Skocz do zawartości

[licznik] Czym posklejać pęknięty licznik Sigma?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś miał już podobny problem - potrzebuję posklejać obudowę licznika Sigma.

Spadał mi dziesiątki razy i po którejś glebie pękła obudowa, na górze przy przycisku.

Tylko w jednym miejscu także po odgięciu i nałożeniu kleju powinna się bezproblemowo skleić.

Pytanie - czym. Nie chciał bym używać kropelki która jest do wszystkiego i niczego tylko jakiegoś lepszego kleju ale nie wiem jakiego szukać/jaki kupić.

Coś poradzicie?

potrzebujesz kleju do twardego tworzywa pcv i/lub abs. Proponuję cosmofen. Numer jest taki, że do takich bardzo twardych tworzyw powinieneś użyć kleju cyjanoakrylowego, czyli własnie kropelki. Radzę tutaj poszukać jednak czegoś nierozcieńczonego w sklepie modelarskim, tylko najpierw się upewnij jaki materiał kleisz - stawiam na ABS.

Jeżeli jest 100% pewności, że pęknięta obudowa jest z ABS'u lub PVC można spróbować ją chemicznie zespawać. Są dwa możliwe podejścia:

1. pęknięcie z ubytkami:

Należałoby zeskrobać z miejsca niewidocznego kawałek tworzywa, zalać acetonem, tak aby uzyskać jednolitą masę o konsystecji oleju. Gęstość zależy od tego jak dużo doda się rozpuszczalnika. Tak uzyskanym klejem można zapuszczać pęknięte miejsca. Spoinę pozostawić do wyschnięcia. Uwaga! Aceton odparowuje bardzo szybko.

2. pęknięcie bez ubytków:

Obie powierzchnie pękniętych krawędzi posmarować rozpuszczalnikiem jw. Odczekać aż tworzywo się nadtopi i połączyć obie części. Spoinę pozostawić do wyschnięcia.

Kleiłem już ABS w sposób opisany w pkt. 2 i są to połączenia naprawdę trwałe. Ostatnio z braku acetonu użyłem nawet rozpuszczalnika ksylenowego.

@jendrzych

Klejene na rozpuszczalnik jest słabsze od łązenia klejem.

@RufusBiker

Kropelki to bardzo rozpuszczony cyjanoakryl. W pracy się dziwiłem dlaczego wymagają do klejenia używania rękawiczek i gogli, przecież to zwykła kropelka sprzedawana za funta w pakietach po kilka sztuk (sic! super glue poniżej złotówki za butelkę), aż do momentu kedy to kropelka mne nie kapła na rękawiczkę. Wyskoczyłem z niej w czasie poniżej sekundy, tak zaczęło mne palić w skórę. Dlatego cyjanoakrylu w polsce szukał bym w sklepie modelarskim a nie w kiosku.

@Mike Skywalker

Tobie pękła szybka, w takim razie pozostaje tobie tylko... cyjanoakryl. Jeżeli wszystko trzyma się do kupy na obudowie, to spróboał bym klejenia rozpuszczalnikiem (zostawia mało śladów, o ile wgóle), lub kleju polimerowego (taki co dodają do modeli samolotów lub ze 25 lat temu był w tubce pod nazwą "Universal")

a próbowałeś rzeźby w g...e? Tu i ówdzie można dostać paski ABS do spawania plastiku. Wystarczy lutownica na gorące powietrze i możesz odtworyć każdy element, a na konniec papier ścierny z zakresu 360-800 i po kolei doprowadzasz element do naturalnej satyny lub połysku.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...