Skocz do zawartości

[Rama]Karbon do XC max za ~5500 zł

Mexyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W przyszłym tygodniu założę bizuterię XT. To będzie ostatnia modernizacja przed wymianą ramy. Miałem sporo czasu na przemyslenia dotyczące materiału i raczej na 75% będzie to karbon, lecz to to cholernie drogie. Przede wszystkim uprawiam XC 26" czyli interesuje mnie rower bez tylniego zawieszenia. Koszt jaki będę planował wydać na ramę to około 5500zł. Czy macie jakieś typy, które moglibyście mi zaproponować? S-Works, Scott - głównie tym firmom się przyglądam ale jestem jeszcze w tak raczkujacej fazie, że wiem, że nic nie wiem.

Napisano

Cannndale Flash - w swojej wadze największa sztywność, bardzo lekka, pracujące widełki, generalnie bardzo szybka i zwrotna rama, a i gwarancja dobra gdzie przy karbonie ta kwestia też jest dość istotna.

Napisano

po prostu tłumią drgania

one nawet nie tyle co tłumią drgania tylko się uginają na korzeniach i małych nierównościach. Jest to widoczne gołym okiem kiedy ktoś jadący na tej ramie zaczyna bujać rowerem stojąc na pedałach. Oczywiście nie jest to zakres fs 100 mm, ale korzenie czy nawet "lezący policjant" nie kopią tak w siodło. "Problemem" są inne stery i sterówka oczywiście, a zakładanie przejsciówek na 1 1/8 trochę mija się z sensem - sztywność 1.5 jest porażająca i szkoda tego tracić. To samo z BB30, kto zacznie używać tego systemu niechętnie już wróci do ht2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...