detonator Napisano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Tak, 6 dni to sporo za mało. Od trzech lat odpuszczam Beskidy na rzecz Sudetów ( w sumie też przez pracę ) i ciągle jest tam gdzie jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Nie wiem czy już zrobiłeś ten błąd, ale nie warto jechać w tym kierunku. Zjechać i owszem, ale nie w górę Wprawdzie nie od Zwardonia, ale wbiłem się na ten czerwony prawie w tym miejscu, w którym planowałem (przegapiłem odnogę przez zabudowaniami). I od tego miejsca szlak bardzo sympatyczny... jedynie podejście pod Wielką Raczę to wypych. Trasa na Endomondo ze zdjęciami z tej wyprawy. A tutaj trasa jaką zrobiłem w sierpniu i do tej pory chyba najlepsza jaką wspominam. Start i początek w Lipowej: Lipowa --> ścieżkami leśnymi do zielonego --> na Gawlas --> żółtym do Wisły --> ścieżką do Ustronia --> ulicą Akacjową na Poniwiec --> a później Czantoria --> Soszów --> Stożek --> Kiczory --> Kubalonka --> schonisko na Przysłopie --> Barania Góra --> Twardorzeczka (do pełni szczęścia powinna być Węgierska Górka, ale to może następnym razem pociągnę) --> Lipowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Ktoś coś w niedzielę? Marcin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
debario Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Ja bym wybrał się w Żywiecki jutro, jesli ktoś chętny to jeszcze zmieszcze dwie osoby+rowery. Start Żory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Ja myślę, że będę robił Wisła Głębce - Barania - Skrzyczne i zjazd czerwonym do Buczkowic i później do Łodygowic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrosporek Napisano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Jak z Baraniej Góry zjechać najlepiej ? Będę od strony Skrzycznego jechał. Wracam pociągiem więc w zasadzie bez znaczenia z której strony zjadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Jak będziesz jechał w tygodniu to tylko niebieski do Wisły Czarne, a jak w weekend to też, tylko niebieski, ale musisz być przygotowany na utrudnienia z pieszymi. Generalnie jedyny fajny zjazd z Baraniej. Chyba, że kompletnie nie masz umiejętności lub boisz się o sprzęt, wtedy np taki szlak żółty z Gawlasa, albo czerwony na Przysłop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Z Baraniej Góry polecałbym lecieć czerwonym przez Magurkę Wiślańską do Węgierskiej Górki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
debario Napisano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Koniecznie niebieskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Wczorajszy trip na Pasmo Policy, najtrudniejsze szlaki w całym Żywieckim, technicznie superowo, a i widoki się trafiły No i można powiedzieć, że Żywiecki cały objechany https://picasaweb.google.com/118155666108479221380/WymagajacePasmoPolicy30082015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Soszów - Stożek - Kubalonka - Barania Góra - Malinowska Skała - Skrzyczne - Buczkowice Kilka fotek ode mnie, https://goo.gl/photos/o8aPddjaeVtdPp6u7 54km, 1873m przewyższenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkm Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Pasmo Policy najtrudniejsze ma szlaki? Hmmm.... , no ok , ale ja sie nie zgadzam z tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Grzegorz +1 Niech ktoś zjedzie z Romanki niebieskim na Słowiankę i opisze to ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Grzegorz zjechałem cały Żywiecki, Ty pewnie też i takiego nagromadzenia trudnych i technicznych szlaków nie spotkałem. Czerwony trudny nie jest za bardzo ale jest wymagający, techniczny i to prawie przez cały czas, przynajmniej na HT nie ma partii gdzie mozna by odpocząć . Zielony trawers mimo iż płaski to skarpa i wąska techniczna ścieżka też nie są łatwe, w kilku miejscach jak dla mnie nie do przejechania. Żółty z Kiczorki na Mosorny, korzenna rynna o dużym nachyleniu. i niebieski, który łączy żółty z zielonym, też nachylenie hardcore jak dla mnie. Owszem znajdą się trudne szlaki, choćby w okolicach Romanki, Małej Babiej czy Pilska, ale tutaj jest ich dużo na małej powierzchni, gdyby wybrał się w te rejony mało wprawny rowerzysta to mógłby przez większą część pchać rower Może po prostu na rowerze enduro niezauważasz pewnych trudności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Pasmo Policy najtrudniejsze ma szlaki? Hmmm.... , no ok , ale ja sie nie zgadzam z tym Przyznam, że nie ogarniam "waszego" (środowiska enduro) toku rozumowania i to już od dłuższego czasu. Pasmo Policy biorąc pod uwagę mały obszar i ilość trudnych odcinków jest najtrudniejszy, najciekawszy w Żywieckim i nie ma co nad tym dyskutować. Jak nie tam to gdzie?? Tylko nie pisać o Babiej bo to nie ma sensu. Pilsko to tylko niebieski na Glinne i żółty do schroniska. Rysiankę większość w każdym kierunku "wciąga" nosem. Romanka?? Niebieski przez Kotarnice nudny jak flaki z olejem. Ten sam na Słowiankę?? Nic podobno dla niektórych strasznego poza bocznym nachyleniem. Racza?? Rycerzowe?? Gdzie jest trudniej?? Macie niektórzy mega poziom i jak wyczytałem ostatnio na emtb "Beskidy to takie pagórki na które szkoda mi czasu" ale za wielu "was" nie ma a do tego znaczna część wątku traktuje o HT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastern Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Należy przyznać rację kolegom powyżej. Większość szlaków w Paśmie Policy wymaga konkretnych umiejętności, najlepszym przykładem jest w.w. żółty z Cyla w kierunku Mosornego - absolutny klasyk. Następnie Zielony z Hali Krupowej w kierunku Zawoi to bajka, wąsko, singlowo, technicznie. Co warto wspomnieć owe szlaki są bardzo opustoszałe przez większą część roku, co czyni je świetnymi pod rower.. i nie tylko, niestety (czyt. Motocrossowcy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 W każdym środowisku jest inne spojrzenie na skale trudności. Zjechanie choćby z Baraniej góry na HT nawet dla początkującego jest bez problemu wykonywalne, a taki czerwony ze Skrzycznego to w kilku miejscach dla mnie miazga, a to przecież dopiero P3 w środowisku enduro. Gdzie tam do P4 albo P5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Tak tylko P4 i P5 to teren w stylu Ambon Szczeblowskich czy Perć Akademików w masywie Babiej lub Borkowskiego czyli poziom nie osiągalny przez zdecydowaną większość z różnych powodów. Bez ochraniaczy, pełnych kasków nawet nie ma co się wybierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Moim zdaniem każdy ma swoją skalę trudności, poniekąd uwarunkowaną tym gdzie się było i na czym się śmiga. Najważniejsze żeby była frajda z jazdy Osobiście nie lubię zjazdów na których muszę walczyć o przeżycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Frajda z jazdy przede wszystkim, jednak w tym momencie stajemy w miejscu z rozwijaniem doświadczenia i techniki. Udana walka o przeżycie daje jednak spora dawkę satysfakcji i przesuwa kolejne granice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Większość szlaków w Paśmie Policy wymaga konkretnych umiejętności, najlepszym przykładem jest w.w. żółty z Cyla w kierunku Mosornego - absolutny klasyk. Następnie Zielony z Hali Krupowej w kierunku Zawoi to bajka, wąsko, singlowo, technicznie. Mniam... narobiłeś mi smaku Jedna z moich ulubionych tras to wjechać od Kojszówki na GSB (w 100% podjeżdżalne) i tak jak pisałeś później IMO zostają już jedne z lepszych szlaków w Beskidach Mój ranking: 1.) zielony granicą rezerwatu; 2.) czerwony z Cyla na Krowiarki (ale można odbić przy Główniaku i wyjechać prawie w samej Zubrzycy) 3.) żółty na Mosorny Na dokładkę robię jeszcze zawsze Jałowiec przez Smyraki i Kolędówkę, a powrót z Klekocin (a jak miałem lepszą formę to zaliczałem jeszcze Mędralową). Czyste MTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Udana walka o przeżycie daje jednak spora dawkę satysfakcji i przesuwa kolejne granice Coś w tym jest. W końcu jeszcze żyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Cały rejon Policy zrobił się bardzo atrakcyjny. Na Mosornym w końcu powstały trasy DH. Super jazda jest czarnym z Krupowej do Sidziny. Szybko i łatwo można z powrotem wjechać tą nową szutrówką pod schronisko. No i to co najlepsze o czym wspomniał @Eastern czyli minimalny ruch pieszy nawet w weekendy. Można grzać ile sprzęt wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Super jazda jest czarnym z Krupowej do Sidziny Tym szlakiem w Żywieckim nie jechałem. Jak polecasz, to muszę kiedyś spróbować Problem w tym, że nie wiem czy to zrobię w tym roku, a jak wiemy szlaki w beskidach zmienne są... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 W bike worldzie jest opis szlaków na Paśmie Policy i zachwalają. http://portal.bikeworld.pl/artykul/turystyka/wycieczki_i_wyprawy_po_polsce/11787/sto_procent_pasmo_policy Trasy bardzo ciekawe a często bardzo trudne. Na Mosornym Groniu otwarto trasę do freeride'u którą też warto odwiedzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.