Dworniok Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam! Tak jak w temacie, jaki damper do Ramy Cannondale Scalpel 1 Full carbon. Potrzebuje kupić damper do takiej ramy i się zastanawiam, czy będzie pasować Fox Float R. Długość montażowa 200mm. Szerokość tulejek montażowych 22mm góra/dół. Jets to chyba jeden z tańszych damperów Fox'a. Ale czytałem dużo pozytywnych opinii o nim. Co wy o tym sądzicie, podpasuje pod tą rame. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Oryginalnie w tej ramie jest tłumik o długości montażowej aż 200 mm? Gdybam że maksymalnie 165mm, starsze modele miały foxa ze skróconym skokiem tłoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Dzięki za taką szybką odpowiedź. Tu masz zdjęcie jaki jest damper w takiej samej ramie. Po zdjęciach wnioskuje, że jest to chyba 200mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 A nie jest prościej zmierzyć to co się ma w ramie? Wydaje mi się nadal że w scalpelu nie będzie 200tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Ale własnie nie mam jeszcze tej ramy dopiero idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Wg mnie to nie jest tłumik 200 mm. Rama ma skok 100 mm i przy takim skoku raczej nie stosuje się amorów dłuższych niż 165. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 No, to jak będzie 165mm skoku, to jaki damper kupić. Jakiś w miare nie drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Nie 165 skoku, 165 mm długości montażowej. Ponieważ scalpel to rower do xc/maratonu to wybrałbym amora z blokadą lub platformą ale regulowaną - rp2/rp23/manitou radium rl/rs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 A który z nich jest w miarę dobry, ale także tani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 A nie możesz zapytać sprzedającego ramę, jaki w niej był damper? Na fotce można zmierzyć długość dampera i porównać np. do długości korby - moim zdaniem też to jest 165 mm. Ja bym kupił RP23 jeśli by mnie było stać - w przeciwnym razie jakieś półśrodki typu Suntour, używane dampery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Manitou radium rl to chyba jedyny obecnie w miarę tani amor z pełną blokadą - w rowerze do xc/maratonu zastanowiłbym się nad takim. Rp23 może mieć bardzo różne ustawienia platformy/kompresji/powrotu które mogą dać mało zadowalający efekt w ramie innej niż ta do której został fabrycznie przeznaczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 ale także tani. Tzn do ilu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Do 400złoty, mogą być też używane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 sam ostatnio praktycznie nowego Manitou Radium RL 165 z AMSa sprzedałem za 350zł i wcale to nie było najtaniej, więc na bank w takiej cenie coś znajdziesz. Co co przydatności platformy w jednozawiasie się nie wypowiem, bo jeszcze nie miałem okazji takiego zestawu ujeżdżać, ale powiem szczerze ze seryjny zestaw spark + dt bardzo fajnie się usztywnia na podjazdach i nie widzę potrzeby stosowania platformy. W przyszłym sezonie na bank będę mieć okazję sprawdzenia hibike + rp23 ale wtedy to będzie musztarda po obiedzie z opinią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Być może warto poszukać Foxa RPL- ma trzy pozycje- Open, ProPedal i LockOut. Choć prywatnie z tej trzeciej funkcji rzadko korzystałem ( nie ścigam się). RPLa zmieniłem na RP23- niby lepiej, większe spektrum regulacji, więcej możliwości ale w prostym jednozawiasie nie był w pełni wykorzystany.Obecnie mam RP2 i wystarcza w zupełności. Możesz się rozejrzeć za Monarchem, który jest dostępny w kilku rodzajach zaworowania- szybciej Monarcha dobierzesz do ramy,niż znajdziesz Foxa w odpowiednim ustawieniu. Przy długości 165mm ( jeśli taką masz) w ofercie są: RS Ario http://allegro.pl/rock-shox-ario-2-2-165-mm-x-38-mm-nowy-449-99-i2793645426.html Epicon http://allegro.pl/damper-suntour-epicon-lock-out-najtaniej-165mm-i2773983458.html obydwa proste , z jedynym możliwym ustawieniem zaworowania. IMO lepiej kupić nowego Epicona ,niż używanego Foxa za 400 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ale Suntour, do takiego roweru. za bardzo nie pasuje, wole poszukać Takiego Fox'a RP2. Gdzieś na ebay'u poszukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Zrobisz jak uważasz.... Radziłbym się dowiedzieć jakiego RP2 masz szukać- jakie ma mieć Rebound Tune i Velocity Tune. Wbrew pozorom nawet przy tak małym skoku jest to dosyć istotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Sory, że zapytam. Ale co to oznacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Są to ustawienia fabryczne dampera. Durnykot dobrze prawi, a ja z doświadczenia wiem, że kupno źle dobranego skutkuje kompletnym upośledzeniem pracy zawieszenia... przynajmniej w przypadku czterozawiasa (choć przypuszczam, że w przypadku jednozawiasowego zawieszenia będzie podobnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 A taki Ario 2.2 bedzie dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 19 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Do jednozawiasu będzie jak ulał jednakże należy się jeszcze upewnić, że taka ma być długość montażowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Tylko, jakie są o nim opinie. Użytkował go już ktoś jak tak to jakie przeżycia? UP! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Imho takie wynalazki jak Ario czy Epicon nie pasują do jednozawiasa, który z racji samej konstrukcji nie chroni przed bujaniem. Co z tego, że mają blokadę jak nie sposób na niej jeździć cały czas. Ja bym poczekał aż pokaże się coś z platformą (ProPedal albo SPV) w sensownej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dworniok Napisano 20 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 To w końcu co mam zrobić? Bo już zgłupiałem. A może poszukać RP2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 IMO jeśli chcesz mieć tłumik " bo trzeba" to Epicon powinien wystarczyć. Jeśli natomiast chcesz mieć dobry tłumik , który " pomoże" Ci w jeżdżeniu to pozostaje tylko szukać czegoś z platformą. RP2 w zupełności wystarczy. Ale znalezienie Foxa czy też Monarcha w zakładanej cenie i w dobrym stanie graniczy z cudem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.