beskid Napisano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Z Bielska do Leskowca kieruję się cały czas szlakiem czerwonym? Ile to+/- kilometrów? Jak wogóle wyglądają szlaki w Beskidzie Małym jeśli chodzi o przejezdność? Nigdy tam nie byłem, a wiem że w Śląskim czy Żywieckim są szlaki gdzie jest non stop wypych Choćby taka "ósemeczka" z Porąbki przez Puszczę na Kocierską a potem Potrójna, Łamana Skała, Gibasy, z powrotem Kocierska, czerwonym na Żar, Porąbka ma trochę ponad 60 km. Wcześniej z BB na Przegibek do Porąbki a powrót tak samo. Odbicie Z Łamanej Skały na rejon Leskowca ma w jedną stronę z 5km i jest bardzo łatwe. Technicznie trasa nie jest bardzo trudna ale z buta też trochę zrobić trzeba. Na to nie ma rady. Co do stanu szlaków nie nie może być gorzej niż w niektórych miejscach w Żywieckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Dzięki Panowie, myślę że którąś opcję wybierzemy, jazda na Leskowiec i Jałowiec, a później powrót asfaltem do Żywca to też nie głupi pomysł Plan na ten rok to poznać wkońcu ten Beskid Mały więc czasu na pewno nie braknie na eksplorację tamtych terenów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mon5teR Napisano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 MartinH Kiedy dokładnie się tam wybierasz może tym razem uda mi się w końcu załapać z Wami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Plan jest na najbliższy weekend, ale z racji pogody może trzeba to będzie odłożyć na kolejny (długi) weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Marcin nie kracz, a nóż pogoda się trafi i pojedziemy Leskowiec fajna opcja może tam pojedziemy, o ile dobrze pamiętam z geografii to całe pasmo Beskidu Małego ma ok 30km i 10 szerokości, może mnie pamięć mylić. Faktycznie ciężko zrobić 60km bez dublowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mon5teR Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Marcin odradzam jechać od początku czerwonym bo w zasadzie do Gaików będzie cały czas wypych. Lepiej podjechać na przegibek asfaltem lub zielonym na przełaj ( całość w siodle ) a następnie z parkingu niebieskim na Gaiki i dalej czerwonym . Z Leskowca można też kierować się na Oczków a z tamtąd do Żywca na pociąg. Proponuję niedzielę gdyż teoretycznie ma być najlepsza pogoda a w długi weekend ma się ochłodzić i padać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkm Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 moim zdaniem to trasa na ok 80km , dacie rade ? B. Mały wcale nie jest taki prosty do jazdy trochę przewyzszen jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 To ustalcie sobota czy niedziela. mi szczerze bardziej sobota pasuje, ale niedziela od biedy też by mogła być! Trasę też ustalić trza, co jeden to pomysł na jakiś kompromis trza pójść by w ogl mieć jakiś punkt odniesienia gdzie jedziemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Marcin odradzam jechać od początku czerwonym bo w zasadzie do Gaików będzie cały czas wypych. Lepiej podjechać na przegibek asfaltem lub zielonym na przełaj ( całość w siodle ) a następnie z parkingu niebieskim na Gaiki i dalej czerwonym . Z Leskowca można też kierować się na Oczków a z tamtąd do Żywca na pociąg. Proponuję niedzielę gdyż teoretycznie ma być najlepsza pogoda a w długi weekend ma się ochłodzić i padać Tomek, ja jestem elastyczny Jak ktoś poleci fajny szlak to możemy nim jechać, ja Beskidu Małego nie znam, kieruję się tylko mapą, a tam nie jest zaznaczone czy jest jazda czy z buta Co do soboty czy niedzieli to wszystko mi jedno, dzieci nie mam, a i kobieta mi nie zrzędzi nad głową moim zdaniem to trasa na ok 80km , dacie rade ? B. Mały wcale nie jest taki prosty do jazdy trochę przewyzszen jest 80km to już trochę dużo, aczkolwiek Beskid Mały jest o tyle fajny, że zawsze trasę można skrócić i choćby wrócić asfaltem, wszak zegarek i licznik prawie każdy ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mon5teR Napisano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 To do zobaczenia w niedzielę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Ktoś jutro gdzieś śmiga? Można by aby się dołączyć? Najlepiej aby z Kato bezpośrednio zuga złapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Ktoś jutro gdzieś śmiga? Można by aby się dołączyć? Najlepiej aby z Kato bezpośrednio zuga złapać Pewnie, że tak jeśli nic się nie zmieniło to pod kasami widzimy się 8.05-8.10 bo cug jest 8:26 czy tam 8:33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Piszę się z góry. Pod kasami - dworzec mam rozumieć? Katowice? Jakie maszyny? Czy tempo wycieczkowe? Mam zamiar wypróbować ideę opon 2.35 do XC'eka, więc jak najmniej asfaltu mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Trasa szlakami, wszyscy prawie na ht jeździmy zdarzają się przypadkiem, że ktoś fullem wyskoczy, dla frajdy i widoków jeździmy. Tak Katowice dworzec główny, pod kasami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 dla frajdy i widoków jeździmy. No i świetnie Gdyby trasa na jutro była wstępnie planowana, to od siebie odradzam wycieczkę w pasmo Jałowieckie jako następny etap tego samego dnia. Co prawda zjazd z Jałowca do Koszarawy a potem mykanie asfaltem przez Przyborów w stronę Żywca jest bardzo przyjemne, lecz 'podejść' Jałowiec od Lachowic/Stryszawy będzie bardzo ciężko po tylu km w terenie (przynajmniej dla mnie) Jak już będzie tak daleko, podrzućcie ktoś na priv numer telefonu do siebie gdybym miał Was nie znaleźć rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcoK Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Siema, A możecie mi zdradzić z jakiej miejscowości startujecie w Beskidzie? i na która tam planowo będziecie? Z chęcią się dołącze ale mi łatwiej będzie podróżować autem z Zabrza. Mogę zgarnąć jeszcze jedną osobę z rowerem jak ktoś jest chętny. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Do Bielska jedziemy, a która stacja to jak zawsze na dworcu się ustali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Wasz zapał i zorganizowanie jest godne podziwu co już kiedyś podkreśliłem ale do rzeczy. Macie może w planach oddalenie się trochę bardziej na wschód. Wtedy oczywiście pociąg raczej odpada. Nikt z Was nie dostaje się w rejon wypadu samochodem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker90 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Samochód to o tyle źle, że trzeba do niego wrócić w to samo miejsce gdzie się go postawiło, a pociąg to można i z powrotem do Bielska, Żywca czy nawet Wisły. Druga sprawa, że pociąg taniej wychodzi szczególnie jak na studenckim się jeszcze jedzie Spontan jednym słowem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Ja wiem, że pociągiem wychodzi taniej ale wy panowie macie taką opcję a Małopolsce jest to raczej nie realne. Dlatego pytam czy ma ktoś w planach np. rejon Zawoi, Gorce, Wyspowy. Nie koniecznie przecież na jeden dzionek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Ja się jutro melduję na dworcu i uderzamy w Beskid Mały Jeśli pogoda będzie taka jak dziś to i tak wypas Zapasowe klocki w razie czego w plecaku pojadą Ja wiem, że pociągiem wychodzi taniej ale wy panowie macie taką opcję a Małopolsce jest to raczej nie realne. Dlatego pytam czy ma ktoś w planach np. rejon Zawoi, Gorce, Wyspowy. Nie koniecznie przecież na jeden dzionek. Tutaj jest problem zw. na transport, w Śląskim i Żywieckim mamy co najmniej kilka stacji aby rozplanować trasę. Póki góry są dla nas radością, a nie odhaczaniem zdobytych miejsc to raczej będziemy się skupiać na tych trzech Beskidach. Aczkolwiek mam w planach Pieniny na wakacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mon5teR Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Tak wygląda tam dziś http://www.czarnygron.pl/ski/kamera_online http://gorazar.webcamera.pl/ a więc jutro zapowiada się fajny trip A powrót z Leskowca myślałem zrobić taki jak tutaj http://www.bikemap.net/pl/route/2525606-oranie-beskidu-malego/#/z13/49.7394,19.33507/google_hybrid tylko od Oczkowa kierować się na Żywiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Wychodzę, nie czytam, bo szlaq mnie trafi, a nie po szlaku pojeżdżę Może Was pożegnam na dworcu, jak będę z nocki wracać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 A powrót z Leskowca myślałem zrobić taki jak tutaj http://www.bikemap.n...7/google_hybrid tylko od Oczkowa kierować się na Żywiec Bardzo dobra opcja Z Żywca mamy pociągi o 17:29 17:59 18:38 20:55. Ten o 18:38 byłby idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaulinaKatowice Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Kamerka pokazuje b.optymistyczny obraz.. oby rano nie lało bo zanim dojadę na PKP to już mogę pływać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.