Skocz do zawartości

[multitool] Lezyne v10 a łańcuchy 8rz

jendrzych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam niewielkiego multitoola z rozkuwaczem i moją uwagę przykuł produkt V10 Tools firmy Lezyne. Problem polega na tym, że rozkuwacz dedykowany jest dla łańcuchów 9/10-cio rzędowych a moja kaseta jest ośmio rzędowa.

Czy użycie takiego rozkuwacza z moim łańcuchem ma w ogóle jakiś sens?

Napisano

Z opisu wynika co następuje:

"CNC machined aluminum chain brakeer (9/10 speed chain - V10 only)"

Może coś przegapiłem? Nie mam na podorędziu żadnego skuwacza dedykowanego do 9/10rz napędów, aby sprawdzić zasadność jego użycia do szerszego łańcucha - stąd moje pyt. na forum.

EDIT:

Przegapiłem zakładkę "SPEC / TOOL BITS" która wyświetla ideogram ogniwka łańcuchowego z dopiskiem "8,9,10 spd".

Trochę to niejasne - w jednym miejscu tak, w innym siak...

Chyba kupię, sprawdzę i ew. zwrócę.

Napisano

Źle to rozumiesz. W każdym miejscu jest tak samo. "9/10 speed chain - V10 only" znaczy tyle, że 8 rzędowe rozepniesz V5 i V10 a 9/10 rzędowe tylko za pomocą V10. Tak jak mówisz to by musiało być "V10 - 9/10 speed chain only". Trochę się zrobił temat bardziej lingwistyczny niż rowerowy. Pozdrawiam

Napisano

Miałbyś może rację, gdyby V5 miał rozkuwacz, ale ta wersja nie ma takiej opcji. Jest wyposażona w imbusy 3, 4, 5, 6 mm oraz śrubokręt krzyżakowy a całość waży ca. 50 g. Z nich dwu rozkuwacz ma tylko V10.

Zresztą nieważne - narzędzie V10 zamówione. Przetestuję i zdam relację.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Koniec końców przesyłka dotarła do mojej skrzynki pocztowej.

Ogłaszam zatem wszem i wobec, że rozkuwaczem dedykowanym do napędów dziewięcio i dziesięcio rzędowych, bez problemu da się obsłużyć nawet łańcuch jednorzędowy (sprawdzono empirycznie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...