Skocz do zawartości

[Awaria] Karta graficzna

mariusz231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie i Panie :)

Ktoś z Was może polecić serwis w Warszawie, co naprawia karty graficznie ?

Wcześniej był problem z przegrzewaniem, to rozkręciłem wyczyściłem. Wymieniłem pastę na radiatorze i thermopady na kościach pamięci. Ładnie wszystko chodziło przez około 4 miesiące i nagle d... :blink:

Problem jest z zasilaniem, kiedyś bym ją włożył do piekarnika i wygrzał, ale nie jest moja i wolę nie ryzykować :)

Dodam, że to karta gigabyte 4870.

Dzięki za pomoc.

Napisano

Problem z zasilaniem, dokładnie co się dzieje? Może kolega dołożył coś do komputera (zakładam że skoro karta kolegi to i z kolegi PC) i brakuje mocy na zasilaczu ? Może to wina zasilacza?

Napisano

Zasilacz to cosiar 650W komputer albo sie nie odpala lub po chwili monitor go to sleep. Na innym komputerze z podobna konfiguracja ta sama sytuacja, a inna karta na kompie kolegi smiga az milo.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Napisano
Wcześniej był problem z przegrzewaniem, to rozkręciłem wyczyściłem.

Karta mogła ulec uszkodzeniu. Przegrzanie nie zawsze oznacza natychmiastowe zniszczenie, ale znaczne obniżenie żywotności układu. Karta zapewne jest do wyrzucenia.

Jeżeli to jest kwestia tylko mechaniki (pęknięcie kulki czy coś w tym rodzaju) to podgrzanie zapewne pomoże. Zwykle producenci dopuszczają 3 cykle rozpływu dla procesorów w bga.

- Naprawa układów BGA

Nie korzystałem z usług, więc nie wiem czy robią dobrze.

Problem w tym, że pamięć też pewnie jest w bga, więc trzeba podgrzać kilka elementów, a to już trochę będzie kosztować (bez gwarancji powodzenia + ryzyko uszkodzenia laminatu).

Napisano

Ja bym spróbował dać do pieca, bo nic innego się nie zrobi. Może jeszcze pochodzi przez parę tygodni. Co do usługi w profesjonalnych serwisach to ja bym się nie pchał, bo po tym tak czy siak chodzi tylko przez chwilę.

Napisano

Pieca, w sensie piekarnika czy innych domowych urządzeń grzewczych nie polecam. Podczas procesu lutowania układów scalonych (szczególnie bga) temperatura musi być ściśle kontrolowana i zgoda z tym co zalecił producent (profil zwykle opisany jest w karcie katalogowej). Profil lutowania zwykle wygląda tak:

typical-rohs-reflow-profile.gif

Bez dedykowanych narzędzi - zapomnij o skutecznym lutowaniu.

Napisano

Parę grafik już wypalałem i działały. Miałem też do czynienia z takimi które lądowały u profesjonalistów. Nigdzie nie masz gwarancji działania, a jeżeli już zadziała to tylko na chwilę. Przypominam, że rozmawiamy o karcie która kosztuje na rynku wtórnym 200-300zł więc jakiekolwiek inwestowanie mija się z celem.

Napisano
Parę grafik już wypalałem i działały.

Nie kontrolując czasu i temperatury przegrzewasz elementy. Tak jak napisałem wcześniej. Przegrzanie nie oznacza natychmiastowego zniszczenia. Takie domowe zabiegi powinny być ostateczną ostatecznością, dopiero gdy nie ma nic do stracenia.

Napisano

Referenty mają najgorsze chłodzenia, jak może ono kosztować 100zł? Referenty, to jednoslotowe, głośne chłodzenia.

Ta karta lubiła padać i jak widac lubi nadal, wymień na coś nowszego.

Napisano

Mowilem o karcie uszkodzonej, mozna ja sprzedac w takim stanie za 150 dla samego chlodzenia, ktore jest sprawne.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Uszkodzoną widzę na allegro za stówkę, nikt nie łyka. Sprawną 4870 można mieć za ~200zł. Jeśli trafisz na jelenia, weźmie ją za ~80zł. na więcej nie licz ;)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Odświeżę trochę temat :teehee:

Przyszedł czas na zakup nowej karty do 600zł.

Co byście polecili pod tego seta ?

płyta gigabyte ga-p35-ds3l

Procesor Intel penryn E8400

zasilacz cosiar 650W

2x2 gb ocz cl5

• Mod Team
Napisano

Karty z serii 4xxx sie dość grzeją. Jedyne co można zrobić karcie to ja wygrzać. jak to nie pomoże to ... no cóż .. kosz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...