denio Napisano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witam. Ma zamiar kupić komplet hamulców do 60 zł i tak sie zastanawiam nad Tektro(deore), Tektro Quartz MT10 a może Promaxa lub Shimano Deore Fajnie by było gdyby ktoś jeszcze napisał tak gdzieś po jakim czasie ścierają się okładziny(tak średnio). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deathmount Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Podepnę się pod temat. Zastanawiam się u siebie nad zasadnością zmiany hamulców. Obecnie mam hebelki Vki 'alongha' z aluminiowymi klamkami od cantileverów i o dziwo hamulą przyzwoicie. Może nie podnoszą mi od razu tylnego kółka w góre ale jak przeniose ciężar Ciała nad kierownice to już endo gwarantowane Też biorę pod uwagę w/w hamulce choć nie wiem czy zmiana z 'alongha' na 'tektro' będzie wogóle zauważalna. Rozważałem nawet kupno znacznie droższych hebli avid sd7 ale też nie wiem czy warto płacic za firmę... help... aha zapomniałem dodać że głównie jeżdzę sobie po mieście, po murkach krawęznikach etc, czasem urządzam sobie też wypad do lasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 na twoim miejscu pierwsze bym kupil klamki a potem hample ;]. Klamki SD7 avida na allegro kosztuja teraz grosze ;] ....tzn no tanie są 70zł to nie sa dla mnie grosze;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 hmm a lepiej wziąć '5' za 60zł czy '7' za 70? Tz czy ta regulacja wogóle do czegoś się przydaje? Czy to tylko ochwyt reklamowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Bralbym 5 sam mam 7, leza w szafie i jak zobaczylem o co w tym chodzi to drugi raz bym nie przeplacal ;] [ja je ku.... kupilem za 120 zł! :/] ale komus moze ta regulacja sie przydawac ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 maćq jeżeli alhonga na razie dobrze Tobie hamuje to nie ma co kombinować Rozważałem nawet kupno znacznie droższych hebli avid sd7 ale też nie wiem czy warto płacic za firmę... Za firmę Avid warto płacić ale za model SD7 nie bardzo. Wydaje mi się że lepiej wziąć SD5. Konstrukcja SD5 jest chyba taka sama jak SD7, inne są tylko klocki. Ale jak z SD5 jesteś w stanie zablokować tylnie koło a hamując przednim podnosi tylnie koło to czego chcieć więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 hmmm tez myślałem pierwotnie nad sd5 ale koszt na allegro 95zl heble 60 klamki + przesylka to ok 170zł. sd7 heble+klamki 200+6.5(przesylka)=206.5zł. Różnica 35 złotych. Nie wiem czy warto dopłacic tą kasę zeby mieć inne klocki z wymiennymi okladzinami które i tak bede zdzierać pewnie przez 5 sezonów i za regulcję w klamce która jak mówi Blue potrzebna jak łysemu grzebień. Choć z drugiej strony nie chcę później pluć sobie w brodę i żałować że mogłem doplacic ta kasę i mieć 7ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
denio Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 to ja mam pytanie czy w ogóle warto wymieniać moje meridowskie hamulce (Kalahari 550) na tektro albo te promaxy za 36 zeta ?? czy już lepiej kupić jakieś pożądne klocki shimano z wymiennymi okładzinami ?? Jak by to było komuś potrzebne to mam klamkomanetki Shimano altus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja bym wziął SD7 z klamkami 5 - wymiene okladziny sie zwrócą, wagi zawse mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Blue ale roznica w cenie to ok 10-15zł jesli chodzi o klamki. W dodatku jesli kupowalbym u roznych sprzedawcow to wtedy roznica pojdzie na przesylke... oj nie mam pojecia co robic ... zostane chhyba przy moich spowalniaczach alongha... Poza tym waga nie przeszkadza mi, ja nie jeżdzę XC wiec nie zalezy mi az tak na wadze. Mam ogólnie pancerny rowerek Poza tym wymienne okładiny coż... zdarcie ich zajmie mi pewnie zze 3 sezony conajmniej... wiec też chyba nie jest to az tak wazne. Zrozumiałbym gdyby chodziło o sztywność klocków bo chyba wymienne sa sztywniejsze ale sam fakt ze wymienne? Całe wieki będę je zdzierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Heh no jak nie jezdzisz XC to moze sie nie oplaca ... fakt u mnie nowe klocki sie dosc dobrze trzymaja ;]... ale kumpel BBB veestop[notabene te same co ja ] zdarł w 4-6 wyjazdow po gorach na trasach ok 60 km ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 heh no XC też jest spoko. Tylko pogoń za najlżejszymi częściami to nie dla mnie. Tak samo jak długie wyprawy (pow 20km ) Ja lubię włóczęgostwo rowerowe, ale na małe dystanse A teraz pora wrócic do tego po co ten post był napisany bo zrobiłem z tego OT o avidach Co do w/w hebli to mogę wypowiedzieć się o pierwszych tektro. Bo jeździłem na takich na rowerze kumpla. Po dobrym wyregulowaniu i suchej i czystej nawierzchni trzeba było uwazac by w przypływie emocji nie zaliczyć lotu przez kierę. Hebelki dość porządne. Dodać mogę że jakby moje alonghy pomalować na czarno to wyglądały by identycznie jak tektro, znając życie w tej samej fabryce je robią Modulacja jest dość przyzwoita. Problemy zaczynają się gdy jest wilgotno, albo nie daj Boże jak jest błotko. Wtedy wszystko piszczy - pewnie pomogła by zmiana klocków na lepsze. Siła szczęka jest na tyle duza ze na tylne widełki przydaje się booster aby nie powyginac ramy/pivotów to tyle jesli chodzi o moje doświadczenie z tektro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja posiadam Promaxy. Właśnie skończyłem regulować tylni. hamulców raczej nie polecam. Szybko złapały luzy, i jest zdeka problem z regulacją. Klocki bardzo szybko się ścierają. Klamki mam Tektro i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń, solidna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
denio Napisano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 dzięki za odpowiedź ale niech mi ktoś napisze czy w ogóle warto wymieniać te meridowskie (z kalaharii 550) na tektro bo jak nie widać różnice to po co przepłacać i wtedy zamiast chamulców do 50 złotych wymieniłbym za to sumke klocki z wymiennymi okładzinami authora i jeszcze jedno pytanie czy te klocki authora warte są swojej ceny ?? bo za tą cene to ja moge kupić komplet deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 i jeszcze jedno pytanie biggrin.gif czy te klocki authora warte są swojej ceny ?? bo za tą cene to ja moge kupić komplet deore Według mnie nie warto brać drogich klocków. W cenie tych Authorów mam 3 komplety klocków Corratec, które sprawują się znakomicie i nie bardzo wiem w czym miałyby być gorsze od Authorów - no chyba że z Authorami jest krótszy odstęp czasu między wciśnięciem klamki a wyleceniem przez kierownicę. dzięki za odpowiedź ale niech mi ktoś napisze czy w ogóle warto wymieniać te meridowskie (z kalaharii 550) na tektro bo jak nie widać różnice to po co przepłacać Jak działają, nie gną się i dobrze odbijają to nie ma po co brać nowych szczęk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.