Skocz do zawartości

[opony] Szosowe na mokre

Basiq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem kompletnie zielony w temacie kolarstwa szosowego które mam zamiar uprawiać przez najbliższe cztery miesiące. Obecnie mam coś takiego, jednakże jazda na nich kiedy odrobinę asfalt zmoknie jazda na nich przypomina bardziej łyżwiarstwo figurowe na rowerze a niżeli kolarstwo szosowe;) Opon poszukuję takich jak w temacie i możliwie na zimę w cenie do 150-200 zł za komplet.

Napisano

Detonator - w deszczu spisują się idealnie! Miałem w ostrym z tyłu, dało się hamowac nie skidując, to wyczyn. Wcześniej za nic nie mogłem wyhamować jak deszcz mnie złapał, tutaj w ulewie nawet nie zwalniałem, naprawdę przyczepny kapeć.

Napisano

akurat detonatory maja zla renome na mokrym, slyszane od wielu osob z peletonu.

choc samemu nic nie polece, bo po prostu nie stosuje dedykowanych opon na mokre ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

grube kendy, badz rubeny na 28mm i troche mniej powietrza... albo cos glebiej bieznikowanego w kierunku touringowych schwalbe marathonow... zalezy co Ci sie w ramie zmiesci

• 4 tygodnie później...
Napisano

Napisze szczerze, że zanim pojawiła się pierwsza odpowiedź coś już musiałem kupić i idąc za radą sprzedawcy kupiłem Michelin Lithion 2 700x25 (po tym decathlonie to moja druga opona szosowa w życiu ;) )... Oponka na pewno bardziej komfortowa niż 23 które miałem do tej pory, a jeśli chodzi o przewidywalność na mokrym to zupełnie inna historia, choć w szybkich łukach dalej muszę uważać (kurczę opona dedykowana na mokre to dopiero musi być bajka - może kiedyś)

Napisano

Użytkowałem Detonatory przez 3 sezony i zapowiada się że to będzie 4 sezon , polecam je na mokre warunki ale i tak na takich oponach trzeba uważać , porównując do Michelin Dynamic to Micheliny na suchym asfalcie zachowywały się jak Detonatory na mokrym....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...