Skocz do zawartości

[hamulce]avid 7 VS shimano alivio - różnice

Gość grass90

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grass90
Napisano

Wiem, że tamat avidów był juz wielokrotnie poruszany lecz po wnikliwym szukaniu nie znalazłem odpowiedzi :/

Minowicie chciałem się dowiedzieć jakie są różnice między avidami 7 a shimano alivio ?? (nie chodzi mi o to że mają inny krztałt i są zrobione z innego materiału), tylko jaka jest różnica w hamowaniu(siła, modulacja itp) i czy jest aż tak

wielka, że lepiej dopłacić i kupić avidy czy zaoszczędzić i kupic alivio ??

PS. mam teraz tarczówki tektro Io i nie spełniaja moich oczekiwań :/ skaczę troche po górkach, troche po mieście (ostatnio troche trial)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

zmien klocki !! moze zmiana bedzie! i zadowolisz sie tylko tym! A jesli chodzi o v ki to moge cos powiedziec tydzien temu zainstalowałem avid 7 i zapewniam lepiej chyba reaguja od alivio, które mialem poprzednio.Na+ avidów przemawia system siły nacisku na menetki,mozna regulowac.Ale najbardziej wyczerpujacej opini przeczytasz na stronie produycenta.Troche poszperaj w necie i znajdziesz>!!

Napisano

"Na+ avidów przemawia system siły nacisku na menetki,mozna regulowac."

Ze co? Jaki system nacisku hamulcow na manetki? Chyba chodzi ci o to ze w klamkach sd7 jest system regulujacy pobór linki, co sie przekłada na regulacje modulacji..... jezdze na SD7 hamulcach z klamkami SD7, polecam hample ale z klamkami FR-5[nie ma po co doplacac do klamek sd7]. Ogromnym plusem avidow jest swietna reakcja na regulacje[jak krecisz srobami w ramionach od razu widzisz odchylenie jakie ma klocek od obreczy[tzn całe ramie :)], a nie jak w slabych hamulcach ze trzeba jeszcze nacisnac kilka razy klamke zeby zobaczyc czy jest dobrze ustawione.

Napisano
..jezdze na SD7 hamulcach z klamkami SD7, polecam hample ale z klamkami FR-5[nie ma po co doplacac do klamek sd7]. Ogromnym plusem avidow jest swietna reakcja na regulacje[jak krecisz srobami w ramionach od razu widzisz odchylenie jakie ma klocek od obreczy[tzn całe ramie :)], a nie jak w slabych hamulcach ze trzeba jeszcze nacisnac kilka razy klamke zeby zobaczyc czy jest dobrze ustawione.

Taki OT ...

mam klamkomanetki Alivio ... czy w takim razie opłacalne jest montaż samych hamulców [ bez klamki] ??

Aukcja allegro AVID SD 7

Do moich mam kilka zastrzeżeń ... i szukam czegos lepszego :wink:

• 1 rok później...
Napisano

Witam!!Przymierzam się do kupna hamulców AVID SD 7 ale nie wiem czy kupić razem z klamkami jest to droższe o 80 zł. Mam stare(3 lata) klamki tektro. Czy to coś zmieni jeśli wymienie je na nowe czy mają one jakieś "bajery"??Pozdrawiam!!

Napisano

ale czy to co napisał Blue:Chyba chodzi ci o to ze w klamkach sd7 jest system regulujacy pobór linki, co sie przekłada na regulacje modulacji... jest warte kupna nowych klamek??bez klamek są tańsze o 80 zł

Napisano

Najlepszy zestaw to szczęki SD7 + klamki FR5. Mam klamki SD7 ale kupiłem je tylko dlatego, że były w cenie FR5. Nie ma sensu dopłacania do modulacji nacisku.

• Mod Team
Napisano

Czytam i czytam te zachwalania na temat klamek, o kolosalnych róznicach między alivio a sd7 i zastanawiam się czy są one faktem, czy tylko i wyłącznie podbudowywaniem własnego ego na rowerze. Wiadomo im sprzęt wyższej klasy tym lepiej, im droższy tym lepiej. A jak już się zapłaciło więcej to głupio by było gdyby to coś działało tak samo. To musi działać o niebo lepiej, stąd się biorą te kolosalne różnice. Człowiek jest przekonany o tym, że jest lepiej i czasem ni widzi prawdy, bo mózg podsuwa mu taki a nie inny obraz.

Ludzie co może być w klamkach, że chodzą kolosalnie lepiej, skoro mówimy o dwóch klamkach wykonanych z aluminium. Jasne, że mogą być jakiś minimalne 0,00000001 różnice w sztywności, ale bez przesady. Zatem co tam jest takiego, że działają tak bardzo dobrze.

Wrócę do tematu i powiem tak. Masz pieniądze to kup sobie jeszcze do tego klamki Avid SD7, dysponujesz jakimś kapitałem lecz nie koniecznie tak dużym to kup klamki Avid FR5. A jezeli masz bardzo mało kasy, że wystarcza ci praktycznie na same hamulce to zostań przy tym co masz. Alivio również dadzą radę. Ponieważ w głównej mierze liczy się sztywność ramion oraz jakość klocków które stykają się z obręczą, wywołują tarcie przez co rower hamuje.

Napisano

Może przesadziłem z tą ,,kolosalną" ale róznice czuć i widać gołym okiem , nie ma co się oszukiwać...

No i wiadomo że

Alivio również dadzą radę.
Napisano

Jeżeli porównamy Avidy7 do Alivio z oryginalnymi klockami, to w zasadzie nie ma czego porównywać, bo Shimanowska mieszanka jest tragiczna - miękka, o bliżej nieokreślonym punkcie "łapania" i bardzo wrażliwa na wodę - zaryzykuję twierdzenie, że gdyby zamienić w nich klocki, Alivio spisywałyby się lepiej!

Avidy mają niestety jedną wadę - zwłaszcza w zestawie z klamkami 5 lub 7 są jakieś takie "miękkie". Jeżdżę na klamkach Tektro Quartz - jakiś stary model, skręcane a nie nitowane, waga ok. 180g czyli +25g w stosunku do 5tek (przez śrubę, solidniejszy korpus i inne mocowanie linki), ale trzymają się już ponad 8 LAT (bo moża zredukować luzy ową śrubką!), a Avidy5 po pół roku zaczęły przypominać DualControle. Testowałem je z różnymi hamulcami (Alivio, Deore, LXy z równoległym prowadzeniem, nawet tarczowe AccentFreezer) i muszę przyznać, że sztywność całego układu spada wraz z zastosowaniem Avidów5, przy których można prawie dociągnąć klamkę do kierownicy (całość lekko się ugina), co przy Tektro jest praktycznie niemożliwe <_< .

Jeśli nie zależy ci na wadze - bierz ramiona Alivio lub Deore, koniecznie zmień w nich klocki i dołóż klamki skręcane, nie nitowane i będziesz zadolowony na długo :o

Napisano

Klamki Fr5 polecam. Ich budowa jest sprytnie przemyślana. brak ruchomych elementów wewnątrz klamki - co przekłada się na dużą sztywnośc i wyczucie hamowania {modulacja}. Jeżeli mam je z czymś porównać to z tymi klamkami które miałem poprzednio - klamki tektro sensir i klamkomanetki shimano st-ef wypadają bardzo blado.

Co do hampli Sd7 to są dobre hample, kosmiczne nie są ale w zupełności zadowalające.

Napisano
...Człowiek jest przekonany o tym, że jest lepiej i czasem ni widzi prawdy, bo mózg podsuwa mu taki a nie inny obraz...

Im motywacja większa choćby w postaci "lepszych" klamek tym sam człowiek więcej może...

Co do Porównania AVID vs ALIVIO to temat i pytanie ich dotyczące zadano 1,5 roku temu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...