Skocz do zawartości

[pedały] róznica pomiędzy 970 a quartz-ami

lesieque

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. W nowym sezonie musze zmienic pedały gdyż moje 520 po prawie 15 tys działają prawie jak ubijaki. Ze wzgledu na wagę zdecydowałem się na 2 modele:

-XTR 970 + późniejsza zmiana osiek na Ti

-look quartz

I tu moje pytanie. Od poczatku czyli od 3 lat startuje i jeźdzę na SPD shimanowskich i przyzwyczaiłem się do systemu wpięcia, wypięcia oraz luzu (który w wyrobionych pedałach jest ok 7 stopni-tak podejrzewam i bardzo mi to odpowiada). Doatkowym plusem jest mozliwosc regulacji wpięcia.

Looki z kolei są duzo lżejsze, dzięki budowie lepiej odprowadzają błoto co na maratonach jest dosc ważne. Ale nie maja regulacji wypięcia, posiadają luz roboczy, i maja troszke inny sposób wpięcia i wypięcia.

Założyłem ten temat, gdyż dla większosć z Was powodem przejścia na ubijaki i im podobne jest jedynie problem z kolanami, ktrego ja odpukać) nie mam, tak więc szukam kogoś kto mógłby napisać o odczuciach po przejściu z shimano na look, ale jednoczesnie nie jest przeciwnikiem shimano.

Wiadomo, ze jak ktoś znienawidził swoje 540 czy 520 nie wypowie się zbyt obiektywnie.

Napisano

Biorąc obiektywnie wszystkie za i przeciw ja polecał bym ze spokojną głową XTR 970 (tu do sprawdzenia Pedały Shimano PD-M970 XTR SKLEP ROWEROWY DUDA

było też małe porównanie może to cos rozjaśni i pomoże

Cranki SL / look 4x4

+luz roboczy

+nienajgorsza wytrzymalosc

+dostep do czesci zamiennych

-Lekkie

-stosunkowo drogie bloki

-brak platformy, chyba ze wersja candy

-potrafia lapac luzy po stosunkowo niewielkim dystansie

-niszcza podeszwe, dlatego wymagana jest podkladka pod blok

Look Quartz

+luz roboczy

+platforma

+nienajgorsza wytrzymalosc

+Cena zakupu

-dosc lekkie

-slyszalem ze niszcza podeszwe jak cranki, zas zastosowanie podkladki moze byc niemozliwe ze wzgledu na konstrukcje.

-brak regulacji wypiecia

-potrafia nie wspolgrac z niektorymi butami, w rezultacie wypinajac sie przy lajtowych momentach

-problematyczne ustawienie ze wzgledu na podkladki, inaczej konczy sie to niezapowiedzianymi wypieciami.

-dosc tanie bloki

??? Nie wiem jak jest z serwisowaniem i dostepnascia czesci

Time Atac Alium / ROC

+podobno najlepsza wytrzymalosc

+luz roboczy

+Alium sa bardzo tanie

-ciezkie

-podstawowe wersje nie maja regulacji wypiecia

-???w przypadku zuzycia czesci pedaly do smietnika??? Chociaz teoretycznie mozemy to dopisac do w/w.

Akurat o time'ach wiem najmniej

Shimano XTR

+Bardzo dobra wytrzymalosc

+dostep do czesci zamiennych

+ktore sa stosunkowo niedrogie

-waga

-brak luzu roboczego, co niestety raczej bedzie duzym klopotem gdyz na nartach odczywam to potwornie i boje sie ze i tutaj bedzie tak samo.

Napisano

Stare powiedzenie mówi, że jeżeli zmieniać to na lepsze.

Jeżeli dobrze się czujesz na SPD i zależy ci tylko na mniejszej wadze, nie widzę sensu sięgania po Quartz.

No chyba że chcesz spróbować czegoś nowego albo zależy ci naprawdę na czymś lekkim. Wtedy oczywiście można rozważyć Look, ewentualnie ubijaki.

Na Quartzach nie jeździłem. Jeździłem długo na ubijakach i długo uważałem, że są the best.

Dopóki nie spróbowałem Time. Uważam, że mają najlepszy system wpięcia/wypięcia ever - no ale nie są najlżejsze.

Z drugiej strony z lekkością pedała bym nie przesadzał - on ma zapewniać dobre trzymanie i dobre samopoczucie, a nie ważyć.

Napisano

Dzięki Wam za odpowiedzi. Porównanie widziałem, ale nie było dla mnie dosc wystarczające. Chodzi mi o opinie. Co do ubijaków nie jestem do nich przekonany z racji dosc sporego luzu dodatkowo noga lata na boki i pieta "lata" we wszystkie strony. Dlatego ubijaki odpadają, ale nie wiem czy tak samo jest w look-ach czy może noga jest trzymana duzo mocniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...