Skocz do zawartości

[Koła]Gotowy zestaw czy koła składane?

Venomiz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie :)

W najbliższym czasie zamierzam kupić nowe koła do trailu i AM. Mam jednak dylemat - kupić gotowy, firmowy zestaw kół, czy składać, bądź kupić koła składane na podzespołach różnych marek? Z tego, co zauważyłem, przyzwoite koła złożone można kupić w dużo bardziej przystępnej cenie, niż gotowe zestawy. W czym koła gotowe są lepsze i dlaczego kosztują tak dużo?

Na razie najpoważniej zastanawiam się nad takim zestawem:

http://www.ebay.com/itm/Fulcrum-Red-Power-XL-Disc-Wheel-Pair-QR-New-In-Box-/230847951093?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item35bf9c30f5

Natomiast jeśli chodzi o koła złożone, myślałem m.in. o takich:

http://allegro.pl/kpl-26-disc-alexrims-td17-novatec-cnspoke-i2736490236.html

http://allegro.pl/kola-26equalizer-dt-revolution-chosen-okazja-i2785752952.html

Opłaca się dokładać do Fulcrum Red Power?

Pozdro ;)

Napisano

Ja chyba mogę ci pomóc. Na kołach od użytkownika "bodzek" jezdziłem 2 sezony zanim je sprzedałem. Bardzo przyzwoicie zaplecione, mimo że koła nie mają u mnie lekko to przez ten czas nie musiałem z nimi nic robić i koła są idealnie proste. Teraz śmiga na nich mój kolega i też nie ma z nimi problemu. Jedyna niedogodnść to długi czas wysyłki (tydzień) tego użytkownika.

Kola zaplatane ręcznie są podobno trwalsze (zaplot jest lepiej wykonany, jeśli oczywiście ktoś potrafi to dobrze zrobić) od tych zaplatanych maszynowo i to jest ich przewaga. Poza tym jak sobie policzyłem koszt tych kół co kupiłem (pojedyńcze części) to wyszło że sam zaplot kosztował 0zł.

Dodam jeszcze że mój zestaw był skromniejszy i dawał radę więc tym bardziej z takim jak wybrałeś nie powinno byc problemów. Miałem obręcze Remerx Masterdisc, piasty m475 i szprychy sapim.

Teraz mam też koła składane ręcznie i bardzo sobie chwalę. Ogólnie mówiąc to ja osobiście słyszałem wiele razy że jeśli ktoś potrafi dobrze zaplatac to taki ręczny zaplot jest na pewno lepszy.

Napisano

Wygląd, to co potrafią zrobić firmy z gotowymi kompletami to czasami arcydzieło, większość gotowych kół powala na kolana wyglądem. W składakach nie da się za dużo poszaleć

Napisano

Koła firmowe też mogą być składane ręcznie, np. Easton czy Industry 9. Cena nie wynika może z przewagi, ale z zastosowania własnych technologii, nietypowych komponentów, pracy włożonej w design/marketing, ewentualnie kosztu utrzymania marki. Czyli jak w każdym większym biznesie, trzeba dać taką cenę żeby pokryła koszty wytworzenia i jeszcze dała firmie zarobić.

Przy składaniu nie masz takich dylematów, więc siłą rzeczy da się to zrobić taniej.

Napisano

Wygląd, to co potrafią zrobić firmy z gotowymi kompletami to czasami arcydzieło, większość gotowych kół powala na kolana wyglądem. W składakach nie da się za dużo poszaleć

No powiedzmy, chociaż to tylko obręcz, szprychy i piasta. W błocie i tak tego nie widać a ja wolę mieć pewne koło niż ładne. Oczywiście gdyby było też ładne to by nie zaszkodziło ;)

Według mnie duża część tej sumy to po prostu opłata za markę i fajne naklejki ;)

Napisano

Tylko u dobrego składacza. Popytaj która pierdoła dobrze składa koła ;)

• Mod Team
Napisano

Rożnica jest w sumie prosta zakładając ze koło zostanie złożone odpowiednio to:

- kupione, zazwyczaj tańsze jednak skazany jesteś na dany set jaki proponuje producent / sprzedawca, każda zmiana jakiego kolwiek z komponentów jest problematyczna

- składane masz dowolność aby dopasować do swoich potrzeb czyli waga, ilość szprych czy też kolorystyka koła jednak zazwyczaj jest to droższa opcja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...