Wooyek Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 PS. Piszemy się "a'propos" a nie "propo". Tyle że bez tego apostrofu - jak się czepiasz, rób to porządnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 i dlatego w obiegu spotyka się nazwę Gawlas Ta nazwa po prostu jest łatwiejsza czy lepiej wpisuje się w intuicję językową wielu osób, łatwiej odmienić itp. Nie ma się co szczypać. Jak się przejrzy kilka map, to można zauważyć, że może Stożek jest wszędzie Stożkiem, ale wiele innych gór ma drobne różnice w nazwie. Choćby "Błatnia", "Błotny" czy "Smerekowiec" i "Smrekowiec". Nie co zwierać pośladków w szukaniu jedynej i słusznej nazwy a tym bardziej wytykanie komuś rzekomych błędów jest całkiem nie na miejscu. Bo w sumie jaki to ma cel? Co do mapy turystycznej, to bardzo lubię i często korzystam. Największy minus, to że nie ma szlaków rowerowych. Najlepiej korzystać z wielu map. Są portale ze skanami "normalnych map". Poza tym polecam mapy.cz w opcji turystycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Są portale ze skanami "normalnych map". Na przykład: http://goryiludzie.pl/mapy-online (pewnie każdy zna, ale i tak link nie zaszkodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zol82 Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 No właśnie nie każdy:) Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Właściwie to na http://www.compass.krakow.pl/ Możecie sobie podejrzeć każda mapę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parker Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 http://demotywatory.pl//uploads/201103/1299356546_by_Pismejker_600.jpg Zatem korzystaj również z prawdziwych map Ja mam, ale nie chce mi się go szukać. Po co ci on? To jest najlepiej oznaczony szlak w Polsce - wielkie litery H są czasem na kilku sąsiadujących drzewach A zaczyna się dokładnie tu: https://www.google.pl/maps/place/49%C2%B044'45.4%22N+18%C2%B055'58.4%22E/@49.7465072,18.932262,327m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d49.745952!4d18.932879 W tym miejscu odbijasz z czerwonego szlaku na wąską ścieżkę prowadzącą na północny zachód. Ale mała uwaga - w Beskidach jest teraz dużo śniegu. PS. Piszemy się "a'propos" a nie "propo". Planuję kilka wycieczek na przyszły rok. Teraz w góry tylko trekking. Żeby uciąć głupie dyskusje i wymądrzanie się: https://www.strava.com/segments/8094369Dzięki za link do stravy Właściwie to na http://www.compass.krakow.pl/ Możecie sobie podejrzeć każda mapę Można można. Maja też mapy pod trekbuddy. Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Chyba mnie źle zrozumiałeś - nie uważam, że ten portal jest wyrocznią i to co tam napisali jedyną słuszną prawdą. Po prostu z niego najczęściej korzystam (i pewnie wiele osób też) i dlatego w obiegu spotyka się nazwę Gawlas. To ty nie zrozumiałeś - zasugerowałem ci korzystanie z wiarygodnych źródeł. Mapa-turystyczna.pl - jak widać - takim nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Największy minus, to że nie ma szlaków rowerowych Przydałaby się również możliwość ręcznego łączenia punktów między szlakami np. na dojazdach asfaltowych nie oznaczonych jako szlak, dzięki czemu łatwiej zamknąć rzeczywisty dystans, czas przejazdu czy przewyższenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 gocu, mam propozycję. Na mapie turystycznej jest zakładka - napisz do nas: admin@mapa-turystyczna.pl Napisz do nich. Wyjaśnij, że są w błędzie. Poprawią lub wytłumaczą dlaczego nie uważają tego za błąd. Przyczynisz się do propagowania właściwej nazwy szczytu. Możesz im wyłuszczyć, że są głąbami, jeśli uznasz za stosowne. Osiągniesz w ten sposób więcej niż pouczając ludzi na forum, że mają nie korzystać z tego podłego portalu. Jeśli nie pomożesz twórcom portalu, to może się to skończyć masowym przekręcaniem nazwy pewnego szczytu w Beskidzie Śląskim, czyli dość sporym problemem. Działaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 To ty nie zrozumiałeś - zasugerowałem ci korzystanie z wiarygodnych źródeł. Mapa-turystyczna.pl - jak widać - takim nie jest. Niestety nie jestem aktywnym przeglądaczem demotywatorów, by móc tak z ręki zamieścić link do obrazka pozwalającego zrozumieć Ci moją wypowiedź. Nie będę też dalej brnął w słowne tłumaczenie, bo widzę, że to do niczego nie prowadzi. Najlepiej będzie zakończyć tę wymianę zdań i zostańmy w przekonaniu, że masz wyłączność na rozumienie... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanister Napisano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Kręcił się ktoś w Beskidzie Śląskim w ten weekend? Jakie warunki w okolicach Czantorii/Stożka/Równicy/Błatniej? Woda spływa czy trzeba się szykować na kąpiele błotne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Okolice Skrzycznego, Malinowskiej, Salmopolu ; momentami śniegu za kostki, kałuże po oś, strumyki. Jak liczysz na suchy i czysty przejazd, to poczekasz sobie jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekStary Napisano 1 Maja 2017 Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Na teraz polecam Beskid Mały.Nawet błota było dzisiaj niewiele, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Wschodnia czy zachodnia część Małego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekStary Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Zachodnia,pomiędzy Sołą a Bielskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Dziś po południu lunęło, popadało może ze dwie godziny, pojechałem na Kozią sądząc, że na ścieżkach będzie w miarę dobrze ale generalnie jeszcze masa błota wszędzie. W kolejnych dniach też będzie padać, więc nie ma co liczyć na jakąś poprawę na weekend. Po błocie też da się jednak jeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Ja pitolę mamy maj a tu ludziska raz, że mają spory przestój to jeszcze wypytują czy jest śnieg. Koniec świata z tą pogodą. Dobrze, że byłem chory to mi tak nie żal jazdy ale już zaczynam mieć powoli nerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 No jest to irytujące. Już pakowałem plecak na rychleby, z myślą, że tam będzie coś lepiej ale na sąsiednim forum odradzili, bo i tam błotno-śnieżna masakra. W przyszły weekend chyba nie odpuszczę i mimo wszystko gdzieś pojadę, bo głód gór jest zbyt silny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 2 Maja 2017 Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Wkurzające na maxa, choć z drugiej strony się pocieszam, że będę w stanie lepiej się przygotować do tych gór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czlowiekwpotrzebie Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Chciałem dzis jechac w beskid ale mam problem z suportem, jest ktoś z katowic kto może użyczyć ściągacza do korb albo działa dzis jakiś serwis w katowicach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 3 Maja 2017 Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Chciałem dzis jechac w beskid ale mam problem z suportem, jest ktoś z katowic kto może użyczyć ściągacza do korb albo działa dzis jakiś serwis w katowicach ? Pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 3-go maja robiłem trasę Skrzyczne -> Malinowska -> Malinów -> Salmopol i było spoko. Na odcinku Skrzyczne - Małe Skrzyczne jak zawsze po opadach jest miejscami błoto i kałuże. Za Malinowską na czerwonym szlaku leży na początku parę zwalonych drzew i trzeba obchodzić. Natomiast w ubiegłą niedzielę wbiłem się na czerwony między Magurką Wiślańską, a Radziechowską i zjechałem sobie do Węgierskiej Górki. Tu tradycyjnie było błoto/glina za skrzyżowaniem z niebieskim na Radziechowy. Później wiecznie płynący strumyk za kapliczką i reszta ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymku Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Hej, Wybiera się ktoś jutro (7.05) w Beskid? Wybrałbym się z kimś na wspólną jazdę. Cel do określenia, choć raczej Śląski/Mały (mało błota). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Zerkałem na prognozy i wahałem się czy Beskidy czy Rychleby i padło na Rychleby. Warunki fajnie, było słonecznie i bez dużej ilości błota. Link do galerii: https://goo.gl/photos/fveZP4gdsGxZ91hx5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymku Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Zasadniczo w Beskidzie Śląskim też nie było wcale najgorzej: -> http://beskidtrail.pl/na-barania-gore/ Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.