Skocz do zawartości

[rower] GF Marlin Trek 29er-pękające ramy

robertos102

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Całą swoją przygodę opisałem na pierwszej stroni. W moim przypadku wszystkim zajmował się sklep w którym kupiłem Garego i tym samym sklep zrobił fotki i po odesłaniu ramy do S.S.C. :voodoo: oddali mi wszystkie graty z roweru... po pewnym czasie ludzie z S.S.C. odezwali się do mnie i po dłuższej rozmowie poprosili o przesłanie sztycy po przez sklep. Gdy przyszedłem do sklepu ze sztycą i opowiedziałem całą historię... zapanował cisza i wszyscy zrobili wielkie oczy :woot: WTF... Wysłali sztycę i za tydzień miałem pozytywną odpowiedz. Cała przygoda trwała jakieś 2 miesiące niestety był to środek sezonu więc trochę straciłem :confused: masz szczęście, że sezon już powoli idzie spać ;)

Napisano

Witam

Odpuszczam sobie tego GF.Zbyt duzo 'pozytywnych' opinii padlo na temat tych ram.Moze i temat troche na wyrost ale cos w tym musi byc,skoro tyle sie o tym pisze.

pozdrawiam

R/

Napisano

Jak duże zaproponowali dopłaty jeżeli można zapytać? Ja oddałem teraz mejego 2gi raz (2 lata temu wymieniali z Marlina 2006 na Big Sur 2008), rama musi być tej samej klasy lub lepsza więc rozumiem, że patrzą na to, że teraz reklamuje Big Sura czy to że kupiony został Marlin?

Dałem 8 Listopada na wymianę gwarancyją, na razie czepiali się o to, że sztyca zamało wsunięta (a była powyżej!) i musiałem dosyłać zdjęcia sztycy, na razie cisza...

Denerwuje się :P

Do proponowanych wszystkich trzech opcji dopłata 4 k

Napisano

Do proponowanych wszystkich trzech opcji dopłata 4 k

Mam jeszcze pytanie, ile mają czasu na odpowiedź? Bo jest zawsze jakiś czas na odpowiedź po którym można przyjąć, że żądanie zostało zaakceptowane (jak tu wymiana na nową?)4tys dopłaty z alu do karbonu?!:o Mega dużo... To ja wiadomo, że już nie będę dopłacał przy tej cenie:P

Napisano

A ile mają czasu na odpowiedź? Bo jest zawsze jakiś czas na odpowiedź po którym można przyjąć, że żądanie zostało zaakceptowane (jak tu wymiana na nową?)?

Może macie k. gwarancyjną gdzieś pod nosem?:>

Napisano

A ile mają czasu na odpowiedź? Bo jest zawsze jakiś czas na odpowiedź po którym można przyjąć, że żądanie zostało zaakceptowane (jak tu wymiana na nową?)?

Może macie k. gwarancyjną gdzieś pod nosem?:>

4k może to nie mało ale to miała być rama od fuel ex 9.9 , ten rowerek kosztuje 32 k

Pozdrawiam

Napisano

No i stało się... :( Pomyślałem sobie, że pora wypucować trochę swój rowerek po ostatnio kiepskiej pogodzie. No i stało się... po wypucowaniu okazało się, że jest małe pęknięcie na spawie komina :confused: Masakra rower (GF Big Sur 2008) mam od połowy zeszłego sezonu... strasznie się zawiodłem. Jutro jadę do sklepu z reklamacją. Szczerzę wątpię aby mój następny rower był od Rybaka... no ale zobaczymy jak się rozwinie akcja... Jak dzwoniłem do sklepu powiedzieli mi że, wszystko załatwią już przez Anglię jak coś więcej będę wiedział to napiszę...

Napisano

No i stało się... :( Pomyślałem sobie, że pora wypucować trochę swój rowerek po ostatnio kiepskiej pogodzie. No i stało się... po wypucowaniu okazało się, że jest małe pęknięcie na spawie komina......

Miałem kupić sobie ramkę GF ale zmieniłem zdanie,przez te pękające ramy.

Kupiłem Kone,także z dożywotnią gwarancją na ramę,a tydzień po zakupie dostałem zdjęcie jak koledze także pękła rama,właśnie w tym modelu.

Wydaje mi się,że to nie tylko problem Treka:)

Mam nadzieje,że moja Kona wytrzyma i nie będzie miała zamiaru pękać:)

pozdrawiam i życzę powodzenia z reklamacją!

R/

Napisano

Dzięki :) Właśnie przeglądam różne firmy rowerowe, porównuje geometrię i szukam takiej która najbardziej jest zbliżona do GF Genesis niestety nie jest to łatwe gdyż większość ram jest strasznie krótka, tzn. długość górnej rury. Może ktoś może coś polecić?

Napisano

Tak Specialized może być ciekawą alternatywą ale z tego co widzę to ciężko z dobrymi hardtailami na 26" tej że firmy... żeby nie było już Stumpjumpera HT na 26" :woot: Czy już wszyscy w stanach poszaleli i na dobre zrezygnowali z 26'erów?

Napisano

Dzięki :) Właśnie przeglądam różne firmy rowerowe, porównuje geometrię i szukam takiej która najbardziej jest zbliżona do GF Genesis niestety nie jest to łatwe gdyż większość ram jest strasznie krótka, tzn. długość górnej rury. Może ktoś może coś polecić?

geometria inna ale moze spojrz na cube tylko jakiegos niewylaijtowanego troche pojezdzisz:)

Prawda jest taka ze cos za cos:)

Pamietam jak 40 razy probowalem wjechac wheelerm pod skarpe wislana:) a dzieki geometrii Genesis udalo sie za 2 razem:)

Zadna normalna firma niepokusi sie na dluga rurke bo 90% konczy sie to peknieciami ;/(mowie o podsiodlowce, co generuje dlugosc gornej rurki). Nawet pamietam ze ostatnie fishery mialy duzo skrocone podsiodlowki.

Napisano

Cube to akurat najgorszy pomysł na przesiadkę z geometrii genesis. To są chyba najkrótsze ramy na rynku, robione dla krasnali albo starszych osób które muszą być wyprostowane na bajku bo kręgosłup już doskwiera. Aby osiągnąć podobną wielkość do ramy GF 19" to w Cube musiałbym kupić 22" ale przekrok pewnie by był tak wysoko, że obawiał bym się o swoje klejnoty ;) niestety Cube nie podaje tej wartości. Ale dzięki za propozycję :thumbsup: W gruncie rzeczy chyba już podjąłem decyzję, jeżeli uznają mi reklamację to przyszłą ramę po prostu sprzedam i już nic nie chce mieć wspólnego z tą marką a w zamian kupię sobie stalówkę On-One Inbred albo Sanderson Life ale zobaczymy jak to będzie...

Napisano

Cube to akurat najgorszy pomysł na przesiadkę z geometrii genesis. To są chyba najkrótsze ramy na rynku, robione dla krasnali albo starszych osób które muszą być wyprostowane na bajku bo kręgosłup już doskwiera....

Jeździłem na ramie Cube 20' i jest idealna.......do podziwniania otaczających nas widoków:)

Z jednej strony żaluje,że nie kupiłem ramy Genesis ze względu na unikalną geometrię a z drugiej strony mam pewną ulgę,po tych wszystkich wypowiedziach z problemami tych że ram.

pozdrawiam

R/

Napisano

Cube to akurat najgorszy pomysł na przesiadkę z geometrii genesis. To są chyba najkrótsze ramy na rynku, robione dla krasnali albo starszych osób które muszą być wyprostowane na bajku bo kręgosłup już doskwiera. Aby osiągnąć podobną wielkość do ramy GF 19" to w Cube musiałbym kupić 22" ale przekrok pewnie by był tak wysoko, że obawiał bym się o swoje klejnoty ;) niestety Cube nie podaje tej wartości. Ale dzięki za propozycję :thumbsup: W gruncie rzeczy chyba już podjąłem decyzję, jeżeli uznają mi reklamację to przyszłą ramę po prostu sprzedam i już nic nie chce mieć wspólnego z tą marką a w zamian kupię sobie stalówkę On-One Inbred albo Sanderson Life ale zobaczymy jak to będzie...

witaj w klubie tez sie przymierzam do chrommolibdenu:) jak tylko cos znajde:) ciekawego

Napisano

Ale w tej chwili pękają prawie wszystkie ramy już... Scott, KTM, Giant, Merida Kellys i oczywiście Kross, gdzie miałem sam przyjemność tego dokonać (baardzo szybko), tyle, że firma tak samo h... jak jej h... rowery:) Oczywiście ich zdaniem, że pękło to wina tylko i wyłącznie użytkownika:D Giant 2-m znajomym odmówił też wymiany na gwarancji ramy.

Inną sprawą jest to, że ostatnie ramy Genesis Garego wyjątkowo lubią pękać:P

Napisano

Ale w tej chwili pękają prawie wszystkie ramy już... Scott, KTM, Giant, Merida Kellys i oczywiście Kross..........

Ramy Kony ze scandium też pękają,niby wytrzymalszy stop a ramy wsadzone w dość drogie modele....Z tym,że Kona robi "wymiankę" w ciągu kilku dni.

pozdr.

R/

• 1 miesiąc temu...
Napisano

GF niestety od rocznika 2005 włącznie obniżył przebieg górnej rury przy kominie(zmniejszając przy tym przekrok)-czym automatycznie ułatwił pękanie pomiędzy rurą górną a podsiodłową(większy moment przy obciążonym siodełku).

Osobiście gdy-przymierzając się do kupna swojego garego w 2005-zobaczyłem nową "rewelacyjną" zmianę w geometrii to czym prędzej skupiłem się tylko na rocznikach wczesniejszych(03' 04') gdzie odcinek rury podsiodłowej ponad łączeniem z rurą górną jest bardzo krótki.

Dopiero w 2009 się opamiętali :/

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...