Pawel95 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Siemka, niedawno podjąłem decyzję o zakupie bazy pod nowy rower. Zauważyłem że producend http://x-goods.com na swojej stronie ma ciekawe ramy. Niestety jest to typowa strona producenta i nic o ramie dokłądnego dowiedzieć się nie da. Wiecie coś o ramach opuszczających tą fabrykę? Ramę full-carbon można kupić za 350USD... 1300 zł tu link do menu z modelami ram 26" http://x-goods.com/products_1.asp?menuid=316 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 alibaba.com, ebay.com - to samo dost.ne. Ja taką kupowałem. Jak masz pytania pisz pw lub gg, jest w profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel95 Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Odświeżę, bo już tak czekam i czekam, chyba ten manewr nie cieszy się zbytnią popularnością. Może ktoś jeszcze oprócz Tobo'a ma jakieś doświadczenie związane ze ściąganiem chińskich ram do nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sowa56 Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam, łudzimy się że kupując produkt od białego człowieka, mamy pewność że ów lub inny biały ten produkt wykonał, nic bardziej mylnego, ten biały przeniósł swoją fabrykę na teren o wyjątkowo niskim wynagrodzeniu dla pracowników by robić kasę na byle czym, byle to kupił klient. Rama z Chin jest tak samo wartościowym towarem jak rama z Europy czy Ameryki, |Chińczycy nie wytwarzają w/g własnego "widzi mi się", to są wzory pochodzące od producentów z różnych zakątków świata, którzy chcą więcej zarobić na jednostce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Różnica między produktem chińskim a wyprodukowanym w Chinach w fabryce producenta europejskiego czy amerykańskiego jednak jest - w przypadku drugim masz mimo wszystko sporą szansę że produkt taki przeszedł kontrolę jakości, ponieważ w Europie czy w Stanach konsekwencje nieprzypilnowania tego mogą być finansowo drastyczne dla firm. Ciężko mi sobie wyobrazić rozliczenie chińskiej manufaktury od której kupi się coś co niespodziewanie padnie. Kupując chińską ramę brałem pod uwagę: - ta którą kupiem jest bliźniaczo podobna do ram rdx oferowanych w Polsce czy np produktów American Eagle, z którymi mam często styczność. - mój chinolek waży 1300 gram więc jak na karbonową ramę nie jest wylajtowany - przy moim stylu jazdy ryzyko rozlecenia się konstrukcji jest raczej niewielkie - cena była trzykrotnie prawie niższa od ceny tej samej ramy z logo rdx. Gdybym nawet musiał płacić cło to zakup kolejnej sztuki miałbym i tak w cenie jednej z polskiej oferty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel95 Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Ja znalazłem ramę która jest mega podobna do "Orbea Alma" Bardzo mi się podoba. Jakie są koszty związane z cłem/podatkami/przesyłką. Ile w sumie wydałeś na sprowadzenie ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Ja zapłaciłem tylko za przesyłkę, rama była w zwykłym niefirmowym pudle, w opisie na paczce "gift". Zapłaciłem za produkt, koszt pay pala i transport. Cena wyniosła prawie 1000 zł, w tej kwocie się zmieściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel95 Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 o to nieźle... Czyli cena którą widziałem nie jest jeszcze taką rewelacją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Najtaniej chińskie karbony biegają po 249 dolarów na ebajcu - jednak są to specyficzne ramy: geometria bardzo miejska, karbon grubokraciasty, ja bym takiej nie kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Kłaniam, Proponowałbym zalookac na MTBR.com Sa tam trzy czy cztery WIELGACHNE tematy o technikach, wrażeniach i opiniach na temat sciagania węglowych ram z Kitaju. Osobno o szosach, MTB 26", MTB 29" i ostatnio rosnący temat o fullasach... 29er z Kitaju - 166 stron 650b z Kitaju Fullas 29er z Kitaju Przełajka z Kitaju Generalna rozkminka dlaczego kupować bezpośrednio w Kitaju Przezabawne... Dałbym sobie rekę odjąć, że był temat o 26erach z Czajniku. Za jasna choinke nie potrafię znaleźć... Czyżby znak czasów ? Generalne przesłanie tego co w 29-era ma zastosownie w małej kiszce... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Na x-goods pojawiły się nowe modele ram. Prezentują się całkiem ciekawie http://x-goods.com/products_1.asp?menuid=316 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ale co jest w nich nowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
padamek Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Dolicz VAT 23 + cło antydampingowe 48,5 i nie będą już takie fajne Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Po doliczeniu dodatkowych opłat wychodzi 424$ za najtańszą rame za 330$. http://www.dutycalculator.com/new-import-duty-and-tax-calculation/saved_calculations/view_details/158825041/ czyli około 1322zł. Taniej raczej nie kupisz nowej karbonowej ramy. Najtańsza opcja w Europie to chyba ramy z UK ze sklepu on-one za 488$ + 32$ wysyłka,czyli 1621zł. @@tobo, Prowadzenie pancerzy wewnątrz ramy, matowe wykończenie, mocowanie PM. Ramy FS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Nie śledziłem ich oferty ale to co wymieniłeś Chińczycy oferują od dawna. Co do ceny http://allegro.pl/carbonowa-rama-mtb-rdx-1315-g-okazja-nowa-i2972704407.html Ceny spadają, "mój" rdx potaniał od chwili zakupu - oferta allegro - prawie o połowę (ten od dystrybutora). http://allegro.pl/rama-lung-17-carbon-1460g-wyprzedaz-i2977991711.html Tu "opisany" karbon (nazwa i malowanie paskudne, ale to rzecz gustu ) Moim zdaniem obecnie taki zakup to już praktycznie na granicy sensowności za granicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dromik Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Co prawda trochę drożej niż bezpośrednio z Chin, ale za to z malowaniem i gwarancją można wyhaczyć ramy na Planet X. Mają teraz fajne wyprzedaże i jest w czym wybierać. No i nie ma ryzyka z cłem itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Sam się zastanawiam od dłuższego czasu nad chińczykiem ale dopiero dzięki temu tematowi znalazłem to co chciałem (czyli mat, tapered, pancerze wewnątrz również hamulcowe wcześniej było to wszystko w modelach 29) ale zastanawiam się czy jest sens tym się interesować skoro sama rama to koszt 345$ + wszelkie dodatkowe opłaty nim to dotrze do mnie... Edit: http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/FROOCWHND/on_one_carbon_xc_whippet_un_decaled_frame Edit II: Czy jest możliwość kupienia ramy z Chin w kolorze biały mat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Mnie taki chinolek zainteresował ze względu na wagę (sama rama bez dynama 1050 grama ), 1500 zeta bez potencjalnego cła i podatku. Wewnętrzne prowadzenie olinowania i okablowania z kolei na mnie działało zniechęcająco, podobnie jak taperowana główka. Sprzedawcy w drastycznie różny sposób traktują hasło: "superlight mtb carbon frame". Wysakiwały mi ramy 1050-1500 gramów, aluminiowe, karbonowo-aluminiowe, stalowe, rowery marketowe, parę razy nic związanego z rowerami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkm Napisano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Mam pytanie do użytkowników chińskich karbonów jak jest limitami wagowymi Ja ważę około 92 kg i się zastanawiam czy kupno takiej i użytkowanie takiej ramy jest bezpieczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1978 Napisano 5 Września 2013 Udostępnij Napisano 5 Września 2013 niedawno podjąłem decyzję o zakupie bazy pod nowy rower. Zauważyłem że producend http://x-goods.com na swojej stronie ma ciekawe ramy. I jak nowa rama zakup zrobiony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelemes Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Widzę, że nie tylko mnie interesuje ostatnio ten temat. Szukam od paru dni odpowiedniej ramki. Na razie wiem tyle. Chyba najpopularniejsza opcja to hongfu i ramy FM056 i 057 (różnią się tylko brakiem i obecnością tylnej osi 142x12) " FM056:$400/pcs. FM057:$415/pcs. FK056:$120/pcs << to jest widelec karbonowy Shipping cost one frame $105 to Poland." To odpowiedź na moje pytanie bezpośrednio do hongfu. Należy doliczyć do ostatecznej kwoty 4% dla Paypal. Gdy zapytałem o 057 na alibabie, też niby hongfu, dostałem odpowiedzieć 415$+15$ stery + 115$ wysyłka - z lichwą dla paypal to ponad 1800zł. Teraz czekam na odpowiedź od xmiplay, którzy mają dokładnie te same ramy tylko o nazwach IP-056 i 57. To ich strona http://xmiplay.com/ Zapytałem też o ceny siodełek, koszyków, sztyc i kierownic, jak dostanę odpowiedź podzielę się wszystkim z wami Przegladając mtbr, mogę powiedzieć, że polecane są też ramy serii FR, np. FR-216, czy ta rama bodajże 106 od xmiplay, ale nie znam na ich temat szczegółów. Wypowiedziałby się jakiś znawca geometrii czy te ramki to naprawdę dobre konstrukcje, bo w tym temacie jestem nikim? Jaki rozmiar FM-057 pasowałby na 177cm wzrostu, 82 w kroku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1978 Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ja jeżeli już to kupie rame tylko przez ebay i tylko przy przesyłce jako gift a co:) powyżej kwoty 1500 taka rama to chyba mało opłacalny interes. Ale to moje zdanie które opieram na grubości swojego portwela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelemes Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 No, jak obiecałem tak podaję. IP-057 is 410 USD/piece, for IP-056 is 400 USD/piece. - mtb straight handlebar 620mm - 35 USD/piece - saddle - 52 USD/piece - IP-SP6 seatpost 31,6 - 45 USD/piece - extra alloy dropouts for IP-057 is 20USD/piece, aluminum dropout for IP-056 is 5 USD/piece - shipping by Hongkong Air Post 100 USD. Ja też mam grube wątpliwości teraz. Z kierownicą i sztycą zapłaciłbym 2000zł. Gdy rozważałem chińczyka myślałem o liczbach 1000-1500 raczej. Z drugiej strony, patrząc na zdanie ludzi z mtbr to naprawdę świetne ramy z wszystkimi najnowszymi patentami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 http://allegro.pl/nowa-rama-univega-ht-590-carbon-48cm-do-neg-i3507544103.html Przykład z allegro w zbliżonej cenie. Nie wiem czy za ustaloną z Chińczykami cenę opłaci się kombinować stamtąd, zakładając, że możesz ponieść dodatkowe koszty celne. http://allegro.pl/rama-mbike-okzaja-carbon-i3503371347.html Tu jeszcze inny przykład. Jak ja kupowałem i cena wyniosła 1000 z wszystkimi dodatkowymi kosztami to był to niezły interes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kelemes Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 jeszcze podam najtańszą opcję http://www.ebay.com/itm/FR202-Full-Carbon-Matt-MTB-Bike-BSA-29ER-Frame-free-Headset-15-5-17-5-19-/310727141384?pt=US_Bicycles_Frames&hash=item4858c7e808#shId ~1200zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.