Gość grass90 Napisano 14 Kwietnia 2006 Napisano 14 Kwietnia 2006 Wiem, że tamat avidów był juz wielokrotnie poruszany lecz po wnikliwym szukaniu nie znalazłem odpowiedzi :/ Minowicie chciałem się dowiedzieć jakie są różnice między avidami 7 a shimano alivio ?? (nie chodzi mi o to że mają inny krztałt i są zrobione z innego materiału), tylko jaka jest różnica w hamowaniu(siła, modulacja itp) i czy jest aż tak wielka, że lepiej dopłacić i kupić avidy czy zaoszczędzić i kupic alivio ?? PS. mam teraz tarczówki tektro Io i nie spełniaja moich oczekiwań :/ skaczę troche po górkach, troche po mieście (ostatnio troche trial)
topol Napisano 21 Maja 2006 Napisano 21 Maja 2006 zmien klocki !! moze zmiana bedzie! i zadowolisz sie tylko tym! A jesli chodzi o v ki to moge cos powiedziec tydzien temu zainstalowałem avid 7 i zapewniam lepiej chyba reaguja od alivio, które mialem poprzednio.Na+ avidów przemawia system siły nacisku na menetki,mozna regulowac.Ale najbardziej wyczerpujacej opini przeczytasz na stronie produycenta.Troche poszperaj w necie i znajdziesz>!!
Blue Napisano 21 Maja 2006 Napisano 21 Maja 2006 "Na+ avidów przemawia system siły nacisku na menetki,mozna regulowac." Ze co? Jaki system nacisku hamulcow na manetki? Chyba chodzi ci o to ze w klamkach sd7 jest system regulujacy pobór linki, co sie przekłada na regulacje modulacji..... jezdze na SD7 hamulcach z klamkami SD7, polecam hample ale z klamkami FR-5[nie ma po co doplacac do klamek sd7]. Ogromnym plusem avidow jest swietna reakcja na regulacje[jak krecisz srobami w ramionach od razu widzisz odchylenie jakie ma klocek od obreczy[tzn całe ramie ], a nie jak w slabych hamulcach ze trzeba jeszcze nacisnac kilka razy klamke zeby zobaczyc czy jest dobrze ustawione.
Trin Napisano 21 Maja 2006 Napisano 21 Maja 2006 ..jezdze na SD7 hamulcach z klamkami SD7, polecam hample ale z klamkami FR-5[nie ma po co doplacac do klamek sd7]. Ogromnym plusem avidow jest swietna reakcja na regulacje[jak krecisz srobami w ramionach od razu widzisz odchylenie jakie ma klocek od obreczy[tzn całe ramie ], a nie jak w slabych hamulcach ze trzeba jeszcze nacisnac kilka razy klamke zeby zobaczyc czy jest dobrze ustawione. Taki OT ... mam klamkomanetki Alivio ... czy w takim razie opłacalne jest montaż samych hamulców [ bez klamki] ?? Aukcja allegro AVID SD 7 Do moich mam kilka zastrzeżeń ... i szukam czegos lepszego :wink:
gajowy444 Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 Witam!!Przymierzam się do kupna hamulców AVID SD 7 ale nie wiem czy kupić razem z klamkami jest to droższe o 80 zł. Mam stare(3 lata) klamki tektro. Czy to coś zmieni jeśli wymienie je na nowe czy mają one jakieś "bajery"??Pozdrawiam!!
lanc91 Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 klamki rowniez mozesz wymienic na takie http://allegro.pl/item283009545_avid_fr_5.html ponoc jest to najlepszy komplet
gajowy444 Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 ale czy to co napisał Blue:Chyba chodzi ci o to ze w klamkach sd7 jest system regulujacy pobór linki, co sie przekłada na regulacje modulacji... jest warte kupna nowych klamek??bez klamek są tańsze o 80 zł
ulvgar Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 Najlepszy zestaw to szczęki SD7 + klamki FR5. Mam klamki SD7 ale kupiłem je tylko dlatego, że były w cenie FR5. Nie ma sensu dopłacania do modulacji nacisku.
KuLa2030 Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 a ja mam swoje SD7 + SD5 ( http://img515.imageshack.us/my.php?image=czesci015sg1.jpg ) wczesniej miałem SD7 + klamkomanteki Alivio i po przesiadce róznica kolosalna
Mod Team Pixon Napisano 24 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 24 Grudnia 2007 Czytam i czytam te zachwalania na temat klamek, o kolosalnych róznicach między alivio a sd7 i zastanawiam się czy są one faktem, czy tylko i wyłącznie podbudowywaniem własnego ego na rowerze. Wiadomo im sprzęt wyższej klasy tym lepiej, im droższy tym lepiej. A jak już się zapłaciło więcej to głupio by było gdyby to coś działało tak samo. To musi działać o niebo lepiej, stąd się biorą te kolosalne różnice. Człowiek jest przekonany o tym, że jest lepiej i czasem ni widzi prawdy, bo mózg podsuwa mu taki a nie inny obraz. Ludzie co może być w klamkach, że chodzą kolosalnie lepiej, skoro mówimy o dwóch klamkach wykonanych z aluminium. Jasne, że mogą być jakiś minimalne 0,00000001 różnice w sztywności, ale bez przesady. Zatem co tam jest takiego, że działają tak bardzo dobrze. Wrócę do tematu i powiem tak. Masz pieniądze to kup sobie jeszcze do tego klamki Avid SD7, dysponujesz jakimś kapitałem lecz nie koniecznie tak dużym to kup klamki Avid FR5. A jezeli masz bardzo mało kasy, że wystarcza ci praktycznie na same hamulce to zostań przy tym co masz. Alivio również dadzą radę. Ponieważ w głównej mierze liczy się sztywność ramion oraz jakość klocków które stykają się z obręczą, wywołują tarcie przez co rower hamuje.
KuLa2030 Napisano 24 Grudnia 2007 Napisano 24 Grudnia 2007 Może przesadziłem z tą ,,kolosalną" ale róznice czuć i widać gołym okiem , nie ma co się oszukiwać... No i wiadomo że Alivio również dadzą radę.
MrJ Napisano 25 Grudnia 2007 Napisano 25 Grudnia 2007 Jeżeli porównamy Avidy7 do Alivio z oryginalnymi klockami, to w zasadzie nie ma czego porównywać, bo Shimanowska mieszanka jest tragiczna - miękka, o bliżej nieokreślonym punkcie "łapania" i bardzo wrażliwa na wodę - zaryzykuję twierdzenie, że gdyby zamienić w nich klocki, Alivio spisywałyby się lepiej! Avidy mają niestety jedną wadę - zwłaszcza w zestawie z klamkami 5 lub 7 są jakieś takie "miękkie". Jeżdżę na klamkach Tektro Quartz - jakiś stary model, skręcane a nie nitowane, waga ok. 180g czyli +25g w stosunku do 5tek (przez śrubę, solidniejszy korpus i inne mocowanie linki), ale trzymają się już ponad 8 LAT (bo moża zredukować luzy ową śrubką!), a Avidy5 po pół roku zaczęły przypominać DualControle. Testowałem je z różnymi hamulcami (Alivio, Deore, LXy z równoległym prowadzeniem, nawet tarczowe AccentFreezer) i muszę przyznać, że sztywność całego układu spada wraz z zastosowaniem Avidów5, przy których można prawie dociągnąć klamkę do kierownicy (całość lekko się ugina), co przy Tektro jest praktycznie niemożliwe . Jeśli nie zależy ci na wadze - bierz ramiona Alivio lub Deore, koniecznie zmień w nich klocki i dołóż klamki skręcane, nie nitowane i będziesz zadolowony na długo
Adik Napisano 25 Grudnia 2007 Napisano 25 Grudnia 2007 Klamki Fr5 polecam. Ich budowa jest sprytnie przemyślana. brak ruchomych elementów wewnątrz klamki - co przekłada się na dużą sztywnośc i wyczucie hamowania {modulacja}. Jeżeli mam je z czymś porównać to z tymi klamkami które miałem poprzednio - klamki tektro sensir i klamkomanetki shimano st-ef wypadają bardzo blado. Co do hampli Sd7 to są dobre hample, kosmiczne nie są ale w zupełności zadowalające.
koenigsegg Napisano 26 Grudnia 2007 Napisano 26 Grudnia 2007 ...Człowiek jest przekonany o tym, że jest lepiej i czasem ni widzi prawdy, bo mózg podsuwa mu taki a nie inny obraz... Im motywacja większa choćby w postaci "lepszych" klamek tym sam człowiek więcej może... Co do Porównania AVID vs ALIVIO to temat i pytanie ich dotyczące zadano 1,5 roku temu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.