Qbek84 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Mam plan na wycieczkę: Bielsko-Biała --> Klimczok --> Brenna --> Salmopol. Chodzi o jak najwięcej czasu spędzenia w siodle, a nie wpychania/znoszenia. Prosiłbym o opinie co do podanych szlaków i ich przejezdności.Posługuję się http://mapa-turystyczna.pl/I etap: Bielsko - Biała, Olszówka --> Klimczok1. szlak czerwony przez schronisko Dębowiec i Szyndzielnię lub2. szlak żółty przez Kozią Gorę i przełęcz KołowrótPrzed samym Klimczokiem atakować go żółtym czy odbić czerwonym na Siodło pod Klimczokiem i później czarnym na Klimczok?II etap: zjazd do BrennejPlanuję żółtym z Klimczoka przez schronisko na Błatniej, później zielonym.III etap: wdrapanie się na Salmopol1. szlak zielonym na Pod Równicą (reszta, czyli niebieskim i dalej żółtym jechałem) lub2. szlak czarny przez Krzywónek, Stary Groń na Grabową lub3. szlak niebieski na Kotarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasq Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 I. Przez Kozią Górkę nigdy nie jechałem, ale przez szyndzielnie masz czerwonym z Bielska bardzo przyjemny podjazd o średnim nachyleniu 8-9%, cały czas w siodle.Co do wyjazdu na Klimczok: Czarny to masz podejście turystyczne od schroniska, tam jest nachylenie lekko licząc z 40% jak nie lepiej - jak masz nogę to prawdopodobnie wyjedziesz zygzakiem, ale tak to pchanie. Żółtym trochę mniej stromo ale za to więcej kamieni.III. Czarnego ani zielonego nie polecam, nie wiem na ile jesteś doświadczonym kolarzem, ale ja tylko tymi szlakami zjeżdżałem i nie wyobrażam sobie podjeżdżania tam. Momentami bardzo stromo i bardzo dużo kamieni na całej długości trasy, miejscami ciężko się zjeżdża nawet. Jeśli chodzi o niebieski na Kotarz to to jest bardzo przyjemny podjazd, jeden z moich ulubionych w okolicy. Co prawda 1/3 to asfalt, więc nuda, ale potem zamienia sie w przyjemną szutrówkę. 100% w siodle do samego szczytu (no ostatnie ~500m jest dość trudne techniczne bo szutrówka się kończy i jest do przejechania trudny technicznie singiel, ale da radę go zrobić w siodle) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Przewinął się tu Jałowiec więc skoro przynajmniej na razie z prognoz ma być fajnie w weekend to można by się wybrać. Dorzucić Mędralową i granicą na przeł Glinne w Korbielowie. Dojazd samochodem podobnie jak wtedy na Leskowiec. Jest ktoś zainteresowany czy macie inne plany?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 i granicą na przeł Glinne w Korbielowie Polecam, jedna z moich ulubionych tras w okolicach Zawoi (nie licząc czerwonego po paśmie Policy zaczynając od strony Juszczyna), jakby to powiedział klasyk "pure MTB" A odnośnie długiego weekendy z Bożym Ciałem - jadę 4.06. pociągiem z Katowic do Nysy, później 2 dni na Rychlebach, następnie dzień klasykiem wzdłuż granicy polsko-czeskiej zakończony nocowaniem pod namiotem i wschodem słońca na Śnieżniki, a ostatni dzień to powrót do Międzylesia i pociągiem do Katowic.Jak coś to PW, pogoda ma być idealna (23 stopnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Mam plan na wycieczkę: Bielsko-Biała --> Klimczok --> Brenna --> Salmopol. Chodzi o jak najwięcej czasu spędzenia w siodle, a nie wpychania/znoszenia. Prosiłbym o opinie co do podanych szlaków i ich przejezdności. Posługuję się http://mapa-turystyczna.pl/ I etap: Bielsko - Biała, Olszówka --> Klimczok 1. szlak czerwony przez schronisko Dębowiec i Szyndzielnię To do wjechania bez problemu, łączy się z zielonym ( trudniejszy ), ale warty polecenia. lub 2. szlak żółty przez Kozią Gorę i przełęcz Kołowrót Ostatnio mi go polecono ... Podziękowałem po kawałku. Ciężki do zjechania, a co dopiero wjechania. Przed samym Klimczokiem atakować go żółtym czy odbić czerwonym na Siodło pod Klimczokiem i później czarnym na Klimczok? Żółtym ; kamieni nawalone, ale jak trochę objechany jesteś, to dasz radę II etap: zjazd do Brennej Planuję żółtym z Klimczoka przez schronisko na Błatniej, później zielonym. Do Błatniej pełen luz. Trochę kamieni, bez szału do ogarnięcia na HT i sporo frajdy + widoków. III etap: wdrapanie się na Salmopol 1. szlak zielonym na Pod Równicą (reszta, czyli niebieskim i dalej żółtym jechałem) lub 2. szlak czarny przez Krzywónek, Stary Groń na Grabową lub 3. szlak niebieski na Kotarz Co wytłoczone, to znam. Z Brennej, nie jedź czarnym i bodaj żółtym na Równicę, bo nie da się wjechać ( skręt w lewo od głównej drogi ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 27 Maja 2015 Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Przewinął się tu Jałowiec więc skoro przynajmniej na razie z prognoz ma być fajnie w weekend to można by się wybrać. Dorzucić Mędralową i granicą na przeł Glinne w Korbielowie. Dojazd samochodem podobnie jak wtedy na Leskowiec. Jest ktoś zainteresowany czy macie inne plany?? Bartek, tylko nie w ten weekend, ja jak wiesz też chcę zrobić ten trip, ale w ten weekend nie wyrwę się w góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 27 Maja 2015 Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Dobra Marcin odkładamy. Temat zapodałem więc czekam na termin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 27 Maja 2015 Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Myję sobie dzisiaj stary rower a tu rama pęknięta pod sztycą. Praktycznie złamana. Author basic 2007r od nowości u mnie. Pęknięcie jest na 3/4 obwodu rury, trzyma się to tylko na sztycy praktycznie która jest około 14cm wsunięta w ramę. Pęknięcie nad spawem. Czemu pękło? Ze starości? Zmęczenie materiału? Rama miała 2 lata gwarancji przedłużonej o 3 lata po wysłaniu listu- w sumie 5 lat. Po 3 latach od upływu gwarancji pękło. Teraz to zauważyłem a czasami jeżdżę tym rowerem. Od roku nie miałem żadnego dzwona na nim ani nic tylko zwykła jazda. Galeria: https://plus.google.com/u/0/photos/107786938575480930825/albums/6153619283677071313 Jak spawali to przytopiło ramę w tym miejscu i w nim była cieńsza i słabsza + duzo lat jeżdzenia i dźwignia bo wysunięte siodełko. Ale jak mówię 14cm sztycy w ramie.Kierunek pęknięcia wskazuje dużo przeciążeń na podjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 27 Maja 2015 Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Czemu pękło? Ze starości? Zmęczenie materiału? Pewnie wszystko po trochu. Może być, że pękniecie już masz dłużej, ewentualnie teraz się powiększyło. Ja bym śmigał dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Potrzebuję pomysłu na ciekawy zjazd z Magurki Radziechowskiej w stronę Żywca. Są tylko dwie opcje czyli zielony do Twardorzeczki lub niebieski w rejon Przybędzy. Który ciekawszy i z jak najmniejszą ilością błotska plus inne niespodzianki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Bartek, czerwony do Węgierskiej Nawet jak później będziesz musiał dymać asfaltem do Żywca to warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Nie tyle do Żywca co do Lipowej pod Hotel. Z powodu burzy w zeszłym roku skończyłem tuż przed szczytem Glinne. Więc mówisz, że dalej "bardzo warto". W takim razie go zrobię chyba, że po Baraniej będę wyrypany na maxa to zjadę tym zielonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Potrzebuję pomysłu na ciekawy zjazd z Magurki Radziechowskiej w stronę Żywca. Są tylko dwie opcje czyli zielony do Twardorzeczki lub niebieski w rejon Przybędzy. Który ciekawszy i z jak najmniejszą ilością błotska plus inne niespodzianki?? Tia...tylko czerwony Może jeszcze zielony ujdzie, ale to w ostateczności. Ostatni wypad na Rychleby: I link: https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/RychlebyPoRazEnty?authuser=0&feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkm Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Potrzebuję pomysłu na ciekawy zjazd z Magurki Radziechowskiej w stronę Żywca. Są tylko dwie opcje czyli zielony do Twardorzeczki lub niebieski w rejon Przybędzy. Który ciekawszy i z jak najmniejszą ilością błotska plus inne niespodzianki?? Ostatnio zjezdzałem tym zielonym , zobacz sobie koncowke filmu mojego z postu #846 , początek dość ostry powiedzmy ok 500m później zrywka i błoto a na koniec kamienna rynna gdzie trzeba porządnie się nameczyc Wczoraj z kolega Sławkiem pokonałem trase z Bielska przez Szyndzielnie , Skrzyczne (wjazd kolejka) ,Malinow , Orłowa do Ustronia , traska bardzo lajtowa , ale kolega poczatkujacy dlatego prosze o wyrozumiałosc. Kilka fotek ponizej w linku . https://plus.google.com/photos/102197838617375824844/albums/6154312802250869121?banner=pwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Z racji urodzinowego weekendu góry u mnie odpadają, ale może ktoś by się pisał jutro na Rogoźnik? Najlepiej z rana, ok. 10-11 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
debario Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Dzisiejszy wypad. Cisza spokój zero ludu na szlakach. Niestety ostanie 10km wygrały skurcze. http://app.endomondo.com/workouts/531756724/16304506 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Od siebie dodam, że z Magurki Radziechowskiej (a dokładnie z Hali Radziechowskiej) fajny jest niebieski - w całości "zjeżdżalny" i po drodze można zahaczyć o Golgotę Beskidów. Wczorajszy wypad z niebieskim wspomnianym wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Podziękował za wskazówki bo przydadzą się na przyszłość. Ten czerwony (tak zachwalany) musi być "kozacki" więc w środę trzeba będzie jednak ten wariant wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buno Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Ktoś chętny w Beskidy w ten weekend? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Ja śmigam na 4 dni w Wyspowy i Gorce. W Śląskim i Żywieckim będzie teraz MTB Trophy więc trzeba rozważnie zaplanować sobie trasę bo długi weekend i ładna pogoda spowodują, że będą tłumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NashKce Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Wjeżdżał ktoś na klimczok od strony brennej? Jak szlak, dużo trzeba rower prowadzić czy jest w miare lajtowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorzkm Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Zalezy ktoredy od Brennej , jak przez Blatnia to troche pchania jest , a jak przez Przel. Karkoszczonki to zalezy od twojej lydy , z przeleczy zjezdzasz zoltym szlakiem do zielonego i podjazd na Klimczok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NashKce Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Błatnią, łyda cienka Pozdro, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Błatnią, łyda cienka Luk Chopie Czy Ty sądzisz, że robiąc wypych będzie łatwiej niż podjazd ? Warto spojrzeć na mapy zanim coś wykluczysz bo kolega @grzegorzkm dobrze Ci sugeruje. Znacznie dłuższy i trudniejszy wjazd na Klimczok zielonym przez Błatnią jest dla mocnych i technicznych rowerzystów, więc nie pchaj się tam z "cienką łydą" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Kurde, z perspektywy zjazdu ten zielony nie jest trudny technicznie, długi tak, ale trudny, tam nawet jakiegoś kosmicznego nachylenia nie było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.