Skocz do zawartości

[damper] Jaki do Cannondale scalpel

Dworniok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak jak w temacie, jaki damper do Ramy Cannondale Scalpel 1 Full carbon. Potrzebuje kupić damper do takiej ramy i się zastanawiam, czy będzie pasować Fox Float R. Długość montażowa 200mm. Szerokość tulejek montażowych 22mm góra/dół. Jets to chyba jeden z tańszych damperów Fox'a. Ale czytałem dużo pozytywnych opinii o nim. Co wy o tym sądzicie, podpasuje pod tą rame.

A nie możesz zapytać sprzedającego ramę, jaki w niej był damper? Na fotce można zmierzyć długość dampera i porównać np. do długości korby - moim zdaniem też to jest 165 mm.

Ja bym kupił RP23 jeśli by mnie było stać - w przeciwnym razie jakieś półśrodki typu Suntour, używane dampery.

Manitou radium rl to chyba jedyny obecnie w miarę tani amor z pełną blokadą - w rowerze do xc/maratonu zastanowiłbym się nad takim. Rp23 może mieć bardzo różne ustawienia platformy/kompresji/powrotu które mogą dać mało zadowalający efekt w ramie innej niż ta do której został fabrycznie przeznaczony.

sam ostatnio praktycznie nowego Manitou Radium RL 165 z AMSa sprzedałem za 350zł i wcale to nie było najtaniej, więc na bank w takiej cenie coś znajdziesz. Co co przydatności platformy w jednozawiasie się nie wypowiem, bo jeszcze nie miałem okazji takiego zestawu ujeżdżać, ale powiem szczerze ze seryjny zestaw spark + dt bardzo fajnie się usztywnia na podjazdach i nie widzę potrzeby stosowania platformy. W przyszłym sezonie na bank będę mieć okazję sprawdzenia hibike + rp23 ale wtedy to będzie musztarda po obiedzie z opinią ;)

• Mod Team

Być może warto poszukać Foxa RPL- ma trzy pozycje- Open, ProPedal i LockOut. Choć prywatnie z tej trzeciej funkcji rzadko korzystałem ( nie ścigam się).

RPLa zmieniłem na RP23- niby lepiej, większe spektrum regulacji, więcej możliwości ale w prostym jednozawiasie nie był w pełni wykorzystany.Obecnie mam RP2 i wystarcza w zupełności.

Możesz się rozejrzeć za Monarchem, który jest dostępny w kilku rodzajach zaworowania- szybciej Monarcha dobierzesz do ramy,niż znajdziesz Foxa w odpowiednim ustawieniu.

Przy długości 165mm ( jeśli taką masz) w ofercie są:

RS Ario

http://allegro.pl/rock-shox-ario-2-2-165-mm-x-38-mm-nowy-449-99-i2793645426.html

Epicon

http://allegro.pl/damper-suntour-epicon-lock-out-najtaniej-165mm-i2773983458.html

obydwa proste , z jedynym możliwym ustawieniem zaworowania.

IMO lepiej kupić nowego Epicona ,niż używanego Foxa za 400 pln

Są to ustawienia fabryczne dampera. Durnykot dobrze prawi, a ja z doświadczenia wiem, że kupno źle dobranego skutkuje kompletnym upośledzeniem pracy zawieszenia... przynajmniej w przypadku czterozawiasa (choć przypuszczam, że w przypadku jednozawiasowego zawieszenia będzie podobnie).

Imho takie wynalazki jak Ario czy Epicon nie pasują do jednozawiasa, który z racji samej konstrukcji nie chroni przed bujaniem.

Co z tego, że mają blokadę jak nie sposób na niej jeździć cały czas.

Ja bym poczekał aż pokaże się coś z platformą (ProPedal albo SPV) w sensownej cenie.

• Mod Team

IMO jeśli chcesz mieć tłumik " bo trzeba" to Epicon powinien wystarczyć. Jeśli natomiast chcesz mieć dobry tłumik , który " pomoże" Ci w jeżdżeniu to pozostaje tylko szukać czegoś z platformą.

RP2 w zupełności wystarczy. Ale znalezienie Foxa czy też Monarcha w zakładanej cenie i w dobrym stanie graniczy z cudem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...