Skocz do zawartości

[damper] Jaki do Cannondale scalpel

Dworniok

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

RP2, RP23 BV, RS Monarch 3.3 lub 4.2

Ciekawą alternatywą może być X-Fusion

http://lato.bikershop.pl/produkt/10570/amortyzator_tyl__x-fusion_02rpv-165__38.aspx

Aha, jeszcze jedna kwestia- dowiedz się gdzieś,jaką masz mieć komorę powietrzną ( HV,Normal itd).

Kupno tłumika to nie taka prosta sprawa..

• Mod Team

Objętość komory powietrznej ma dosyć znaczny wpływ na progresję pracy . Np. przy dużej komorze tłumik może mieć tendencję do "przelatywania" przez skok ( łatwiej o dobicie amorka). Żeby tego uniknąć będziesz zwiększał ciśnienie ,co odbije się na utracie komfortu, czułości i nie wykorzystywaniu całego skoku.

Choć tak naprawdę dużo zależy od producenta ramy i systemu zawieszenia.

Napisz do Cannondale'a - może Ci zdradzą ,jakie parametry ma mieć tłumik. Trochę będzie szkoda ,gdy każe się ,ze tłumik nie pracuje jak należy.

Edit:

tak spoglądam na katalogi Cannona i tłumiki mają "chyba" zwykła komorę.

Pedałując, szczególnie na stojąco, wprawiasz w ruch zawieszenie marnując na to część energii. Podczas wyścigu pełna blokada jest niepraktyczna, więc wymyślono platformy. Platforma ma pozwalać na pracę zawieszenia dopiero wtedy, gdy rzeczywiście jest to wymagane, tj. po wjechaniu w nierówny teren. Żeby nie było tak pięknie, ma to także jedną wadę. Nie jest to system inteligentny, więc nie odróżnia Twoich ruchów od małych nierówności, a tym samym upośledza pracę w pierwszej fazie skoku. Tak czy siak, w rowerze przeznaczonym do wyścigów o zawieszeniu, które nie zmniejsza efektu bujania, platforma jest potrzebna.

Pozwolę sobie dodać, że... wcale nie spodziewał bym się przepaści w pracy dampera z platformą ponieważ miałem okazję dobrze protestować sparka 2010 z dt M210 (czyli dampem zero-jedynkowym) i trochę mniej 96 2009 z dt XM Carbon (też bez platformy) i kompletnie nie brakowało mi w nich mojego rp23 bo praca mojego zawieszenia (czterozawias który bez platformy kuleje) jest zupełnie inna niż jednozawiasu - im stromiej tym lepiej, ale też mniej wrażliwie...

W znanych mi damperach platformę można wyłączyć (pełen przepływ)...

Jeszcze nie wiem, bo to licytacja, kończy sie za kilka dni ale więcej niż 450 nie dam. Ale wiem że za taką cene może pójść. ;) bo oglądałęm.

$%28KGrHqR,%21jgFB93NWemSBQqM5wW1g%21%7E%7E60_3.JPG

Facet wysłał mi takie zdjęcia, i chyba jeśli się nie myle to w dziurach są tulejeczki.

Wątpię żeby ktoś oddał nowego lista ten model za 450 zł. Ja sprzedałem za 800 i bitwa była konkretna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...