Skocz do zawartości

[katowice] wypady w góry. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może za trzecim razem się uda :) Teraz mnie męczy Pilsko i ten zjazd na Słowację co tak polecasz.

Patrząc na mapę ciekawi mnie jeszcze ten czarny z Przegibka przez Bendoszkę, Praszywkę do Rycerki. Jechałeś nim może albo słyszałeś opinie?

Napisano

Ten czarny słynął zawsze z bardzo ujowego oznakowania więc w dół jak masz enduro trzeba się mocno skupić. Ja go bardzo dawno robiłem na sztywniaku w dół więc było wolniej i łatwiej. Nie wiem czy obecnie coś poprawili. 

Napisano

Fakt oznakowanie jest kiepskie, sam szlak też jest mało uczęszczany, pamiętam jak błądziliśmy od Rycerki w stronę Praszywki, a zjeżdżając z Praszywki nie wiedzieliśmy czy to szlak czy zjazd do wsi ;) Dopiero od przeł. Przysłóp Potócki oznakowanie było w miarę ok :)

Tutaj masz kilka zdjęć z mojego wypadu ;)https://picasaweb.google.com/118155666108479221380/BendoszkaWielkaISzlakCzerwonyZPrzegibkaDoZwardonia12102013

Napisano

1. Jest możliwość zjazdu z Równicy do Brennej na rowerze trekingowym ?

2. Jak wygląda wjazd od strony Brennej na przełęcz Karkoszczonka i zjazd koło hotelu Górskiego rowerem trekingowym

3. Z przełęczy Salmopolskiej odbija droga szutrowa (?) w stronę Malinowskiej skały i dalej równolegle do szlaki Malinowska Skała - Barania. Rok temu jadąc na Barania widziałem jakąś drogę szutrowa poniżej i chyba to było to.

Jadę z kuzynką która ma rower trekingowy więc będę wdzięczny za pomoc czy przejedzie trasę Wisła-Równica-Brenna-Sczyrk-Przełęcz Salmopolska-Wisła

Napisano

1. Jest możliwość zjazdu z Równicy do Brennej na rowerze trekingowym ?

O ile pamiętam to nie jest najtrudniejszy przejazd, kręty singiel z korzeniami z Równicy do rozwidlenia szlaków zielony/niebieski, potem dość szybki zjazd zielonym po ubitej drodze i wyjeżdżasz w Brennej na wprost stacji benzynowej. 

2. Jak wygląda wjazd od strony Brennej na przełęcz Karkoszczonka i zjazd koło hotelu Górskiego rowerem trekingowym.

W tę stronę wybierałem dotąd zielony przez Błatnią lub niebieski przez Kotarz i żadnego nie polecam na treking.

3. Z przełęczy Salmopolskiej odbija droga szutrowa (?) w stronę Malinowskiej skały i dalej równolegle do szlaki Malinowska Skała - Barania. Rok temu jadąc na Barania widziałem jakąś drogę szutrowa poniżej i chyba to było to.

Słynna stokówka do Przysłopu pod Baranią, w całości do zrobienia na trekingu.

Napisano

2. Jak wygląda wjazd od strony Brennej na przełęcz Karkoszczonka i zjazd koło hotelu Górskiego rowerem trekingowym

Można też żółtym przez Bukową ile się da asfaltem, a sama końcówkę trzeba będzie już wypchać. Natomiast zjazd w stronę szczyrku, to na początku trochę terenu, później płyty betonowe a na końcu asfalt, czyli lajt, jedynie sprawne hamulce trzeba mieć :) 

Napisano

@MartinH jakie było oblężenie odcinka od Skrzycznego na Malinowską? Piękna niedziela to zawsze mi się kojarzy z tłumem ludzi na tym odcinku i co chwila wołanie: Przepraszam! Uwaga! :)

Ja dziś też wjeżdżałem od Zimnika, ale na szybko szutrówkami by wbić się na czerwony do Węgierskiej i nim zjechać.

Napisano

Ludzi oczywiście było jednak w miarę komfortowo przejechaliśmy. Na czarnym i zielonym już bez ludzi :)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czesc

Ktos chetny wyskoczyc jutro na enduro trail do bielska? Moge zabrac jedna osobe z rowerem z okolic gliwic, zabrze, ruda kato, tychy

Napisano

Jak to zrobisz w całości to jesteś mega gość (praktycznie 3K pod górę). Powodzenia i względnie suchego odcinka na granicznym Oszaście :thumbsup:

Napisano

Dzięki wielkie, plan jest planem i zobaczę jutro tak naprawdę co z nogą i z warunkami, jedyne co obiecuję to zdjęcia :)

Napisano

W środę plan się nie udał, ale wycieczka sama w sobie już tak :)

Będąc na Rysiance o 12:30 zrezygnowałem z Pilska przez późną porę, później jadąc niebieskim do Rycerzowej, usłyszałem burzę i zjechałem na przełęcz Glinkę, skąd szosą już pojechałem do Milówki 

Widok z Rysianki:

3571b7b349d1382cgen.jpg

Środek tygodnia- niesamowite pustki na szlaku :)

670bca1183daf1a5gen.jpg

Decyzja o wycofie była słuszna, burza przywędrowała za mną do Milówki

Napisano

Ładnie. Apropos Pilska, to muszę się tam w końcu wybrać, bo dawno nie byłem. 

Bardzo lubię śmigać w tygodniu po szlakach, właśnie przez panujące na nich pustki  :thumbsup:

Jutro może w końcu się wybiorę w góry  :w00t:

Napisano

@detonator, konieczne musisz zjechać zielono/niebieskim na Słowację ;)

@Buno, tak myślałem, trochę znam już Beskidy i wiem że czasem, plan to jedno, a realia to drugie, sam już niejednokrotnie się przeliczyłem ;)

Ostatnio w pociągu spotkaliśmy chłopaka, który wybierał się do Zwardonia z zamiarem przejechania granicą całego Worka Raczańskiego, z przedłużeniem do Rysianki, nie wiem czy mu się udało, ale ze Zwardonia startował ok. 10:00 :D

Napisano

Jazda w tygogniu po szlakach to wspaniała sprawa... w miniony poniedziałek objechałem Skrzyczne (spotkałem tam szóstkę ludzi, w tym jeden to operator kolejki, a drugi coś spawał na wieży), Baranią (tutaj nie było nikogo :) ) i zjechałem tym czarnym, a następnie zielonym do Węgierskiej, co ostatnio polecał MartinH. Szlak bardzo fajny, tylko na końcówce przyszło oberwanie chmury i ten singiel miałem urozmaicony deszczem zalewającym okulary, mokrymi krzakami walącymi mnie po pysku i w pewnych miejscach brakiem przyczepności na rozmiękczonym podłożu... ale fajnie było :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...