Skocz do zawartości

[tarcze hamulcowe] czy można pokrzywić przy przykęcaniu

ice81

Rekomendowane odpowiedzi

tak tak wiem o co chodzi, nigdy mi się to nie zdarzyło ale sprzedałem znajomemu tarcze z hamulcami i teraz twierdzi że mu pokrzywioną sprzedałem a ja u siebie miałem tylko lekkie ocieranie a u niego ociera raz o prawy raz o lewy klocek i się zastanawiam dlaczego a jest możliwość by było coś nie tak z piastą ? koło miał lekko założone wiec to odpada ale myślę ciągle nad jego piastą

a jest możliwość by było coś nie tak z piastą ? koło miał lekko założone wiec to odpada ale myślę ciągle nad jego piastą
raczej w wolnobiegach to się zdarza, że zębatka wiruje jak bąk, więc po drugiej stronie piasty też może być ten efekt. Ja obstawiam na krzywo zamocowane koło. Raz mi się tak zdarzyło, że wycentrowana obręcz na tysięczne milimetra a obciera o klocek (V) podczas jazdy. po zluzowaniu koła do góry kołami, koło wpadło na haki i wszystko działało bez zarzutu. Po prostu przy skręcaniu na maksa z jednej strony i dopero przejściu na drugą siła tarcia, plus naciąg przerzutki zrobiły swoje. Według mnie należało by najpierw sprawdzić mocowanie koła i samo ustawienie klocków, bo jeżeli jeda strona jest bliżej, to może przegiąć tarczę, tak samo może nierównomiernie nagrzewać tarczę (jedna strona bardziej jak druga). Nie napisałeś czy krzywizna jest od początku, czy po jeździe, więc jest dużo możliwości. Co się dzieje jak tarcza leży na stole?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...