Skocz do zawartości

[rower]Kellys Spider Giant revel czy Merida matts tfs 100-d?

damaszek12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

w tym miesiącu ukradli mi rower, więc szykuję się do kupna nowego. Przeglądałem różne rowery różnych marek, ale w oko rzuciły mi się te modele:

Kellys Spider Black

http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=28038&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=320

Merida matts tfs 100-d

http://www.rowerymerida.pl/produkt523/matts-tfs-100-d-rower-merida.html

Giant Revel 1 Disc

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.1.disc.bialo.niebieski/14068/64226/#specifications

Rower będzie do jazdy po mieście, ale również na wycieczki po lasach, kamienistych drogach i innych bezdróżach. Zależy mi na tym aby osprzęt sięnie 'posypał' gdyż w moim poprzednim rowerze musiałem 3 razy wymieniać przerzutkę tylną. Bardzo zależy mi też na hydraulice w tarczach. Który z tych rowerów bedzie najbardziej wytrzymały. Ewentualnie jeżeli moglibyście podaćjakieś swoje propozycje spełniające powyższe warunki i w podobnym przedziale cenowym. Z góry dziękuje.

Napisano

No właśnie zależy mi na tym żeby był nowy. Ten unibike całkiem fajny. Wygląda całkiem porządnie. No ale na razie mam czas na namysły bo rower będe kupował dopiero po zimie.

a który z tych co napisałem wydaje się wam najlepszy?

Napisano

Z tych rowerów, które podałeś nie wziąłbym rzadnego... powód: nie są warte wg. mnie nawet 1200zł... porównywalny jest kands 1300, tyle że kosztuje 1k zł i nie ma tarczówek... Na twoim miejscu wziąłbym tego 29er`a co podałem...

Napisano

To że Ty nie wziąłbyś "rzadnego" z nich jest trochę słabym uzasadnieniem. Nie pytałem który jest warty swojej ceny, tylko którego osprzęt jest najlepszy... Może ktoś jeszcze się wypowie? (na temat pytania zadanego 3 posty wyżej)

Na twoim miejscu wziąłbym tego 29er`a co podałem...

Jak już pisałem ten 29 mi siępoprostu nie podoba.

Napisano

Jeśli rower faktycznie ma być używany w mieście i w lesie, a nie do scigania, to kupno 29era to faktycznie trochę mijanie sie z celem, chociażby ze względu na cenę i dostępność częsci, i tego, że 26 na takim samym osprzęcie bedzie kosztować kilka setek mniej. Generalnie najgorszy z tych 3 to kellys, osprzetowo giant i merida bardzo podobno. Jednak ja bym się skłaniał ku giantowi, trochę ze względu na to giant jest ładniejszy, a trochę ze wzgledu na moje dobre doświadczenia z tą firmą. Ale te obie sprawy są kwestią gustu etc. Wiec wybierałbym sposród tych 2. Przemyśl używke, tego unibajka, sprobuj coś wylicytować zimą wtedy, jest najtaniej.

Ja jak kupuje to nie nastawiam sie na konkretny model i markę, bo wtedy jest turbo mała szansa na wyłapanie okazji. Pozdrawiam

Napisano

To że Ty nie wziąłbyś "rzadnego" z nich jest trochę słabym uzasadnieniem. Nie pytałem który jest warty swojej ceny, tylko którego osprzęt jest najlepszy... Może ktoś jeszcze się wypowie? (na temat pytania zadanego 3 posty wyżej)

Jak już pisałem ten 29 mi siępoprostu nie podoba.

Dobrze, więc jeżeli mam na Twoje pytanie odpowiedzieć... tak jak napisali poprzednicy bierz gianta lub meride...

Ja wziąłbym gianta ze względu na ładniejszy wygląd, bo osprzętem praktycznie się nie różnią.

Chociaż według mnie wydajesz kasę w błoto... Taki rower nie jest warty 1200-1300zł.

Ten 29er co podałem ma lepszy osprzęt od tych 3 co podałeś, a w dodatku to 29er, czyli jego koszta są większe.

Może wstrzymaj się z miesiąc z rowerem, na 90% trafisz na jakąś okazję z dużo lepszym osprzętem w tej cenie.

Co do "rzadnego", wiem, że popełniłem błąd, zawsze mi się to myli.

Napisano

Ja z twojej trójki brał bym meride właśnie między innymi za lepszy amor, kellys wychodzi najsłabiej z tego porównania, a co do wyglądu to kwestia gustu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...