Skocz do zawartości

[zdrowie] złamanie nadgarstka

KAKA1997

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie. Wypadek na rowerze i spadłem na ręke ....Pojechałem do szpitala, okazało się ze mam "złuszczenie nasady kości promieniowej lewej przemieszczone" dostałem skierowanie na operacje w większym szpitalu 30km dalej. Pojechałem tam i nastawili mi to i w gips . 10 dni później kontrola i zdj rtg wykazało ze się przemieściła kość o 0,5cm i konieczna operacja . 2 dni później miałem operacje dostałem 2 druty kirschnera . Po kolejnych 10 dniach kontrola i rtg wykazało ze jest ok i jeszcze 4 tygodnie i wyciągną druty i gips zdejmą . Chiałbym się dowiedzieć czy bede w stanie jeżdżić na rowerze po takim czymć :) mam dopiero 16 lat i zabawa dopiero się zaczynała .Pozdrawiam

zdj http://w169.wrzuta.p...MXWyAPOb5h/reka

Musisz koniecznie porozmawiać z lekarzem ortopedą bo jeździć na pewno będziesz mógł ( fizycznie to przecież możliwe) ale w razie jakiegoś wypadku ( odpukać) i kolejnego nadwyrężenia nadgarstka możesz mieć bardzo duży problem.

No proszę to akurat takie kolarstwo, które niewątpliwie obciąża ręce. Chociaż i mnie na szosie na sztywniaku potrafią po kilkudziesięciu km rozboleć nadgarstki i to pewnie nie byłoby Ci wskazane.

Pewnie będziesz musiał oszczędzać staw przez pewien czas (może nawet z rok), ale do pełnej sprawności wróci na pewno.

Opinia specjalisty to podstawa tutaj.

Tylko nie jeździj, dopuki nie zaleczysz dobrze kontuzji.

Kiedyś będąc młodym i głupim (dalej jestem młody, ale już troszkę mniej głupi) jeździłem na rowerze mając rękę w gipsie. Tylko powiększyłem kontuzję i zamiast być w gipsie 2 tygodnie to byłem 4 i to jeszcze warunkowo został mi on zdjęty.

Nie ma sensu kupować takich usztywnień. Nie złamałeś ręki bo się wygięła, tylko od prostopadłego uderzenia, więc przed kolejnym złamaniem Cię to nie ochroni. Jeśli po zdjęciu gipsu będzie mieć jakąś niestabilność nadgarstka, to podstawą są ćwiczenia, kiedy mięśnie będą już mocne, ruchomość w nadgarstku taka jak przed wypadkiem, torebka stawowa odpowiednio sprężysta, a w rtg będziesz mieć pełen zrost, wtedy będziesz mógł wracać na rower. Jednak zacznij od lekkiej jazdy, drobne obciążenia stymulują wzrost i wzmacnianie się kości. Jeśli od razu walniesz z grubej rury i będzie robić hopy po 19 metrów na ręce, to niedojrzała po złamaniu kość może "puścić". Powodzenia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...