Skocz do zawartości

[serwis manetek] czym smarować manetki rapidfire

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio po dość mocnym uderzeniu o drzewo wygiąłem prawy dół manetki rapidfire, postanowiłem spróbować naprawy. Sam serwis udał się, przerzutka całkowicie rozebrana i złożona, jednak pozostało pytanie co do smaru/oleju do smarowania. Użyłem litowego ŁT-40, jednak czy jest to dobry smar do tego? Nie będzie zamulał manetki? Czy lepiej poświęcić jakiś grosz i kupić coś innego?

Dodatkowo zapytam od razu o to czym smarujecie, lub czym powinno się smarować wnętrze pancerza. Używałem do tego zawsze oleju wazelinowego jednak ostatnio spotkałem się z opinią że olej spowalnia linkę. Podobno lepszy jest sławny WD, jednak ja jestem źle nastawiony do rzeczy "do wszysrkiego".

No i dobrze, bo WD-40 nie służy do smarowania, ale jest dobry do czyszczenia, odrdzewiania i konserwacji.

Reszta tutaj - [smar] zastosowanie w rowerze WD-40 - Konserwacja sprzętu - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Ja do linek i pancerzy po czyszczeniu stosuję smar silikonowy w sprayu.

Co do manetek, to IMHO powinno się stosować taki, który jest "neutralny" dla tworzyw sztucznych.

No chyba że masz 100% metalowe.

Co do manetek, to IMHO powinno się stosować taki, który jest "neutralny" dla tworzyw sztucznych.

No chyba że masz 100% metalowe.

Manetki mam deore więc i metal i tworzywo sztuczne. Neutralny dla tworzyw sztucznych? Czyli smary sylikonowe? Bo niestety nie jestem w temacia za dobry.

• 2 tygodnie później...

ja do manetek wlewam oliwiarka olej silnikowy gesty, nadmiar wycieram, jesli sa brudne polewam je beznyna lub innym odtluszczaczem, juz kilka manetek tak zreanimowalem, owszem nie jest to pewnie najodpowiedniejsze postepowanie, ale zdecydowanie najszybsze, i nic sie nie uszkodzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...