Skocz do zawartości

[Trening] trening kolarski w połączeniu z innymi dyscyplinami

maciej1408

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam kilka pytanek, ale zacznę od tego, że jeździć zacząłem 3,5 roku temu (tak na poważnie, wyścigi, prawie codziennie treningi itd. czyli w moim przypadku w wieku nie całych 13 lat ) no i można powiedzieć że zrobiłem sobie przerwę z kolarstwem bo od lipca nie przejechałem więcej niż 1000 km.. Zaczęła się szkoła średnia no i trochę więcej innych zainteresowań a zrezygnowałem z kolarstwa w klubie.. Tyle, że teraz zacząłem robić dużo innych rzeczy, takich jak: siłownia, basen i kick boxing (czasem również bieganie, ale rzadziej). Od przyszłego sezonu chcę zacząć jeździć na maratony mtb, w czym nie mam doświadczenia, bo wcześniej śmigałem głównie na szosie i torze.

A więc chodzi o to, jak mogę połączyć te wszystkie dyscypliny do kupy, ale żeby nie być najsłabszym w kolarstwie? Nie chcę znów wygrywać tych maratonów, chociaż nie powiem, że nie chciałbym być w 6 chociaż w kategorii :P

Już nie długo bym musiał zacząć jeździć więc wrzucę swój obecny rozkład tygodnia:

Poniedziałek: siłownia

Wtorek: K1

Środa: basen

Czwartek: siłownia

Piątek: K1

Sobota: siłownia

Niedziela: -

No tyle, że z siłowni czasem rezygnuje jak czuję że tracę siły z treningu na trening (np. teraz już od ponad tygodnia siłowni nie odwiedzałem) No i pomyślałem, żeby chociaż do końca grudnia robić tak:

Poniedziałek: siłownia

Wtorek: K1

Środa: basen

Czwartek: siłownia i rower

Piątek: K1

Sobota: siłownia i rower

Niedziela: rower

Więc pytania:

1.Nie za mało roweru?

2.Czy nie zajadę się na takim planie?

3. Czy z czasem będę musiał zrezygnować z innych treningów na korzyść roweru?

No i niewiem, napiszcie jeszcze co o tym sądzicie..

aa no i zapomniałem dopisać. Wiem, że będzie ciężko no ale zależy mi na wszystkich tych rzeczach.. Ewentualnie na wiosnę będę mógł trochę z tej siłowni zrezygnować.. ;)

Wg mnie jeżeli chcesz startować w maratonach to musiałbyś robić długie treningi rowerowe (2-3 godziny i więcej), dłuższe niż maratony w jakich zamierzasz jeździć. 3x w tygodniu rower powinien wystarczyć ale też nie można się przemęczać. Ja bym z czegoś zrezygnował, np. z K1. Basen jak najbardziej ok - budujesz też dobrą bazę tlenową i, jak wiadomo, basen jest ogólnorozwojowy. Jeżeli chcesz stricte jeździć to nie robiłbym ćwiczeń na nogi. Regeneracja to ważna sprawa.

• Mod Team

Kurcze stary... "roweru"

Odnośnie pytania:

1. za mało

2. są spore szanse - jeśli dopiero zaczynasz

3. tak

Ogólnie za dużo "siły" robisz a za mało treningu wytrzymałościowego/aerobowego. Zamień proporcje...

Siłownia jest ok ale zimą, w sezonie nie ma potrzeby. K1 możez zostać, potraktuj to jako ogólno-rozwojówkę.

Rower dobrze by było 3x w tygodniu, basen tez w podobnych ilościach. Z moich doświadczeń całkiem nieźle łączy się siłownie z basenem, tylko nie przesadzaj z ilościami treningu bo łatwo przegiąć.

Ok dzięki wszystkim i rzeczywiście ładnie dowaliłem z tym roweru :P Więc na razie zostaje jak jest, a w sezonie rower + k1, ewentualnie czasem basen :)

I jeszcze jedno, bo się tak zastanawiałem, jakie treningi bym musiał robić do maratonu 30 km ? (mini) Bo nigdy nie przygotowywałem się pod mtb, zawszę pod wyścigi szosowe.. :icon_confused:

• Mod Team

Pod maraton bardzo dobrze trenuje się na szosie, więc jeśli masz doświadczenie z wyścigami szosowymi potraktuj dystans mini -30km jak kryterium uliczne, mniej więcej podobne tępo i interwał (oczywiście w dużym uproszczeniu) albo jak jazdę na czas, nie ma za bardzo czasu na odpoczynek.

Licz się z tym, że w sezonie 1-3 treningi na rowerze w tygodniu to za mało, zwiększą tą liczbę do min. 5-ciu, tak naprawdę powinno się jeździć codziennie lub 2 razy dziennie (trening właściwy + przejażdżka na rozluźnienie mięśni) ale kto normalny ma na to czas...

No w lato to bez problemu mogę robić tyle treningów, gorzej jak jest szkoła, ale myślę że conajmniej 4 dam radę :) A z tymi przejażdżkami na rozluźnienie to akurat mam bardzo dobrze, bo robię prawie codziennie takie przejażdżki (obecnie) a w lato kilka razy dziennie :P Na działeczke, do kolegi itd. :)

Co do maratonów to 30 km nic nie mówi. bo np trasa 30 km w górach to może być wysiłek nawet kilka godzin (średnia prędkość o 15 km/h) podczas gdy na równinach to ledwo jakaś godzinka z małym okładem. Z mojego doświadczenia przy takiej różnicy czasu różni się też charakterystyka wysiłku. 1h to raczej ściganie na wysokim tętnie (wysiłek krótki ale intensywny) podczas gdy dłuższe (czasowo a nie kilometrowo) wyścigi to już bardziej wytrzymałość.

Wg mnie jeżeli chcesz startować w maratonach to musiałbyś robić długie treningi rowerowe (2-3 godziny i więcej), dłuższe niż maratony w jakich zamierzasz jeździć.

a to na jakiej podstawie tak napisałeś, sam jeździsz np dystanse Giga w czasie 4-5h i trenujesz na co dzien dłużej tzn ponad 5h??? To co piszesz to lekka bzdura moim zdaniem. Jest taka zasada, ze trening to trening a zawody to zawody i nie nalezy tego mieszac.

Oo nawet nie zauważyłem, że temat nadal się "rusza". Jeśli ma to coś do rzeczy to będę śmigał maratony po wielkopolsce więc nic specjalnego :) na razie mam zamiar trenować jak pod szosę, tyle że z urozmaiceniem bo często po lesie :) Zobaczymy, może po przeczytaniu biblii kolarza mi się zachce plan zmienić :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...