Skocz do zawartości

[damper] Jaki do Cannondale scalpel

Dworniok

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz sobie oglądałem, patrze a tam RP23 za 399zł był nowy. Myślałem że źle widze, ale naprawdę takie coś hmm. nie możłiwe, ale szkoda że już się sprzedał

Panowie, a opłacałoby się kupić Monarch'a RT3 za 500zł używanego. Ale w bardzo dobrym stanie z tulejkami.

Ale nie wyszło. Poszedł dużo drożej. Ale jest Monarch tylko nie wiem czy pasuje pod tą rame. Jak wy uważacie

Taki damper jak w załączniku

To co, warto kupić tego monarch'a

Ostatnie pytanie, proszę o szybką odpowiedź. Podpasuje ten monarch pod tą rame. Tam jest ta podstawa?

post-149550-0-43143600-1353612658_thumb.jpg

• Mod Team

Jak juz zapewne sie przekonałeś, dobór tłumika nie jest tak prosty jak dobór amorka. W przypadku RSów tłumiki wystepuja w kilku rodzajach zaworowania zwanego Tune ( od Tune A do Tune E ). Dobierając tłumik musisz znać przełożenie ramy ( które w Twoim przypadku wynosi chyba 2.6 ) i jej charakter pracy .

Kupno Monarch bez znajomości poziomu Tune jest lekka loterią

tune.jpg

Lekko zmieniając temat- Monarchy swego czasu miały problemy z nieszczelnościami komory powietrznej w okolicach zaworu do pompowania..

Sam tłumik będzie pasować- wizualnie.

• Mod Team

W modelach 2011 i późniejszych RS zmienił nieco oznakowanie zaworowania. Poprzedni wykres dotyczył RSów z lat modelowych zbliżonych do roku produkcji omawianej ramy. Obecnie RS stosuje oznaczenia L,M i H. Wg tabeli do tego Scalpela tune M powinno być OK- ale zaznaczam,ze to moja zupełnie prywatna opinia.

http://www.bike-components.de/download/sram/leverage_ratio.pdf

• Mod Team

Jak pamiętam ( ale mogę się mylić) to :

-M oznacza średnią wartość tłumienia odbicia

-H oznacza wysoką wartość tłumienia kompresji

BTW- wiesz,że charakterystyka pracy zawieszenia w Twojej ramie jest zupełnie inna od Sclapela 29" ? Twoja rama jest bardziej progresywna od Scalpela 29" ( którego przełożenie jest zdecydowanie bardziej liniowe) i nie zdziwiłbym się ,gdyby się okazało,ze ten Monarch nie będzie współgrał z Twoją ramą w 100%. Ale może się zbytnio zagłębiamy....

Pro forma wyślij może zapytanie do Cannondale'a.

Jak sobie przypomnę poszukiwania tłumika do mojego prostego jak cep jednozawiasu .... po dwóch tygodniach szukania kupiłem i mnie szlag trafił, bo źle kupiłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...