Skocz do zawartości

[koła]Koła MTB do 3 tyś Mavic SLR 012 czy składać koła porada

bar72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do znawców tematu.Byłem posiadaczem kół Mavic ST przejechane 10 tys sprzedałem złego słowa nie napisze o tym modelu.Teraz zmieniłem rower nowa rama nowy XTR i staje przed dylematem zakupu kół moja waga 72kg rower będzie uzywany 99% teren nacisk jest na wage + wytrzymałość zastanawiam się nad Mavic SLR 012 , dodam ze kupiłem uzywane koła slr 012 na allegro za 2200 jednak okazało się , ze tylne koło nie trzymało powietrz przy wentylku UST kombinowałem długo nic nie wymysliłem dzwoniłem do Harfy z pytaniem co moze byc przyczyną powiedzieli ,ze jedna z nich to mozliwość ze jest pęknięta obręcz sprzedawca informował o tym , ze wymienił jedna szprychę , ale nie sądziłem ze to moze mieć wpływ na uszkodzenie obręczy.I powstał dylemat czy koła Mavic SLR sa warte ceny 3100 za tyle mozna kupić nowe , czy szukać np alternatywy DT 240S i obrecze ZTR

pozdrawima i czekam na porady

Piasty Mack, koła ZTR podium i szptychy mac 424. Mocniejsze od SLR i waga poniżej 1200. Tylko trzeba dać do kogoś kto umie dobrze zaplatać. Cena też poniżej 3000.

A jak wypada szczelnosć UST w ZTR w starych Mavic ST nie musiałem wlewać mleczka uszczelniaczy itp a opona UST czymała powietrze bez problemu

Ja akurat niedawno składam koła na częściach Mack superlight/ZTR Podium/Pillar MegaLite SS. Waga kół wyszła 1144gramów, także SLR ma daleko do takiego wyniku. Ze sztywnością problemu nie będzie, koła będą sztywne, jedynie z wytrzymałością na pewno nie będzie tak jak z SLR'em, jednak nie ma co liczyć na cuda przy kolach o wadze 300gram mniejszej. 300gram na tak lekkich kolach to bedzie kosmos w przyśpieszeniu

Ja akurat niedawno składam koła na częściach Mack superlight/ZTR Podium/Pillar MegaLite SS. Waga kół wyszła 1144gramów, także SLR ma daleko do takiego wyniku. Ze sztywnością problemu nie będzie, koła będą sztywne, jedynie z wytrzymałością na pewno nie będzie tak jak z SLR'em, jednak nie ma co liczyć na cuda przy kolach o wadze 300gram mniejszej. 300gram na tak lekkich kolach to bedzie kosmos w przyśpieszeniu

Dziękuję za informacje czyli SLR w cenie 3 tys biorąc pod uwagę wytrzymałaość to dobry wybór , jako znawca tematu napisz co mogło byc przyczyną , ze z tych uzywanych SLR uciekało powietrze koło wentla ( testowałem na 3 nowych sztukach UST wentyl) , nie znam się za bardzo na budowie obręczy ,ale jezeli posiadała mikropęknięcia to powietrze moze uciekać własnie tędy?

To dlaczego ucieka powietrze z obręczy SLR ciężko powiedzieć.

Jeśli chodzi o koła do 3000zł to możesz spokojnie w tym budżecie złożyć koła o wytrzymałości SLR'ów i nie martwić się jak coś się rozlecie, bo bez problemu można w składakach wszystko wymieniać. Koła typu SLR są fajne dopóki działają, jak coś zaczyna szwankować to po kalkulacjach można dojść do wniosku ze lepiej kupić nowe koła.

Przykładowo zestaw o wadzę zbliżonej do SLR'a

DT swiss 240s thrubolt

ZTR Arch EX

Pillar MegaLite SS

waży około 1450gramów przy cenie 3000zł i takie koła na pewno mają lepszą sztywność i wytrzymałość w stosunku do SLR, a jak coś uszkodzisz to bez problemu zamawiasz to co Ci potrzeba i wymieniasz.

To dlaczego ucieka powietrze z obręczy SLR ciężko powiedzieć.

Jeśli chodzi o koła do 3000zł to możesz spokojnie w tym budżecie złożyć koła o wytrzymałości SLR'ów i nie martwić się jak coś się rozlecie, bo bez problemu można w składakach wszystko wymieniać. Koła typu SLR są fajne dopóki działają, jak coś zaczyna szwankować to po kalkulacjach można dojść do wniosku ze lepiej kupić nowe koła.

Przykładowo zestaw o wadzę zbliżonej do SLR'a

DT swiss 240s thrubolt

ZTR Arch EX

Pillar MegaLite SS

waży około 1450gramów przy cenie 3000zł i takie koła na pewno mają lepszą sztywność i wytrzymałość w stosunku do SLR, a jak coś uszkodzisz to bez problemu zamawiasz to co Ci potrzeba i wymieniasz.

dzięki za info coraz bardziej się skłaniam do kupna składanych powiedz jeszcze proszę jak w obręczach ZTR wygląda sprawa UST mam parę kompletów opon i dla mnie to wygodny system

w starych mavic ST nie stosowałem mleczka a powietrze trzymały super nawet na maratonach nie przebiłem ani razu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...