jendrzych Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 Szukam niewielkiego multitoola z rozkuwaczem i moją uwagę przykuł produkt V10 Tools firmy Lezyne. Problem polega na tym, że rozkuwacz dedykowany jest dla łańcuchów 9/10-cio rzędowych a moja kaseta jest ośmio rzędowa. Czy użycie takiego rozkuwacza z moim łańcuchem ma w ogóle jakiś sens?
krzych0 Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 Z tego opisu wynika że 8 rzędowe łańcuchy można skuwać obydwoma modelami. Czyli V10 też.
jendrzych Napisano 15 Listopada 2012 Autor Napisano 15 Listopada 2012 Z opisu wynika co następuje: "CNC machined aluminum chain brakeer (9/10 speed chain - V10 only)" Może coś przegapiłem? Nie mam na podorędziu żadnego skuwacza dedykowanego do 9/10rz napędów, aby sprawdzić zasadność jego użycia do szerszego łańcucha - stąd moje pyt. na forum. EDIT: Przegapiłem zakładkę "SPEC / TOOL BITS" która wyświetla ideogram ogniwka łańcuchowego z dopiskiem "8,9,10 spd". Trochę to niejasne - w jednym miejscu tak, w innym siak... Chyba kupię, sprawdzę i ew. zwrócę.
krzych0 Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 Źle to rozumiesz. W każdym miejscu jest tak samo. "9/10 speed chain - V10 only" znaczy tyle, że 8 rzędowe rozepniesz V5 i V10 a 9/10 rzędowe tylko za pomocą V10. Tak jak mówisz to by musiało być "V10 - 9/10 speed chain only". Trochę się zrobił temat bardziej lingwistyczny niż rowerowy. Pozdrawiam
jendrzych Napisano 15 Listopada 2012 Autor Napisano 15 Listopada 2012 Miałbyś może rację, gdyby V5 miał rozkuwacz, ale ta wersja nie ma takiej opcji. Jest wyposażona w imbusy 3, 4, 5, 6 mm oraz śrubokręt krzyżakowy a całość waży ca. 50 g. Z nich dwu rozkuwacz ma tylko V10. Zresztą nieważne - narzędzie V10 zamówione. Przetestuję i zdam relację.
krzych0 Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 No to faktycznie niejasno napisane jest. Ciekawe czemu teoretycznie nie da się 8-rzędowego łańcucha skuwać. Czekam na relację.
jendrzych Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Napisano 3 Grudnia 2012 Koniec końców przesyłka dotarła do mojej skrzynki pocztowej. Ogłaszam zatem wszem i wobec, że rozkuwaczem dedykowanym do napędów dziewięcio i dziesięcio rzędowych, bez problemu da się obsłużyć nawet łańcuch jednorzędowy (sprawdzono empirycznie).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.