Skocz do zawartości

[koła] Sztywne i wytrzymałe koła na 28 szprych

restonfrets

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio, zupełnie przez przypadek, stałem się posiadaczem nowej piasty DT Swiss 240s 28H pod centerlock. Cena 400 złotych więc w sumie jestem zadowolony. No i stwierdziłem, że nie sprzedam, tylko złożę sobie na tym koło. Na razie tylne, przednie dokupię jak znajdę okazję jakąś na taką samą piastę. I tu się rodzą pytania. Jakie obręcze i szprychy? Koła będą docelowo w fullu, czyli będą musiały wytrzymywać ostrzejszą jazdę po górach. Ważę 75 kg. Jak dobrać komponenty żeby koło było lekkie i wytrzymałe zarazem? Czy może lepiej sprzedać tą piastę i kupić normalną 32 otworową?

Z góry dziękuje i pozdrawiam,

Piotrek

Napisano

Taki zestaw jeno "firmowy" dt - magnes uderzał mi o nadajnik ustawiony w odległości 5 mm. To był namacalny dowód małej niby sztywności ale w czasie jazdy tego nie odczuwałem.

Napisano

Rozumiem że wygrałeś jedną z takich aukcji

Piasta tył DT Swiss 240s Centerlock 28H od 1zł BS (2784652942) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W tej cenie lepszej piasty nie dostaniesz. Sztywne i wytrzymałe koła to te które mają odpowiedni naciąg, nie za mocno i nie za słabo, wiadomo. Co do obręczy to któreś z tych:

Syncros FL DS25 Rim | Buy Online | ChainReactionCycles.com

Sun Ringle Inferno 25 Welded Rim | Buy Online | ChainReactionCycles.com

Ewentualnie coś z oferty DT, na przód możesz dać DT 350 DT 4 you - profesjonalne komponenty rowerowe - koła, piasty, felgi, zaciski, 350 100 DBCL QR R28 S, H350ACQXR28SA4683S

Zakładam że chodzi o obręcz 26"

Napisano

Jeśli już to brałbym bardziej takie zestaw http://www.bikestacja.pl/kola-swiss-240s-centerlock-xr42d-laser-1442g-p-29617.html?cPath=296_793_38_102_128_301&osCsid=gbf3n5lhjf8fk80uub7jkbt9d5 z obręczą którą Dawid proponuje, tylko może szprychy właśnie albo cx ray albo championy. No nie wiem, kusi mnie założenie Crestów. No ale właśnie, z drugiej strony nie chce przymusowo ich wymieniać po dwóch sezonach. W sumie to chyba nie mam zbyt wielu innych opcji?

Napisano

Pewnie bym zechciał żeby spróbować czegoś nowego. W sumie to nie taki zły pomysł, dwa lata to też dość dużo czasu, fundusze się odnowią :) Czyli jakbym chciał cresty to jakie szprychy? Będzie można bezpiecznie jeździć po górach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...