matkell Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam, mam do nabycia kilka tanich części, między innymi tarcza hamulcowe XTR, w związku z tym, mam pytanie: czy tarcza XTR będzie współpracowała z klockami z hamulców Shimano br-m416, czyli z podstawowym modelem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 A dlaczego miałaby nie współpracować. Zalerzy co rozumiesz pod pojęciem "współpraca". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Chodzi mi o to, że tarcze są przystosowane od klocków żywicznych, metalicznych itd, dlatego zastanawiam się nad kompatybilnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A na czym polega to przystosowanie? Na innym stopie, wycięciach, kształcie, czy na tym że ktoś tak wymyślił i tak napisał? Bo mi osobiście się wydaje że na tym ostatnim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efen Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 a może autorowi chodziło o to czy taka inwestycja ma większy sens i czy topowa tarcza coś zmieni ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Tarcze xtr mają duży pająk alu, to pozytywnie wpływa na sztywność konstrukcji. Ja użytkując serię 97 byłem z nich bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Przykład: tarcza Shimano SM-RT54 na niektórych aukcjach ma napisane, że współpracuje z klockami ogranicznymi: http://allegro.pl/tarcza-hamulca-shimano-sm-rt54-160-mm-center-lock-i2804446804.html i zastanawiam się jakie to ma znaczenie i jakie będą skutki jazdy z wymienioną w temacie tarczą i zwykłymi klockami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Podstawowym modelem klocków shimano w hamulcach shimano są klocki żywiczne i one są seryjnie montowane na pewno we wszystkich niższych modelach hebli shimano. Niektóre modele klocków tego producenta występują tylko w wersji żywicznej http://twomark.pl/klocki-hamulcowe-shimano-b01s-zywica,p,22237 Jeśli weżmie się pod uwagę że są to tanie klocki do dosyć tanich podstawowych hebli to są one montowane w wielu rowerach, w tym także tych które w użytkowaniu mają mało wspólnego z mtb. Klocki żywiczne w połączeniu z tarczami shimano dają całkiem dobrą kombinację, przede wszystkim cichą także w mokrych warunkach - a to dla amatora czy "mieszczucha" może być znaczącym plusem. Klocki żywiczne są bardziej miękkie w porównaniu do np metalicznych więc teoretycznie wolniej zjadają tarcze. Moim zdaniem jednak przy cenie podstawowych czy nawet lepszych modeli tarcz shimano ich cena jest mniejsza/równa cenie przeciętnych czy lepszych klocków hamulcowych - argument o mniejszej trwałości jest w tym momencie mało istotny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkell Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Rozumiem, dziękuje tobo za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy66 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Wykaz klocków Shimano do hebli Shimano: http://bike.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_suport/tech_tips.download.-Par50rparsys-0011-downloadFile.html/05%29%20Brake%20Pad%20Charcteristics.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.