzelony z procy).

Ale jak komuś przeszkadza "tona" sprzętu naprawczego w postaci pompki, dętki i scyzoryka z kluczami to niech sobie wydzwania z pytaniami, który to znajomy nie jest akurat zajęty i może podjechać. :)

Nie wspominając ze jak np. podczas planowanej wycieczki 60km po 20 złapie się kapcia to już lipa z całą imprezą. A jak ktoś pracuje i nieczęsto zdarza mu się wolny czas żeby pośmigać na rowerze to może już tylko sobie w brodę pluć w takiej sytuacji...

Co do etui na telefon, mój brat używa takiego:

http://allegro.pl/super-sport-etui-na-ramie-armband-iphone-ipod-i2965044530.html

mastek ma krótki, także przypina tel w etui do ramy, a mocowanie na rzepy dopasuje się do każdej ramy.

Napisano

Nie wybieram się jak na razie na jakieś większe wycieczki, ale obecnie niezbędną rzeczą jak dla mnie jest licznik (i oświetlenie, zależnie od warunków). :) Gdy na sezon wyrobi się kondycje, to trzeba pomyśleć o pompkach, dętkach, sakwach, napojach etc.

Napisano
apropo obwieszania roweru gratami... rozglądam się za jakimś pokrowcem do smartfona na kierownicę i nic szczególnego nie widziałem na razie. chcę go zamocować do mostka. ktoś testował jakiś ciekawy?

Własnie doszło do mnie cos takiego:

ROSWHEEL_Hot_sale_bike_frame_mobile_bag_with_clear_PVC_screen.jpg

I powiem że wygląda całkiem fajnie - mozna zapakować cos wiecej niż tylko telefon. Jak się bedzie spisywało przy jezdzie to wypowiem sie za jakiś czas.

Napisano

Ciekawe jak praca linek przy takim mocowaniu?

U mnie w tym miejscu idzie tylko linka przerzutki przedniej i na sucho w mieszkaniu nie mam zastrzeżeń co do pracy - nic sie nie przycina pomimo tego ze linka jest między dwoma warstwami rzepu.

Napisano

To ja napisze co planuje mieć zawsze(albo w 80% czasu :P ) obok mojego fruwacza :

- Licznik

-Plecak(Na aparat, narzędzia)

-Kask+google

Tyle z perspektywy FR`owca ;)

Napisano

rower szosowy

multitool

bidon

detka

rekawiczka robocza

picie w proszku (50g proszku i po drodze można dorobić ze 3 litry picia)

spinka do łańcucha

pompka

kasa

batonik

okulary

Rękawiczki

kask

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

@@ralphi, Moim zdaniem smart phone na rowerze to porażka (prądożerność). Ale biorąc pod uwagę, że w komorze pod nim można by włożyć ekstra aku, to może już być ciekawie...

Napisano

Ja zazwyczaj jeżdżę transportowo po mieście - do pracy, po zakupy, czasem też na piwo :)

W związku z tym na wyposażeniu:

- licznik

- oświetlenie (nie zabieram go, tylko wtedy gdy mam absolutną pewność że wrócę za jasnego)

- dwa solidne u-locki w plecaku

- rękawiczki (na zimę z palcami, w lato bez)

- okulary przeciwsłoneczne przy dużym nasłonecznieniu

- błotniki w okresie zimowo-jesiennym

gdy jadę dalej w plecaku lądują dodatkowo:

- zapasowa dętka

- mała pompka

- dodatkowa sztuka odzieży (bluza czy mała objętością nieprzemakalna kurtka)

- butelka z 0,5 litra picia

- połówka lidlowskiego multitoola - ta z imbusami

takie rzeczy jak komórka, portfel z jakimiś drobnymi czy klucze do domu mam przy sobie zawsze, nie tylko na rowerze:)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

@@ralphi, Moim zdaniem smart phone na rowerze to porażka (prądożerność). Ale biorąc pod uwagę, że w komorze pod nim można by włożyć ekstra aku, to może już być ciekawie...

No to ja się nie zgodzę z kolegą. Teraz smart phone z GPSem (czyli chyba każdy, a bynajmniej większość) + apka typu Endomondo = bajka. Co do powerbanku, zgadzam się w 100%. Lepszy patent niż opaska na ramieniu (chociaż osobiście jej używam do mp3).

Z innej bajki, ktoś się orientuje gdzie to cudo na ramę do smarta można kupić ?

Napisano

Wracając do pierwszego pytania. Kupiłem sobie crossa na dojazdy do pracy, wycieczki do lasu i na dłuższe wyjazdy za miasto. Na początku nie miałem nic poza ekwipunkiem koniecznym czyli:

Lampki

Dzwonek

Dokupilem sobie jeszcze torbę pod siodło na graty. Z czasem rower zaczynał wozić coraz więcej złomu. Błotniki potrzebne bo do pracy dojeżdżam w różnych godzinach i czasami pada. Bagażnik doszedł, a na nim torba, aby graty wozić do pracy, a bardzo nie lubię jeździć z plecakiem. No i z crossa wyszedł niemal trekking i do tego o wiele cięższy niż na początku. Jeszcze przyszła druga torebka na ramę, oczywiście licznik, bidon.

Szosa jednak ma być z założenia pozbawiona głupot i mam tylko licznik, bidon, torbę pod siodło (detka, klucze, tel, baton etc) i pompka.

Myślę, że wszystko zależy od używania roweru, gdybym tylko jeździł na wycieczki crossem to by nie miał tylu rzeczy na sobie, ale że na codzień mnie wozi do pracy, a szóstego dnia tylko rekreacja. Plus jest taki że błotniki, bagażnik itd można zdemontować w 6 minut, ale po co? Na jeden dzień? Więc leje na to, gdy ktoś uważa mój rower za śmietnik gadżetów. :-)

Tapatalkowane n7

Napisano

Z innej bajki, ktoś się orientuje gdzie to cudo na ramę do smarta można kupić ?

Chiny - albo alledrogo za odpowiedni większą kwotę :)

Napisano
Teraz smart phone z GPSem (czyli chyba każdy, a bynajmniej większość) + apka typu Endomondo = bajka.

Jeżeli jeszcze ustawisz sobie online-tracking, to już bateria schodzić "w oczach".

Telefon jako nawigacja - fail. Ze względu na prądożerny wyświetlacz, który w takim trybie jest zwykle cały czas włączony lub używany często. Gdy smartfona używam w typowym zastosowaniu komórkowym lub czasem internetowym, zużycie energii przez wyświetlacz sięga 15%, czyli mnie więcej tyle co sam system android. Czyli sporo, bo z punktu widzenia czasu wyświetlacz włączony jest na krótko...

Napisano

Telefon jako nawigacja - fail.

Trochę dziwi mnie to, co czytam nie pierwszy już raz, że jak ktoś włączy gps to zaraz mu baterię zjada.

Sam używam od kilku lat telefonu z Trekbuddy (wcześniej SportsTracker ale był problem z mapami) i nie widzę różnicy czy odbiornik gps jest włączony czy nie. Dawniej, gdy miałem czujnik zewnętrzny na bluetooth, to fakt bateria znikała, ale to nie była wina odbiornika GPS tylko łącza BT.

Może problem jest w sposobie użytkowania - wożę telefon w kieszonce na plecach, wyświetlacz się sam wygasza a zaglądam do niego tylko w razie wątpliwości gdzie jechać.

Napisano

Nawigacja - to pomyłka, ale muszę kiedyś sprawdzić nawigację poprzez komunikaty głosowe, a ekran wygaszony. To tylko i tak na ulicę.

Online tracking - ja przez to rozumiem zapisywanie śladu i wysyłanie na żywo trasy w sieć. Bateria schodzi przez internet głównie.

Tracking - od zapisywanie śladu, bateria schodzi ale szału nie ma i kilka godzin wytrzyma.

Tyle offtopem bo widzę, że trochę się nie zrozumieliscie

Tapatalkowane n7

Napisano

Własnie doszło do mnie cos takiego:

ROSWHEEL_Hot_sale_bike_frame_mobile_bag_with_clear_PVC_screen.jpg

I powiem że wygląda całkiem fajnie - mozna zapakować cos wiecej niż tylko telefon. Jak się bedzie spisywało przy jezdzie to wypowiem sie za jakiś czas.

Jest tego pełno na aliexpress. Wygodne bo można pod telefon wsadzić powerbank i mamy na jakiś czas problem z prądem rozwiązany.

Napisano

Wszystkie potrzebne rzeczy zostały już wymienione. Chciałem pokazać coś, co jeszcze nie zostało pokazane.

Opaska na rękę z podstawowymi danymi, którą w razie wypadku, pozwolą skontaktować się z Waszymi najbliższymi. System ICE znany jest wszystkim ratownikom medycznym oraz straży pożarnej. W Polsce najgorzej ze świadomością ICE radzą sobie policjanci.

Tak czy siak, warto mieć przy sobie coś, co pozwoli szybko skontaktować się z rodziną. Zapisy ICE w tel. komórkowym są OK, ale telefon podczas wypadku może zostać zniszczony, zgubiony lub niestety skradziony. A taka "kurde-blaszka" może pomóc.

icetripe.jpg

Nie życzę nikomu, żeby to było kiedykolwiek potrzebne. Tak samo jak kask. Ale jeśli jeździcie samemu, to warto coś takiego mieć. Kosztuje niewiele, waży tyle co nic.

pozdr

Napisano

Trochę dziwi mnie to, co czytam nie pierwszy już raz, że jak ktoś włączy gps to zaraz mu baterię zjada...

Nie ukrywam, że mnie też - domyślam się, że tego typu opinie bazują na starszych konstrukcjach ;)

Mnie ostatnio wpadł w ręce budżetowy Vodafone V860 Smart II i tenże potrafi w trackingu

dobrych kilka godzin pociągnąć. Nie wiem jeszcze ila max. pociągnie, bo nie miałem potrzeby próbować.

Nie wiem również, co złego w korzystaniu z nawigacji w smartfonie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...