beznazwy765 Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 SIemka, posiadam od nie dawna ten rower:http://www.bergamont.de/bike.aspx?bikid=46230 Dokładnie taki sam jak na zdjęciu.Zastanawia mnie co mogę w nim wymienić za zawrotną sumę 150zł.Mam akurat tyle i zastanawia mnie co waszym zdaniem najlepiej wymienić Ja myślałem nad jakimiś oponkami np. Kenda Karma albo jakiejś korbie np. Shimano Alivio czy też przedniej przerzutce.A co waszym zdaniem najbardziej wymaga wymiany ? Jeżeli zły dział to przepraszam Pytanie trochę głupie ale jakoś nie wiem co by było najlepsze więc chciałbym zasięgnąć waszej rady Specyfikacja roweru: Gabel SR Suntour XCT, 100mm, Preload Adjust Schaltung Shimano Acera, RD-M360, Top Normal Schalthebel Shimano SL-M310, Rapidfire-Shifter Umwerfer Shimano FD-TX50, Top-Swing, 34,9mm Clamp Bremsen Tektro Y837AL, V-Brakes Bremshebel Tektro RS-360A Sattel BGM Comp, MTB Sattelstütze BGM Comp, 2-Bolt Design, 31.6mm, length: 300/350mm for 38/42-56cm Lenker Riserbar, sweep: 9°, rise: 15mm, width: 640/680mm for 38-42/42-47-51-56cm Vorbau BGM Comp, 7°, length: 75/90/105/120mm for 38/42-47/51/56cm, Barbore 31.8 Griffe BGM Comp, MTB, Double Density Steuersatz BGM Comp, A-Headset, Semi Integrated, ZS44/28.6 | ZS44/30 (1 1/8") Felgen BGM Comp, 559-19, CNC-Side, 36H Reifen Schwalbe Black Jack, 57-559 Naben V: BGM Comp, sealed, Quick Release, H: BGM Comp, sealed, Quick Release Speichen black Color Pedale Wellgo LU-945, MTB Innenlager Sealed Cartridge Kurbelsatz Shimano FC-M171, with Chaincover, length: 170/175mm for 38-42/47-51-56cm Zahnkränze Shimano TZ-21, 14-28t Kette KMC UG-51 Sorrki,że po niemiecku ale po polsku nie mogłem znaleźć ;/ Dodam,że opnki mam z przodu Schwalbe Little Albert a z tyłu Impac Trailpac czy coś
Gość pw524 Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 Ot ci pytanie! Zależy do czego ma być ten rower ale ja bym trzymał te pieniądze dozbierał i wyrzucił ten amortyzator. Stary sprzedasz na alledrogo za parę groszy i wtedy kupisz sobie jakiś drobiazg Masz w miarę fajną ramę jak byś wymienił ten wyrób amortyzatoropodobny to byś miał podbudowę pod fajny rower.
lukaszs Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 Powiadasz od niedawna i już chcesz wymieniać ? to jest nowy rower?
zefir15 Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 Jezdzij i zbieraj kase a jak cos padnie to wymienisz na lepsze...
Silver400 Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 Wymienia sie to co TOBIE najbardziej nie pasuje w sprzęcie. Ręce bolą od gripów ? Przerzutki szarpią ? Amortyzator nie działa ? Ja Ci moge powiedzieć ze mogłbyś mieć lepszy napęd, ale ja nie wiem np. czy ty masz proste koła, albo popękane opony bez bieżnika. Na forum mozesz sie zapytać np. Mam 150zł i wkurza mnie napęd w co włożyć albo jak poskładać z poszczególnych grup zeby było dobrze? Z mojej strony, ten amortyzator (xct) to fikcja mozna zrobić xcr'a w rozsadnych pieniądzach. Napęd jesli brakuje możliwosci przy ostrej jeździe to zajezdzic do konca ( nie ma sensu sprzedawac bo wiecej to przesyłka kosztuje) i wymienić. Grupa Alivio obecnie jest naprawde całkiem bardzo sensowna. Warto pomysleć o lekkich nowych oponach dopasowanych do terenu w jakim sie jezdzi. Szczerze mówiac jezeli nic ogólnie nie dolega to ja bym kupił jakies fajne opony a reszte odłożył jak cos padnie.
Gość pw524 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Według mnie kompletnie nie ma sensu zmieniać XCT na XCR, "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Pierwszy sensowny amor to Raidon, XCR jako widelec wbrew pozorom jest dość trwały (przy niezbyt ostrym użytkowaniu) ale amortyzacji to on nie ma. Jego dzialanie jest czysto psychologiczne, "mam amortyzator" Zresztą chyba całkiem sensowne jest to co napisał kolega wyżej, "zbieraj kasę i wymieniaj to co padnie", bądz zaczyna padać.
Sagitt77 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Sumka nieduża, a do wymiany dużo . Oczywiście wszystko zależy od tego co Ci przeszkadza jak napisał kolega wyżej. Na początek możesz kupić nowe lżejsze opony np. Kenda Karma w wersji zwijanej. Pewnie odczujesz mniejszą masę rotującą i łatwiej będziesz przyspieszać.
gad Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Tu masz EPICONA w dobrej cenie http://xtrabike.pl/407/
Gość pw524 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 A tak tak kupowałem koledze, to cena już z przesyłką kurierem Tylko kaski trzeba dozbierac.
beznazwy765 Napisano 16 Listopada 2012 Autor Napisano 16 Listopada 2012 Dzięki za odpowiedzi,chyba jakieś oponki kupię albo poczekam aż coś się rozleci
Silver400 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 hehe cool story epicon okazyjna cena cos tam ktoś zauwazył ze on ma v-ki ? to co wymiana na tarcze nie ? no przeciez przyszlosciowe ? ah piasta nie taka i koło no dobra wymiana, przeciez bedzie na przyszłość? i tak z 150zł zrobiło sie 800 no dozbieraj trochę, bo to nie ma co wymieniać na trochę lepsze, pełna grupa slx to minimum i jakieś do######ane powietrze na przód. ah i JA uważam ze XCR działa i w tej cenie to dobra opcja. jak mnie drażnią niektóre porady na tym forum, wszyscy wiem ze za 5000 zł mozna kupić lepsze niż za 200, ale litości on ma 150 zł do wydania a wy mu epicona no ###### mać nawet sie nikt o rozmiar sterówki nie zapytał.
edi7777 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 A ja myślę, że jak chcesz zyskać na wygodzie to w tej cenie wymień sztyce na jakąś amortyzowaną
dovectra Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 jeździć a jak coś padnie.... wymienić!! jak koledzy radzą
djmolo Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 Kup sobie może jakies fajne rekawiczki albo gatki z pampersem a na tym zestawie jezdzij az coś zdechnie. Jeszcze Ci sie kasa przyda co by do roweru dolozyc Wysłane z mojego HTC Sensation
Gość pw524 Napisano 16 Listopada 2012 Napisano 16 Listopada 2012 hehe cool story epicon okazyjna cena cos tam ktoś zauwazył ze on ma v-ki ? to co wymiana na tarcze nie ? no przeciez przyszlosciowe ? ah piasta nie taka i koło no dobra wymiana, przeciez bedzie na przyszłość? i tak z 150zł zrobiło sie 800 no dozbieraj trochę, bo to nie ma co wymieniać na trochę lepsze, pełna grupa slx to minimum i jakieś do######ane powietrze na przód. ah i JA uważam ze XCR działa i w tej cenie to dobra opcja. jak mnie drażnią niektóre porady na tym forum, wszyscy wiem ze za 5000 zł mozna kupić lepsze niż za 200, ale litości on ma 150 zł do wydania a wy mu epicona no ###### mać nawet sie nikt o rozmiar sterówki nie zapytał. To sobie wez nerwosol. Lepiej wydac 150 psu w du... i dalej miec to co się ma no nie? A co oczu nie masz że to w miarę nowa rama ? To jaki ma miec rozmiar sterówki ? Na DH nie wygląda więc 1.5 na pewno nie ma. Poza tym tak to jest jak się kupuje coś nie do końca przemyślane a potem "co tu z tym zrobic".
Gość pw524 Napisano 17 Listopada 2012 Napisano 17 Listopada 2012 Poza tym nikt mu nie każe zaraz kupować Epicona a Raidona z piwotami dostanie bez problemu. Jest JESIEŃ i tak już nie poszaleje w tym sezonie więc uważam że lepiej pokisić tą kasę i dozbierać do wiosny na coś konkretnego niż zmieniać opony na opony i łudzić się że spadek wagi 200 gram da nam nie wiadomo jakie korzyści. Przerzutki też nie ma sensu zmieniać póki się nie rozleci. Jeśli spełnia swoje zadanie nie odczuje więcszej różnicy w działaniu. A tak to wyda te 150 i będzie maił co ma. Przepraszam za dwa posty ale nie mogłem już edytować tego wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.