Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Składanie Dworniokowego rowerku

Dworniok

Pytanie

Napisano

Witam!

W tym temacie, będę prowadzić taki dziennik z budowy mojej nowej zabawki. ;) Na razie nie zdradze, na jakiej ramie będzie te cacko. Ale już mogę powiedzieć, że rower jest Full Supension. A co najważniejsze moge dodać, że pozostaje w obecnej marce. Więcej informacji podam jutro, porobie kilka fotek i dodam cały opis. Myślę, że będzie jakieś zainteresowanie moim tematem, i wprowadzę w I części troche ciekawości.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeszcze przez pewien czas przytrzymam was w niepewności, ze względu na to że jeszcze nie posiadam wagi. Jutro może dostanę, to od razu zrobie zdjęcia ramy na wadze i wstawiam.

Napisano

Już najwyższy czas ukazać wam moją nową gwiazdę garażu. Takim akcentem możemy zacząć kartkę z dziennika numer 1. To jako pierwsze przedstawiękilka fotek.

zdjcie0818.jpg

zdjcie0814b.jpg

No to tak. Rama to jest Cannondale Scalpel 1 Full Carbon Replica, rama jest z 2009 roku. Najwyższy czas zmienić swoją ramę Scalpel'a na nową. Ale jak już widzicie, w ramie brakuje dampera i haka przerzutki. Ale hak już jest zamówiony dałem za niego 84zł z wysyłką więc myślę, że to nie jest dużo jak na Cannondale. Ale z damperem już jest ciężej, ale to z tego powodu, że nie mam kasiorki na tą zabawkę. Mam do wydania na to 400zł no może troszkę więcej 450zł. A, celuje w takie cudeńka jak RP23 Monarch RT3 a nawet DT SWISS. Ale już się przekonałem o tym, że tego pierwszego można dostać w tej cenie na aukcji, ale na zagranicznej. Ramę zważyłem zwykłą kuchenna wagą i wyszło mi 1800g. Więc myślę, że z sterami i dampera zamknie się w 2150g. Jak na Fulla to nie jest dużo. Do roweru włożę, cały osprzęt XTR tylko że M951 wiem wiem że troszkę stary, ale wszystko przyjdzie z czasem. Później myślę nad kupnem XTR M971 a to już jest troszkę nowszy model. Myślę, że z całością zamknę się w 9,2kg. Mnie satysfakcjonuje ta waga, nie wiem jak was. Myślę, że skuszę was do czytania mojego dzienniczka "ucznia". I będziecie komentować moje nowe wpisy. Następne zdjęcia i nową notkę dodam dopiero wtedy kiedy będę miał hak i dampera, wtedy postaram się dokładnie zważyć ramę.

Napisano

Przed chwilą, ramę z ciągnąłem ściągnąłem z wagi elektronicznej. I pokazało mi 1835g. Więc myślę, że nie jest to dużo na ramę Full Supension.

Napisano
Później myślę nad kupnem XTR M971 a to już jest troszkę nowszy model

Nie ma takiej grupy jak m951, to tylko oznaczenie modelowe, grupa to m950, podobna historia z m970." trochę nowszy model" - między tymi grupami jest ładne kilka lat różnicy, więc nie trochę, a znacznie, tym bardziej, że pomiędzy nimi jest jeszcze m960.Inna sprawa nie widzę szaraka w ramie Cannona, która jest młodsza o około 10lat.W wagę też nie wierzę, że taka wyjdzie, m950 nie jest lekki, nawet powiedziałbym, że dość przyciężkawy.

Może mam dziwne poglądy, ale moim zdaniem m950/m952 nigdy nie powinno być w parze z leftym i tarczówkami.

To nie tak epoka, pewnych rzeczy po prostu nie wypada robić.

Napisano

Ile jest lżejsza rama?To prawie 1kg różnicy.Inna sprawa, że waga realna roweru nie równa się z tą wyliczoną na podstawie komponentów, a różnice są całkiem spore.

Napisano

Dlaczego M960 nie parować z tarczami i Leftym? Może rama faktycznie nie ta, ale pierwsze Scalpele to przecież 2002 rok. A w modelu Team Replica siedział właśnie XTR, Lefty i Magura Marta.

Napisano

Wczoraj, przyszła do mnie przesyłka z Damperem. W końcu... Zakupiłem ostatecznie RockShox'a Monarch RT3. Fotki dam dobiero w przyszłym tygodniu, bo się okazało, że mam tulejki za długie i musze je przerobić a to troszkę potrwa. Myślę,że dopiero dodam fotki jak zamontuje go do ramy. Jak już dojdzie hak, to wszystko pójdzie z górki, bo resztę części mam. Zdjęcia będę dodawać z poszczególnych etapów budowy.

Napisano

Kolego! Miała być fotorelacja, dziennik z budowy, a ja czytam, że rower już złożony! Zajawka dobra była, zaintrygowałeś mnie i nic z tego nie wyszło :(

Napisano

Rower był złożony w ciągu 3 godzin, nie miałem nawet czasu na zdjęcia. Ale zamiast tego będzie piękna sesyjka na jakimś magicznym tle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...