barczi Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Zakupiłem komplet hamulców hydraulicznych Deore XT. W komplecie jednak nie mam tarcz hamulcowych. Szczerze powiem, że nie wiem jakie tarcze do tego kompletu dobrać. Na jakich tarczach w tym zestawie jeździcie? Ewentualnie na jakiś innych zestawach, ale jakie tarcze są godne polecenia? Myślałem o Shimano, Dartmoor lub Clarks Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekMJ Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Do hamulców XT weź tarcze XT i tyle. Jakie masz piasty pod 6 śrub czy Centerlock? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Tak jak kolega-najlepiej xt. A jaki masz budżet? Jak wyższy to może Hope? XTR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczi Napisano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Tak, ale znowu o tarczach XT były różne opinie, dlatego właśnie pytam czy ktoś ma jakieś doświadczenia. Co do budżetu to za komplet max. 200 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venomiz Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Kilka dni temu kupiłem przedni hamulec XT z tarczą XT 203 mm Jak przyjdzie przed weekendem, pewnie trochę poszaleję (zwłaszcza, że nie dawno kupiłem też nowy widelec) i chętnie podzielę się z Tobą wrażeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 a jakie masz mocowanie tarczy? Napisałeś o dartmoorach a ona mają tylko śruby. Ale ją na nich jeżdżę i jest bardzo dobrze. Mam SLX i deorki a jeździłem u kumpla na naciskach XT i też dobrze działały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 a wogóle to jaki masz model tych hamulców XT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczi Napisano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Mocowanie na 6 śrub, model hampli to BR-M775 lesieque: które dokładnie masz tarcze Dartmoora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Bierz tarcze XT. Też mam hamulce XT tyle, że 780 i wszystko super śmiga. Za 225 zł kupiłem komplet na bikestacji pod 6 śrub(z przesyłką płatną przy odbiorze) RT-76 . Też stałem przed podobnym wyborem. Wyszukałem tarcze dartmoor nano i userzy mi je odradzili bo podobno ma bardzo duży apetyt na klocki. Wydaję mi się, że warto nagiąć budżet o te 20-30 zł i mieć lepsze tarcze, choć są tacy co stwierdzą że tarcza to tarcza czyli kawałek okrągłej blachy:). Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Mam dartmoory nano (oczywiście ze względu na wagę). Co prawda też czytałem o klockożerności, ale właśnie mój kumpel kupił je pierwszy i nie narzekał. Ja kiedy kupiłem nowe kółka i załozył tarcze byłem akurat w Karkonoszach więc na dzień dobry miały codziennie po kilkanaście kilometrów zjazdów i ostre XC po kamieniach i klocki sie trzymają. Przejechałem na tych samych klockach jeszcze kilka maratonów (m.in zabójcze Skarzysko, po którym rowerek był wielka kpa błota) i sporo treningów i na serio wszystko działa bardzo dobrze. Cena za tarczę w granicach 70 zł też jest bardzo dobra. Jest to cena porównywalna z SLX-ami na których jeździłem wcześniej. Ale mimo wszystko dartmoory dużo bardziej mi przypadły do gustu BTW mam tarcze 160mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barczi Napisano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A jeździ ktoś na tych? http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-formula-oro-i2758488165.html Kiedyś trafiłem na dosyć dobre recenzje o nich. Cena także przystępna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Miękkie. łatwo je przypadkowo pogiąć. Hamują dobrze, ale XT SM-RT76 są dużo lepsze i sztywniejsze, tak samo Avidy HS1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Mam ten sam hamulec i tarcze SM-RT86 na obu kołach. Nie zauważyłem żadnych problemów. Zadowolony jestem i zdecydowanie do SH tarcze SH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.