Skocz do zawartości

[Spinka] Spinka łańcucha shimano

skav3n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zamierzam w tym tygodniu wyczyścić łańcuch w rowerze. Nigdy nie zdejmowałem spinek, da ktoś jakieś wskazówki lub instrukcję jak rozmontować to cudo?

da84cd37d2de7f877ed193188f2beb2b.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Ciężko to opisać :D

Musisz wygiąć łańcuch w poziomie, od siebie, i na wygiętym łańcuchy zapiąć spinkę.

Oczywiście musisz też usunąć część ogniwa z łańcucha którą zastąpi spinka.

Napisano

Możesz rozmontować w dowolny sposób, nawet wciąć kątówkę i rozciąć. Spinka według producenta jest jednorazowego użytku.

quicklink.jpg

Napisano

Taki ruch musisz wykonać. Chyba więcej już się nie dowiesz. Ogólnie nie podobają mi się te spinki, że trzeba coś giąć. Ja taką za którymś zdjęciem połamałem. Najlepsze są systemy takie jak ma SRAM, ale spinki używam KMC. :D

• Mod Team
Napisano

Również polecam KMC. Bez większego problemu można wielokrotnie spinać/rozpinać łańcuch. Shimano kiedyś miałem i w sumie nie wiedziałem że to jednorazówki. da się to spiąć więcej niż raz ale jest krzywe potem, i raz miałem przypadek jak Shimanowska spinka mi w trasie pękła, także nie polecam.

Napisano
Ciężko to opisać Musisz wygiąć łańcuch w poziomie, od siebie, i na wygiętym łańcuchy zapiąć spinkę. Oczywiście musisz też usunąć część ogniwa z łańcucha którą zastąpi spinka.

Mam ograniczone pole manewru co do wyginania łańcucha, ponieważ nie mam napinacza. Wezmę młotek, śrubokręt i kombinerki, najwyżej kupię nową spinkę ;d.

FCC12_zmniejszacz-pl_679793.jpg

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Napisano

Musisz kupić nową spinkę. Chyba że będziesz bawił się w jej prostowanie itp manewry. Oszczędzisz 5 PLN i nie masz gwarancji, że ci się nie rozepnie podczas jazdy.

Napisano
Mam ograniczone pole manewru co do wyginania łańcucha,

A kto ci każe spinać łańcuch z założony na obie zębatki ??

Zdejmij / zluzuj koło, zepnij łańcuch i koło na miejsce ...

Inna sprawa ze ta spinka to badziew, też ja kiedyś dostałem z łańcuchem shimano... pękła po 15 km jazdy.

Sam sposób zapinania ja dyskwalifikuje ... nie ma to jak wymyślić coś co na dzień dobry zostaje osłabione zginaniem.

Pozdro

Napisano

Raczej się nie rozepnie - i w tym problem. Mam to na jednym łańcuchu i trzyma jak skurczybyk, nie da się jej nawet zdjąć bez zniszczenia, i w tym problem, moim zdaniem.

@ skav3n

Nie zakładaj tego. Kup spinkę wielorazowego użytku, albo skuj łańcuch tradycyjnie - pinem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...