pneumok0k Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam. Mam hamulce Magura Julie. W prawej klamce cieknie olej - prawdopodobnie wina oringa w pompce. Mam pytanie jak wymienić ową uszczelkę? Pompka, którą wyjąłem wygląda, jakby była nierozbieralna, a oring siedzi po środku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ten O-Ring jest zrobiony z gumy czyli jest elastyczny, nie wystarczy go po prostu delikatnie czymś podważyć i jak już się rozciągnie po prostu zsunąć z pompki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ja również mam problem z klamkami (model jeszcze bez "wiatraczka" na zacisku). Cieknie mi z obu klamek. Pewnie także wina o-ring'a. Więc jeśli rozbiorę klamkę, wymienię uszczelkę to trzeba odpowietrzyć zestaw. I tu rodzi się kilka pytań - Wystarczy do wymiany zwykły o-ring czy trzeba coś oryginalnego? - Jak rozebrać ową pompkę? Po prostu odkręcić klamkę i "samo wyjdzie"? - Jak odpowietrzyć Mugury Julie? Trzeba jakieś urządzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pneumok0k Napisano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Ja również mam problem z klamkami (model jeszcze bez "wiatraczka" na zacisku). Cieknie mi z obu klamek. Pewnie także wina o-ring'a. Więc jeśli rozbiorę klamkę, wymienię uszczelkę to trzeba odpowietrzyć zestaw. I tu rodzi się kilka pytań - Wystarczy do wymiany zwykły o-ring czy trzeba coś oryginalnego? - Jak rozebrać ową pompkę? Po prostu odkręcić klamkę i "samo wyjdzie"? - Jak odpowietrzyć Mugury Julie? Trzeba jakieś urządzenie? 1. Zwykły oring wystarczy, pójdziesz do sklepu z uszczelkami pokażesz jaka to uszczelka i dobiorą Ci identyczną.2. Pompki to nie ma jak rozebrać. Tak jak wyżej napisano trzeba oring po po prostu zdjąć jakąś pęsetą.3. A jak ktoś ma jakąś instrukcję jak odpowietrzyć te hamulce to też chętnie się z nią zaznajomię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Odpowietrzanie Magury jest banalnie proste, wystarczyć przepuścić przez cały układ nowy płyn do puki nie zaczną wypływać sam płyn bez bąbelków. Czasem jak mocno jest zapowietrzony hamulec trzeba powtórzyć całą czynność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pneumok0k Napisano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Odpowietrzanie Magury jest banalnie proste, wystarczyć przepuścić przez cały układ nowy płyn do puki nie zaczną wypływać sam płyn bez bąbelków. Czasem jak mocno jest zapowietrzony hamulec trzeba powtórzyć całą czynność. Tal, tylko Magura Julie (której dotyczy temat) ma zupełnie inne klamki i zupełnie inny zacisk. Także zestaw do odpowietrzania też pewnie musi być inny, niż ten pokazany w tutorialu, który podesłałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Nie wiem jaki masz konkretnie model więc może taki sposób będzie bardziej odpowiedni do twojego typu klamek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pneumok0k Napisano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Nie wiem jaki masz konkretnie model więc może taki sposób będzie bardziej odpowiedni do twojego typu klamek. W pierwszym poście napisałem Magura Julie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Są różne modele Julie a to jeden z nich... Ten model można odpowietrzy pierwszą metodą jaką podałem. Po prostu nie sprecyzowałeś jaki masz konkretnie model ale myślę, że jak masz inny model to druga metoda odpowietrzania będzie prawidłowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pneumok0k Napisano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 To jest dosyć stara Magura Julie... Na środkowym foto widać, dwa otwory ten z lewej (w kształcie gwiazdki) ma przelot na wylot do środka klamki. Ten z prawej nie jest na wylot (nie wiem jaki jest jego sens) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Przy takiej klamce, hamulec odpowietrzasz metodą podaną w drugim filmie. Dziurka z gwiazdką pompuje płyn w całym układzie a środkowa jest tylko po to by przykręcić wieczko... prawdopodobnie... gdyż nie miałem jeszcze styczności z tymi hamulcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pneumok0k Napisano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Dobrze mówisz Tutaj generalnie będzie potrzebna jedna strzykawka (na dole). A na górze olej wlewa się do tego zbiorniczka. Na allegro jest zestaw do odpowietrzania tego: http://allegro.pl/zestaw-do-odpowietrzania-hamulcow-magura-disc-full-i2784221009.html Może da się jakimś domowym sposobem taki zestaw zrobić, chociaż może być ciężko bo te wężyki są z gwintem na końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Tak, tak potrzebna Ci jest specjalna końcówka którą wkręcasz w zacisk hamulca w miejsce specjalnej śruby do odpowietrzania bodajże taki zestaw http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwis/zestawy_do_odpowietrzania/a2z_bleeding_kit ale przed zakupem musisz się upewnić, że gwint jest taki sam. Ten zestaw który podałeś jest bodajże do nowych hamulców jak z pierwszego filmu gdzie strzykawe wkręca się w klamkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Kup w aptece dwie strzykawki i przewód do kroplówki. Nic więcej nie potrzeba. Ja wtłaczam od zacisku i druga strzykawką odbieram nadmiar u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pneumok0k Napisano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Kup w aptece dwie strzykawki i przewód do kroplówki. Nic więcej nie potrzeba. Ja wtłaczam od zacisku i druga strzykawką odbieram nadmiar u góry. Ale szczelne to masz? Dwa przewody od kroplówki są potrzebne czy tylko jeden do zacisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Tylko jeden do zacisku. Jedna z końcówek akurat pasuje średnicą żeby ją wkręć (gwintując) w otwór odpowietrznika. Najlepiej robić to w dwie osoby, jedną na dole, druga u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 O właśnie! Mam te stare Magury. Dzięki wielkie za podpowiedzi. Jeszcze jedno, czy do wymiany potrzebna jest jakaś specjalna uszczelka, czy zwykły O-ring spasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pneumok0k Napisano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 O właśnie! Mam te stare Magury. Dzięki wielkie za podpowiedzi. Jeszcze jedno, czy do wymiany potrzebna jest jakaś specjalna uszczelka, czy zwykły O-ring spasuje? idziesz do sklepu i prosisz o taka sama uszczelke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.