Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 No to jaki polecacie tłumik, ale żeby był też dobry a nie tylko "byle jeździł" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 RP2, RP23 BV, RS Monarch 3.3 lub 4.2 Ciekawą alternatywą może być X-Fusion http://lato.bikershop.pl/produkt/10570/amortyzator_tyl__x-fusion_02rpv-165__38.aspx Aha, jeszcze jedna kwestia- dowiedz się gdzieś,jaką masz mieć komorę powietrzną ( HV,Normal itd). Kupno tłumika to nie taka prosta sprawa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A co to za różnica, jaka komora powietrzna. Wiem że oryginalnie powinien tam być Rp23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Objętość komory powietrznej ma dosyć znaczny wpływ na progresję pracy . Np. przy dużej komorze tłumik może mieć tendencję do "przelatywania" przez skok ( łatwiej o dobicie amorka). Żeby tego uniknąć będziesz zwiększał ciśnienie ,co odbije się na utracie komfortu, czułości i nie wykorzystywaniu całego skoku. Choć tak naprawdę dużo zależy od producenta ramy i systemu zawieszenia. Napisz do Cannondale'a - może Ci zdradzą ,jakie parametry ma mieć tłumik. Trochę będzie szkoda ,gdy każe się ,ze tłumik nie pracuje jak należy. Edit: tak spoglądam na katalogi Cannona i tłumiki mają "chyba" zwykła komorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 To w końcu tego Ario 2.2 nie polecacie do takiego typu ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Mimo ,że wspomniałem o Ario, do tej ramy bym go nie kupił- ale to moje prywatne zdanie. Wolałbym poczekać, dozbierać ( wiem,wiem,łatwo się mówi) i kupić coś lepszego,z platformą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A taki Radium RL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 tez nie ma platformy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A możecie mi wytłumacyć co to jest ta platforma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 system zapobiegający bujaniu wywołanemu deptaniu w pedały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A teraz w starszym scalpelu miałem Fox Float RL i bujanie nie było bardzo odczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Pedałując, szczególnie na stojąco, wprawiasz w ruch zawieszenie marnując na to część energii. Podczas wyścigu pełna blokada jest niepraktyczna, więc wymyślono platformy. Platforma ma pozwalać na pracę zawieszenia dopiero wtedy, gdy rzeczywiście jest to wymagane, tj. po wjechaniu w nierówny teren. Żeby nie było tak pięknie, ma to także jedną wadę. Nie jest to system inteligentny, więc nie odróżnia Twoich ruchów od małych nierówności, a tym samym upośledza pracę w pierwszej fazie skoku. Tak czy siak, w rowerze przeznaczonym do wyścigów o zawieszeniu, które nie zmniejsza efektu bujania, platforma jest potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ale jak będzie ta platforma, to można ją tak jakby wyłączyć. Żeby się bujało w terenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Pozwolę sobie dodać, że... wcale nie spodziewał bym się przepaści w pracy dampera z platformą ponieważ miałem okazję dobrze protestować sparka 2010 z dt M210 (czyli dampem zero-jedynkowym) i trochę mniej 96 2009 z dt XM Carbon (też bez platformy) i kompletnie nie brakowało mi w nich mojego rp23 bo praca mojego zawieszenia (czterozawias który bez platformy kuleje) jest zupełnie inna niż jednozawiasu - im stromiej tym lepiej, ale też mniej wrażliwie... W znanych mi damperach platformę można wyłączyć (pełen przepływ)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Czyli lepiej poczekać na dampera z platformą niż brać bez. Z waszych postów wnioskuje, że czasami się przydaje. O ile dobrze sięorientuje to jest tam regulacja 0 1 2 chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 tak, jeśli będziesz w 100% wiedział jakie ma mieć ustawienia fabryczne, bo ja miałem dwa rp23 z różnymi ustawieniami i odczucia są diametralnie różne od kompletnego zawodu do pełnego zadowolenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 A to jakie są ustawienia fabryczne nie wiem... Rame mam od wczoraj i jest używana, tak więc nie mam żadnych instrukcji. A jakie są ustawienia w tym RP23, bo własnie na tego będe polować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Poszukaj na forum ludzi ze Scalpelami i RP23, to się dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Dowiedz się jaki ma być konkretnie jaka wielkość komory, rebound tune i velocity tune bo inaczej to loteria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Mam na oku takiego RP23 z takimi właściwościami Rebound Tune M Boost Valve Tune 250 Velocity Tune L Mit Propedal( Open, Light, Medium, Firm) Oryginalnie z ciągnięty z Scalepla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Za jakie pieniądze? Ma on ci tulejki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Jeszcze nie wiem, bo to licytacja, kończy sie za kilka dni ale więcej niż 450 nie dam. Ale wiem że za taką cene może pójść. bo oglądałęm. Facet wysłał mi takie zdjęcia, i chyba jeśli się nie myle to w dziurach są tulejeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Ano są... Jeśli dobrze widzę to ten tłumik jest z serii Factory - czyli najlepszej serii Foxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Jeszcze nie wiem, bo to licytacja, kończy sie za kilka dni ale więcej niż 450 nie dam. Ale wiem że za taką cene może pójść. bo oglądałęm. Facet wysłał mi takie zdjęcia, i chyba jeśli się nie myle to w dziurach są tulejeczki. Wątpię żeby ktoś oddał nowego lista ten model za 450 zł. Ja sprzedałem za 800 i bitwa była konkretna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Bądźmy optymistami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.