Dworniok Napisano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Ale jak nie ten to jest jeszcze taki sam. Więc miejmy dobre myśli, nie możemy się szybko poddawać. Wczoraj nowy monarch RT3 poszedł za 430zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Ale Monarch nie kosztuje 1550zł tylko ledwo 1110zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Teraz sobie oglądałem, patrze a tam RP23 za 399zł był nowy. Myślałem że źle widze, ale naprawdę takie coś hmm. nie możłiwe, ale szkoda że już się sprzedał Panowie, a opłacałoby się kupić Monarch'a RT3 za 500zł używanego. Ale w bardzo dobrym stanie z tulejkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ale przecież foxa miałeś mieć za 450 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ale nie wyszło. Poszedł dużo drożej. Ale jest Monarch tylko nie wiem czy pasuje pod tą rame. Jak wy uważacie Taki damper jak w załączniku To co, warto kupić tego monarch'a Ostatnie pytanie, proszę o szybką odpowiedź. Podpasuje ten monarch pod tą rame. Tam jest ta podstawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Jak juz zapewne sie przekonałeś, dobór tłumika nie jest tak prosty jak dobór amorka. W przypadku RSów tłumiki wystepuja w kilku rodzajach zaworowania zwanego Tune ( od Tune A do Tune E ). Dobierając tłumik musisz znać przełożenie ramy ( które w Twoim przypadku wynosi chyba 2.6 ) i jej charakter pracy . Kupno Monarch bez znajomości poziomu Tune jest lekka loterią Lekko zmieniając temat- Monarchy swego czasu miały problemy z nieszczelnościami komory powietrznej w okolicach zaworu do pompowania.. Sam tłumik będzie pasować- wizualnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 To co ja mam zrobić, bo z tej tabelki nic nie umiem wywnioskować. A mam okazje kupić tego monarch'a RT3 za 490zł więc chyba się opłaca. Ostatnio mówiliście, że monarch będzie dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dowiedz się ,jakie Tune ma ten Monarch- u Ciebie chyba będzie Tune B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Właściciel dokładnie nie wie, jaki jest Tune ale napisał mi, że damper ma kompresję i tlumienie " średnie". A dokładnie, pochodzi z Scalpela 29er. Z 2012roku, więc chyba będzie dobry. Ze zdjęć wywnioskowałem ze damper ma tune m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auditore Napisano 23 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Tylko, że Tune są dostępne od A do E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Na niemieckim ebay'u też znalazłem takiego monarch'a RT3 i tam też pisze że ma TUNE M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 W modelach 2011 i późniejszych RS zmienił nieco oznakowanie zaworowania. Poprzedni wykres dotyczył RSów z lat modelowych zbliżonych do roku produkcji omawianej ramy. Obecnie RS stosuje oznaczenia L,M i H. Wg tabeli do tego Scalpela tune M powinno być OK- ale zaznaczam,ze to moja zupełnie prywatna opinia. http://www.bike-components.de/download/sram/leverage_ratio.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No właśnie, rama jest z 2009r. więc tam jest inne oznaczenie. Ale w tych nowszych już nie ma, tak jak na tym obrazku. Tam są inne literki, widziałem nawet M i H1. No ale to mówisz, że M powinien być dobry. To ok. to postaram się go kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Dla ciekawości- możesz dać zdjęcia z literami M i H1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Jak pamiętam ( ale mogę się mylić) to : -M oznacza średnią wartość tłumienia odbicia -H oznacza wysoką wartość tłumienia kompresji BTW- wiesz,że charakterystyka pracy zawieszenia w Twojej ramie jest zupełnie inna od Sclapela 29" ? Twoja rama jest bardziej progresywna od Scalpela 29" ( którego przełożenie jest zdecydowanie bardziej liniowe) i nie zdziwiłbym się ,gdyby się okazało,ze ten Monarch nie będzie współgrał z Twoją ramą w 100%. Ale może się zbytnio zagłębiamy.... Pro forma wyślij może zapytanie do Cannondale'a. Jak sobie przypomnę poszukiwania tłumika do mojego prostego jak cep jednozawiasu .... po dwóch tygodniach szukania kupiłem i mnie szlag trafił, bo źle kupiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No, ale jeżeli ma TUNE M to powinien pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Teoretycznie może pasować- ewentualna różnica w ustawieniach tłumika będzie wynikać z innej charakterystyki ugięcia tylnych,dolnych widełek w Twoim Scalpelu i Scalpelu 29". Cóż, kupisz i się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No, przekonamy się. W poniedziałek wysyłam mu pieniądze to może przyjdzie do czwartku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.