Skocz do zawartości

[katowice] wypady w góry. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś chętny w niedzielę Skrzyczne i okolice? :)

Cześć,

Ja bym z chęcią wyskoczył. Planujesz jakiegoś loopa czy z pkt A do pkt B? Ja z Zabrza jestem więc albo samochód albo pociąg, musiałbym rozważyć. Ile km chcesz zrobić?

PS. chyba że ktoś chce się wybrać na rychleby?

Pzdr,

Marek

Cześć,chyba zacznę spod Wisły- Salmopol-Malinowska skała- Barania góra- Skrzyczne i w dół klasykiem :)

Jak starczy nogi to można zahaczyć o Błatnią na przykład.

Wyślę Ci mój numer na pw, proponuję ok. 11:30 pod skocznią Małysza w Wiśle

W zeszły weekend uciekaliśmy z żoną przed burzą w śląskim. Trasa "ucieczki" przebiegała przez przełęcz Łączecko.

Na owej przełęczy nie byłem już z rok czasu, a tam takie zmiany:

2605332_DSC09528.JPG

Widzieliście już te zmiany ? 

Czerwony szlak w tym miejscu również odbija w innym kierunku i przebiega przez taką nową szutrówkę po czym odbija na stary przebieg. 

Już nie pisze jak ta przełęcz wyglądała tak 7 lat temu.

Link do całej wycieczki:

https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/CzantoriaKubalonkaUciekamyPrzedBurza?authuser=0&feat=directlink

Widzieliście już te zmiany ?

Chyba zbudowali tą szutrówkę biegową znacznie wcześniej, bo już w zeszłym roku jadąc z Kiczor wpadliśmy na nią i był to spory odcinek, finalnie wylatujący pod przełęczą Kubalonki na wysokości Szpitala Pediatrycznego.

Tak odnośnie tego typu szutrówek w tamtych rejonach to czy wiecie może na jakiej zasadzie ustawiony jest zakaz wjazdu rowerów?? To odnośnie drogi z przeł. Salmopol w kierunki Malinowskiej Skały. To jednostkowy "szczególny" przypadek czy jednak takich kwiatków jest więcej??

"Kwiatków" jest więcej, chociażby słynny podjazd na Przysłop pod Baranią Górą

http://lh3.googleusercontent.com/-P_khCt1fxk0/T6lCmfhfAZI/AAAAAAAAdXM/GqjFpXcXBns/s1152/DSC_8347.JPG

Uzasadnienie ? Moim zdaniem wyłącznie "dupochron" lokalnych samorządów dla których trasy te służą do technicznej zwózki drewna i dla naszego bezpieczeństwa nie chcą nas tam wpuszczać !

"Kwiatków" jest więcej, chociażby słynny podjazd na Przysłop pod Baranią Górą

http://lh3.googleusercontent.com/-P_khCt1fxk0/T6lCmfhfAZI/AAAAAAAAdXM/GqjFpXcXBns/s1152/DSC_8347.JPG

Uzasadnienie ? Moim zdaniem wyłącznie "dupochron" lokalnych samorządów dla których trasy te służą do technicznej zwózki drewna i dla naszego bezpieczeństwa nie chcą nas tam wpuszczać !

Pytam dlatego, ze nigdzie poza tym rejonem czegoś podobnego nigdzie nie ma. Nawet od strony Żywca czyli wjazdy z Lipowej czy Węgierskiej. O reszcie Beskidów nawet nie wspominam.

Samorząd nic do sprawy nie ma bo na tym terenie "panem i władcą" są Lasy Państwowe. Dlatego może ktoś coś się dowiedział bo jakąś podstawę prawną muszą mieć. Nie można tak sobie ustawiać znaków.

W czasach gdzie notorycznie zrywka dewastuje szlaki i nie raz trzeba robić miejsce ciągnikowi teza o "dbałości o nasze bezpieczeństwo" była by hipokryzją do kwadratu.

Dla mnie te zakazy to bezsens, w dodatku w ogóle nie do wyegzekwowania, bo policji czy straży miejskiej tam nie spotkałem nigdy ;)

A wracając do przeł. Łączecko to ja zawsze po zjeździe z Kiczorów wbijałem się na prosto w singla (niebieski?) i później na czerwony ;)

Dla mnie te zakazy to bezsens, w dodatku w ogóle nie do wyegzekwowania, bo policji czy straży miejskiej tam nie spotkałem nigdy

Też mi się tak wydaje. Nic tam złego nie robimy, nie ma hałasu itp choć w sumie temat "niechęci" do nas na takich drogach, czy też nawet na szlakach, to odrębny temat ( w weekend niestety, w okolicy Baraniej spotkałem się ze sporą niechęcią do nas  :teehee:  )

W miniony długi weekend zrobiłem dwa wypady, z tym jeden przez trasę, o którą pytałem parę stron wcześniej, czyli:

Lipowa --> Bielsko - Biała --> Szyndzielnia --> Klimczok --> Błatnia --> Brenna --> Kotarz --> Salmopol --> Szczyrk --> Lipowa

Z mojej perspektywy wjazd czerwonym na Szyndzielnię bezproblemowy, powyżej trzeba złapać oddech i żółtym na sam Klimczok też podjechałem. Później fajny zjazd żółtym na Błatnią, gdzie przy okazji na kamieniach przebiłem oponę i musiałem przez resztę trasy co pewien czas dopompowywać. Z wdrapaniem się z Brennej na Kotarz niebieskim też nie ma problemu, ale że mnie trochę siły opuściły przez ten mozolny na początku asfalt - częściowo pchałem i przed końcówką (techniczna-apetyczna) walnąłem się z 45 minut na łące. Do pełni szczęścia brakło energii i z Salmopolu sturlałem się asfaltem do Szczyrku i dalej, ale ciekawiej byłoby przez Malinowską Skałę wjechać na Skrzyczne i tam niebieskim do Ostrego.

Także polecam tę trasę i jak nie braknie siły to zakończyć przez Skrzyczne.

Szlaki bardzo dobrze znane tutejszym bywalcom , trzeba było z Salmopolu jechac droga pozarowa za Malinow i sciezyna wbic sie na czerwony szlak , pozniej na laczacy niebieski z zielonym i zołtym szlakiem, jest lekko pod gorke , ale lepiej tak niz asfaltem. . No i zjazd do Ostrego zołtym .

Panowie potrzebuję informacji na temat niżej prezentowanego szlaku, zastanawiam się na kierunkiem jazdy -  zielonym od Malinowa w dół do Soliska i żółtym w górę na Salmopol czy lepiej na odwrót czyli żółtym w dół i zielonym w górę.

Jako priorytet stawiam jak najmniej wypychu na korzyść ostrzejszego zjazdu. Jeżeli miał ktoś okazję zaliczyć ten rzadko uczęszczany fragment to proszę o opinię, nadmienię że jeżdżę na HT.

http://mapa-turystyczna.pl/route/z5jo

Skąd taka "dziwna" trasa ?

Zwykła ciekawość bo prawie nikt tam nie jeździ, a poza tym pasowałaby mi taka pętla ze Skrzycznego aby później spaść poniżej czerwonego na szutrówkę która leci do Przysłopu Pod Baranią.

Kiepsko nawet o jakieś info w internecie, także ten  :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...