Skocz do zawartości

[trenażer] czy rowerek stacjonarny na zimę ?

matb

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

poszukuję jakiegoś sprzętu na zimę. Niestety do dyspozycji mam tylko 300 zł (max 350 z wysyłką) :confused: . Co możecie polecić za tę cenę ? Lepiej kupić trenażer czy rowerek stacjonarny ? (oczywiście zdaję sobie sprawę, że za tą sumę nie moża spodziewać się niczego rewelacyjnego ale nie mam za bardzo z czego dołożyć)

Zdecydowanie trenażer. Rowerki stacjonarne w tej cenie są śmieszne dosłownie jeśli chodzi o trening. Układ oporowy to najczęściej pasek, długości korb jakieś z kosmosu, brak możliwości ustawienia pozycji sportowej. Mając trenażer dokupujesz jakiegoś slicka taniego, siadasz i jedziesz. Masz swoją pozycję, dopasowane siodło i kierownicę. Za 300 zł możesz kupić podstawowe modele znanych firm, wykorzystujące magnesowy układ oporowy i generujące opór około 600W. Amatorowi niczego więcej nie potrzeba.

Aby móc dobrze czuć się na takim rowerku musiałbyś mieć taki zakres regulacji.

http://www.bodyicoac...etr-400-pro.jpg

Ceny podstawowych takich modeli zabijają. Nawet bez zbędnych bajerów typu komputerki i mierniki mocy.

Trenażer Tacx Blue Twist T2675 - bikestacja.pl

Podstawowy model znanej firmy. Budźet nieco przekroczony, ale można poszukać na allegro coś mniej znanego i zaoszczędzić 100zł na napisie. Sam zastanawiam się nad tym modelem. Chyba wolałbym jednak dopłacić i mieć świadomość, że jest to sprzęt od ludzi, którzy znają się na tym co robią, i robią to od lat.

TranzX JD-113 trenażer bez manetki wyprzedaż (2767574264) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Tu tańsza opcja,niestety bez manetki na kierownicę.

Są na allegro też z manetką. Bardziej mnie jednak ten tacx przekonuje. Lepsze jednak to niż to:

Rower magnetyczny Body Sculpture BC 1700 - SPORT-SHOP.pl

Nie muszę chyba przekonywać, że pozycja z rękoma powyżej pępka nie pomoże wypracować formy :P .

Trenażer to najlepsza opcja. Ja ostatnio sprawiłem sobie trenażer Tacx Sirius. Problemem tego urządzenia są jedynie wydawane dźwięki. Aby trenażer był cichy musi mieć rolkę z tworzywa a nie z czystej stali. Niestety nie mam porównania z rzeczywiści by to potwierdzić, bo mam odniesienie jedynie do mojego. Do prędkości 25km/h jest na tyle cicho, że spokojnie można pedałować, bez obaw, że ktoś zapuka do drzwi czy w rury. Powyżej zaczyna się robić głośniej, więc trzeba zadbać o stosowne wyciszenie. Dywan + stosowna mata powinny wystarczyć (przede wszystkim chodzi o tłumienie niskich częstotliwości, które są główną składową hałasu). Przejechałem 70km. Na razie bez skarg.

No i podstawowy problem. Rower treningowy zajmuje miejsce. Trenażer złożony można włożyć pod łóżko...(no prawie...)

Witam, to mnie zmartwiliście z lekka. Mam w domu właśnie taki "rowerek treningowy" i myślałem, że ostro na nim zawojuję przez zimę i na wiosnę będę miał dużo lepszą formę niż poprzedniej. A więc mogę dać sobie z nim spokój i nawet się do niego nie zabierać bo i tak nic to nie da? Pozdrawiam.

Nie tak, że nic nie da, ale są spore różnice między takim rowerkiem, a zwykłym rowerem. Jazda na rowerze to nie tylko nogi, ale też plecy, barki, ręce, czy w końcu inne siodełko. Masz też raczej inną długość korb. Nie zaszkodzi jeżeli będziesz sobie na takim pedałował, ale na wiosnę pozostanie jeszcze dużoooo do zrobienia. Chociaż zawsze mniej niż bez jazdy całkowicie :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...