Skocz do zawartości

[pompka klamki] Magura Julie wymiana uszczelki w klamce

pneumok0k

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również mam problem z klamkami (model jeszcze bez "wiatraczka" na zacisku). Cieknie mi z obu klamek. Pewnie także wina o-ring'a. Więc jeśli rozbiorę klamkę, wymienię uszczelkę to trzeba odpowietrzyć zestaw. I tu rodzi się kilka pytań

- Wystarczy do wymiany zwykły o-ring czy trzeba coś oryginalnego?

- Jak rozebrać ową pompkę? Po prostu odkręcić klamkę i "samo wyjdzie"?

- Jak odpowietrzyć Mugury Julie? Trzeba jakieś urządzenie?

Ja również mam problem z klamkami (model jeszcze bez "wiatraczka" na zacisku). Cieknie mi z obu klamek. Pewnie także wina o-ring'a. Więc jeśli rozbiorę klamkę, wymienię uszczelkę to trzeba odpowietrzyć zestaw. I tu rodzi się kilka pytań

- Wystarczy do wymiany zwykły o-ring czy trzeba coś oryginalnego?

- Jak rozebrać ową pompkę? Po prostu odkręcić klamkę i "samo wyjdzie"?

- Jak odpowietrzyć Mugury Julie? Trzeba jakieś urządzenie?

1. Zwykły oring wystarczy, pójdziesz do sklepu z uszczelkami pokażesz jaka to uszczelka i dobiorą Ci identyczną.2. Pompki to nie ma jak rozebrać. Tak jak wyżej napisano trzeba oring po po prostu zdjąć jakąś pęsetą.3. A jak ktoś ma jakąś instrukcję jak odpowietrzyć te hamulce to też chętnie się z nią zaznajomię.

Odpowietrzanie Magury jest banalnie proste, wystarczyć przepuścić przez cały układ nowy płyn do puki nie zaczną wypływać sam płyn bez bąbelków. Czasem jak mocno jest zapowietrzony hamulec trzeba powtórzyć całą czynność.

Tal, tylko Magura Julie (której dotyczy temat) ma zupełnie inne klamki i zupełnie inny zacisk. Także zestaw do odpowietrzania też pewnie musi być inny, niż ten pokazany w tutorialu, który podesłałeś.

Dobrze mówisz :) Tutaj generalnie będzie potrzebna jedna strzykawka (na dole). A na górze olej wlewa się do tego zbiorniczka. Na allegro jest zestaw do odpowietrzania tego:

http://allegro.pl/zestaw-do-odpowietrzania-hamulcow-magura-disc-full-i2784221009.html

Może da się jakimś domowym sposobem taki zestaw zrobić, chociaż może być ciężko bo te wężyki są z gwintem na końcu.

Tak, tak potrzebna Ci jest specjalna końcówka którą wkręcasz w zacisk hamulca w miejsce specjalnej śruby do odpowietrzania bodajże taki zestaw http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwis/zestawy_do_odpowietrzania/a2z_bleeding_kit ale przed zakupem musisz się upewnić, że gwint jest taki sam. Ten zestaw który podałeś jest bodajże do nowych hamulców jak z pierwszego filmu gdzie strzykawe wkręca się w klamkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...