Skocz do zawartości

[temperatura] na zewnątrz, przy jakiej odpuszczać?

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zeszłoroczny wyczyn to -18 stopni. Jeździłem starym, przeszło dziesięcioletnim makrokeszem tak więc za bardzo solą się nie przejmowałem.

Buty M087+skarpety z Decathlonu zimowe (grube)+ochraniacze Rogelli Hydrotec - nie oszukujmy się, zimno było w paluchy ale wraz ze zwiększającym się dystansem robiło się nieco lepiej. Na górę kurtka z membraną+polar+potówka - nawet bardzo ciepło. Na szyję i głowę zamiast standardowego buffa wynalazek bufopodobny z dodatkowym fleecem, plus czapka BaaBaa, plus kask oczywiście. Do tego jeszcze okulary z wyprzy Lidlowej - te z dodatkową gąbką na zimowe warunki. Rękawice były zdecydowanie za zimne - CHIBA jakiś model zimowy - słabo chroniły palce. Do momentu rozgrzania paluchy mi marzły, ale później już było nawet znośnie.

Dałem radę, jeździłem prawie dwie godzinki i ostatecznie nie narzekałem.

Dziwne spojrzenia mijanych ludzi - bezcenne :thumbsup:

Mój "rekord" to jazda przy -15 stopniach. Trochę wiało, więc byłem ubrany stosunkowo ciepło: Czapka pod kask, oksy, podwójna husta na szyi, na górze termo + koszulka z długim rękawem + bluza + kurtka, dół to: termo + kalesony + ocieplane spodnie, stopy: ciepłe skarpetki, buty SPD + ochraniacze.

Nie było jakoś super gorąco, ale udało zrobić się 3-godzinny trening.

Zależy jaką kominiarkę masz.

Takie które zasłaniają paszczę to będą powodowały parowanie. Takie kominiarki są raczej słabe, bo oprócz parowania woda skrapla się wokół buzi i przy niskich temperaturach zamarza.

Inne kominiary mają odsłaniają paszczę i nie występują te dwa problemy... Jest za to inny... Zimno w buzię. :)

Do tego jeszcze okulary z wyprzy Lidlowej - te z dodatkową gąbką na zimowe warunki.

Jakie to mniej więcej okulary? Coś jak to?

OKULARY SPORTOWE ARCTICA S-114 WYMIENNE SZKŁA ETUI (2789750975) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ala gogle

OKULARY GOGLE SPORTOWE ARCTICA S-163 ANTIFOG ETUI (2797878932) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Czy po prostu gąbka w górnej części, taka wchłaniająca pot latem?

--------------------

Ja nie odpuszczam ze względu na pogodę/temperaturę, dojeżdżam do pracy rowerem bez względu na warunki. Taka w zasadzie konieczność.

Dokładnie takie okulary.

Przejeździłem w nich jesień, zimę 2011 i wczesną wiosną 2012 się poddały. Kupiłem więc na wyprzy kolejne - takie same i dały radę do jesieni 2012. Krótko, nawet jak za te niecałe 40zł. Biorąc jednak pod uwagę że tzw. markowe potrafią wytrzymać rok a są 4 razy droższe to i tak plus dla lidlowych. Niestety najsłabszym miejscem okularów lidlowych jest oprawka, która pękła mi przy nosku w obu egzemplarzach. Szkła też są delikatne i szybko mozna je porysować. Nie wiem jak się sprawują te z ostatniej wyprzedaży - za te kilka groszy warto spróbować.

Te okulary lidlowe które miałem to wierna kopia okularów BRENDA, Te Brendy mają polary a więc cena też wysoka. Ale wzór, wymiary system mocowania zauszników / gum dokładnie takie same.

• Mod Team

@Rybciasum - nie chodzi o subiektywne odczucie zimna, ponieważ nie przechwalając się mam za sobą kilka wypraw w podobnych warunkach biwaków etc.

Chodziło mi o to, że koła na maszynach zakręcone ręką nie chciały się obrócić więcej niż 2 - 3 razy(w sensie pełne okrążenia), bardzo duży opór na suporcie, łańcuch nie chciał pracować(zginać się na ogniwach), przykłady można mnożyć.

Z mojego doświadczenia - temperatury oscylujące w okolicy -10, -15 jeszcze da się spokojnie jechać; przy -20 lepiej by był to teren mocno zróżnicowany. Warto wstać z siodła na podjeździe, co jakiś czas zeskoczyć z roweru i podbiec kawałek podjazdu by krew miała szanse ogrzać nogi i ręce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...