Skocz do zawartości

[rower]Składanie renowacja ,,fula''

llancer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam .Wpadłem na pomysł ,żeby ogarnąć mojego fulla ...

Rame dostałem od dziadka śp.. po moim kuzynie Rama miala 8 lat,teraz ma chyba 11 :/

Mniej więcej coś takiego(rama) http://img20.allegro...0/68/2800606854

Jutro więcej fot,rower do domu i jazda.

No więc była odremontowana i nowy osprzęt 3 lata temu(taki plastikowy po 10zł...

No i teraz mając już wiedze co to ,,rower'' chce go przerobić.

Nadaje siez niego oprócz ramy,amorka który jest już jak sztywniak.

Koło ,nówka z tarczą. i drugie prawie nowe bez tarczy.

Z przodu chce kupić jakiś niedrogi hamulec mechaniczny,bo amor tylko na tarcze.

Na tył v-brakei.

Chyba tektro.

Kaseta jest 6 rzędowa(mam też 7 rzędową) i myślałem o zamontowaniu shimano acera 7rz.

Zamierzałem też kupić jakąś korbę z jednym blatem,bo 3 mi nie potrzebne zeby nim po mieście śmigać.

Sztyce i siodełko nowe,kierownica i mostek nowe(czarne),rame mam zamiar pomalować na czarny mat,tylny trójkąt i amorek na czerwony ..damper z czerwoną sprężyną..

Naklejeczki krossa i to na tyle,

Rowerek jest na oponach miejskich.Jutro fotki,ale czy opłaca mi się wrzucić hamulce tektro,przerzutke acera korbe z 1 blatem.

Mam rower(znaczy bede mieć za pare dni krossa level b3 teraz mam a2) ale ten był by taki do jazdy po mieście jak to mówią po bułki)

Chcecie zobaczyć rower przed renowacją i po ?Piszcie co o tym sądzicie.

Wiem wiem ,że to szrot,ale odremontowany nada się do jazdy po mieście.

Napisano

Ja na twoim miejscu nie bawiłbym się w żadne przerabianie, tylko dał go pod młotek. Wiem, wiem że to pamiątka w pewnym sensie po dziadku, ale ja podobny rower komunijny sprzedałem za 350zł. Za taką kwotę, kupiłbyś sobie coś bardziej sensownego.

Napisano

Jezu pisałem mam krossa a2,bede mieć lada chwila krossa level b3,

Tego chce poprostu odremontować,moze posłużyć za zimówkę -dojazd do szkoły i po miście) wybaczcie,ale boję się zostawiać swojego krossa.

Zresztąwystarczy odmalować rame,nowe hamulce,przerzutki,korbe i koniec.Koszt z 200zł.

Napisano

to będzie 200zł wyrzucone w błoto

Może,ale mam do niego sentyment.

A tak to jutro będę go rozkręcał,malował,Składał,Pojutrze dokupie troche części,troche na allegro.

Moze wydam 200zł ale przyjemność sama od roboty z rowerem...

Napisano

Po części cię rozumiem , zajmuję się hobbystycznie elektroniką i sam robię jakieś zasilacze czy inne urzadzenia i jeżeli to robisz dla satysfakcji proszę cię bardzo , efekt prac chętnie obejrzę .

Hamulec mechaniczny możesz zamontować Avid BB5 lub taniej BR M416 ( mam zacisk jeżeli jesteś zainteresowany to zgłoś się do mnie )

V-brake mogę polecić takie http://allegro.pl/hamulce-hamulec-v-brake-deone-merida-2kpl-i2742797761.html to to samo co Shimano Deore tyle że pod inną nazwą.

Wolnobiegu nie ma sensu montować niczego lepszego niż MF-TZ21 .

Co do sztycy to nawet tani zoom Sp 61 czy coś takiego daje radę , sam użytkuje od 6 miesięcy .

Napisano

Hamulec mechaniczny możesz zamontować Avid BB5 lub taniej BR M416 ( mam zacisk jeżeli jesteś zainteresowany to zgłoś się do mnie )

V-brake mogę polecić takie Hamulce Hamulec V-Brake DeOne Merida - 2kpl (2742797761) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. to to samo co Shimano Deore tyle że pod inną nazwą.

Wolnobiegu nie ma sensu montować niczego lepszego niż MF-TZ21 .

Co do sztycy to nawet tani zoom Sp 61 czy coś takiego daje radę , sam użytkuje od 6 miesięcy .

Dzięki ,przynajmiej 1 osoba rozumie,Rame mam,sztyce mam,koła mam.

Jak pisałem tylko hamulce,przód tarczowy tył v'ki i korba bo stara zjechana...

Ewentualnie suport.

Amor,Rame,sztyce,kierownice chce pomalować .Przerzutki mam,działają.A no i jakieś klamki do przerzutek,(mam te obracane dziadostwo).

Jak pisałem biore jutro na noc rower na warsztat i do roboty.W sobote postaram się kupić korbę,A hamulce i manetki na allegro raczej,bo w moim mieście niczego dobrego nie dostanę,a hamulce chce mieć porządne a nie plastiki....Porządne mam na myśli jakieś tektro :D Przód tarcza 140mm wystarczy.

Będęrobił sporo fot pozdro.

Napisano

Taki "full" jako rower miejski to raczej zamulacz, no ale jak chcesz to kto ci zabroni, hehe.

Tarczy 140 do przodu nie zamontujesz, standardowo najmniej 160, nie ma fizycznej możliwości by zamontować do wykonanego standardowo widelca hamulca z tarczą mniejszą niż 160.

Nie wiem ile to cudo waży, na łoko to z 16 kilosów - napędzał cię będzie raczej tylko sentyment :)

Napisano

Taki "full" jako rower miejski to raczej zamulacz,

Tarczy 140 do przodu nie zamontujesz, standardowo najmniej 160, nie ma fizycznej możliwości by zamontować do wykonanego standardowo widelca hamulca z tarczą mniejszą niż 160.

Nie wiem ile to cudo waży, na łoko to z 16 kilosów - napędzał cię będzie raczej tylko sentyment :)

Oj tam,moze wazy 16kg,Tarcza to 140 mm (chyba nie mierzyłem ale mała jest)zamontowana na przodzie... Jutro fotki będą po południu to zobaczycie.

Napisano

A przerzutka tylna nie działa, że chcesz wymienić? Ta, która jest z pewnością obsłuży wolnobieg 7.

Korbę można na 1 rząd przerobić, chyba że środkowa jest dla Ciebie za mała....

V-ki można jedną używaną parę bardzo dobrą kupić, klamki podobnie, nawet manetkę samą prawą na 7 np Altusa rapid fire.

Tak a propos cięcia kosztów a zabawa ta sama, mam podobną zimówkę to straszny czołg ale do katowania akurat.

Napisano

A przerzutka tylna nie działa, że chcesz wymienić? Ta, która jest z pewnością obsłuży wolnobieg 7.

Korbę można na 1 rząd przerobić, chyba że środkowa jest dla Ciebie za mała....

V-ki można jedną używaną parę bardzo dobrą kupić używaną :)mam podobną zimówkę to straszny czołg ale do katowania akurat.

Uprzedzam foto które podałem to tylko podgląd jaka jest rama...

Jutro po południu fotki roweru.

Przerzutka działa 6rz wolnobieg 6rz,przód tez..

Poprostu rama wymaga malowania bo jest czarno,zloto,pomarańczowa(fluorestencyjny).

Korba do wymiany i suport bo szrot,Hamulce sątakie jakby ich nie bylo,przód,zacisk to szrot.

Takze korba,suport,hamulce,manetki i malowanie.Malować będę jutro w nocy,części moze też kupie,zobaczymy,części na wadze też będą ,to się zobaczy ile to waży...

Napisano

Słuchaj, jeśli chcesz się pozbyć 200zł, mogę podać Ci na PM numer konta, wyjdzie na jedno. Poważnie, szkoda ładować pieniądze w ten rower, lepiej zostaw gotówkę z przeznaczeniem zainwestowania w nowy, czy to będzie ta A2 czy B3.

Napisano

OK NA TĄ CHWILĘ:

Rower rozebrany.

Pomalowany amortyzator,rama,oraz kilka śrubek,kierownica,sztyca,mostek,siodełko.

Mam fotki,ale wrzuce jutro.

Teraz poki co schnie farba czarny mat na ramie ,a czerwony na amorku,czarny jest równiez na kierownicy,mostku,sztycy itd.

Niestety muszę kupić wianek bo jeden wypadł z suportu ,nową korbę 30zł,przednia przerzutke .

Co mnie zadziwiło w nim jest tarcza 160mm shimano :D

Muszę nowy zacisk do tarczówki kupić,klamki bo jedną połamałem i to na tyle wszystko,zaraz ide bezbarwnym przelecieć .Pozdro

Napisano

OK poki co musze zrobić napisy na ramie i pomalować bezbarwnym.Kupićkilka częsci i zacząć składać.

Tu rowerek bez sztycy i siodła przed renowacją.

zdjecie0162.jpg

Tu bez koła przedniego.

zdjecie0163.jpg

Tu w częściach

zdjecie0164.jpg

Tu inne części

zdjecie0167.jpg

Przednie koło

zdjecie0168.jpg

Piasta przednia

zdjecie0165.jpg

Piasta przednia

zdjecie0169.jpg

Sztyca

zdjecie0171.jpg

Nóżka

zdjecie0172.jpg

Siodło

zdjecie0173.jpg

Zacisk

zdjecie0170.jpg

Śrubki

zdjecie0180.jpg

Amor

zdjecie0176.jpg

zdjecie0175.jpg

Napisano

Mam propozycję: jeśli już zdecydowałeś się na ten dziwny - jak ci napisano - krok, to wstawiaj przynajmniej ostre zdjęcia, te są fatalne. Drażnisz oko oglądającego, a do tego są niechlujne.

Napisano

Mam propozycję: jeśli już zdecydowałeś się na ten dziwny - jak ci napisano - krok, to wstawiaj przynajmniej ostre zdjęcia, te są fatalne. Drażnisz oko oglądającego, a do tego są niechlujne.

Sorki,lepsze są na aparacie,a noc,światło świetlówki i aparat z telefonu za dobrze sięto nie komponuje...

Napisano

Trochę ten pomysł niemądry, ale jak masz do tego bike jakiś sentyment. To jutro wrzucaj te zdjęcia, bo chcemy zobaczyć, jak ci to wyszło.

dokładnie, moim zdaniem jeśli TY masz na to ochotę, zdajesz sobie sprawę z kosztów i zysków... to czemu nie - to jest twoja decyzja.

tak bajdełej, to plus za ratowanie starych rowerów przed śmiercią :), popieram taką inicjatywę ( czy się opłaca to inna sprawa)

dawaj foty, bo mnie zaciekawiłeś

Napisano

dokładnie, moim zdaniem jeśli TY masz na to ochotę, zdajesz sobie sprawę z kosztów i zysków... to czemu nie - to jest twoja decyzja.

tak bajdełej, to plus za ratowanie starych rowerów przed śmiercią :), popieram taką inicjatywę ( czy się opłaca to inna sprawa)

Poki co czekam na następny weekend ,zeby zabrać sięza rower,gdyż nie mam go na miejscu tylko w pracy ojca,no i tak czy siak tylko w weekend moge tam pojechać i popracować w nocy :)Także,mozliwe ze jutro dam kilka fot z aparatu co zrobiłem.a tak to rower kończe w weekend. Pozdro i dzieki za motywacje.

Napisano

Ja Cię rozumiem ;) Sam niedawno wskrzesiłem starego trekinga. Puki co zrobiłem na nim już prawie 2 tys km więc wiem, że było warto. W razie problemów służę radą.

pozdr

Napisano

Ten temat jest ekstra !

Nie ma to jak zapytać o rade na forum, a potem olać wszystkie rady i zrobić na przekór wszystkim.

Na dokładkę "dokumentując" to suszarką a potem zwalić na jarzeniówkę.

Ucz mnie mistrzu !

Napisano

Ten temat jest ekstra !

Nie ma to jak zapytać o rade na forum, a potem olać wszystkie rady i zrobić na przekór wszystkim.

Na dokładkę "dokumentując" to suszarką a potem zwalić na jarzeniówkę.

Ucz mnie mistrzu !

rozje...ś mnie tym textem, piszę przez łzy :D LOL

Napisano

Sorki,lepsze są na aparacie,a noc,światło świetlówki i aparat z telefonu za dobrze sięto nie komponuje...

Wiesz, snobem nie jestem ale jak widzę twoje dzieło "podparte" takim obfoceniem to myślę sobie że jedyny cel jaki masz to pokazanie się na forum - w celu sensownym dla mnie bliżej nieokreślonym. Ja nie widzę innego niż mieć "pięć minut". Ten rzępel w czasach swojej fabrycznej świetności nie wzbudziłby tu pożądania, jest żywcem wzięty z tematu "ostrzeżenie naiwnychi nieświadomych przed makrokeszami". Nawet jeśli włożysz w jego malowanie kunszt ręki Leonarda od "Damy z łasiczką" to i tak pozostanie tym samym padalcem potraktowanym przez ludzi ktorzy choć trochę pojęcia mają i dbają o swoje życie, jak odrobinę bardziej kolorowy ale i tak niezdatny do wzięcia na poważnie - makroszit.

No ale jak chcesz - twoje pięć minut nadal trwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...