Skocz do zawartości

[rama] Wybór ramy prosto z Chin

Pawel95

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie również interesuje ten temat. Rozglądam się za setem: rama+wideł. Widziałem taki jeden obiecujący zestaw: rama 19'' z efektywną długością górnej rury 613mm.

Jeśli wpłyną dodatkowe fundusze, na które liczę, to będę wiedział coś więcej.

P.S. Czy macie jakieś sposoby, które zmniejszają prawdopodobieństwo oclenia? Czy może prosić zeby dopisali w papierach coś typu "Warranty Repair"?

• 5 miesięcy temu...

Mogą Ci wysłać (prawie na pewno wyślą) z zwykłym kartonowym pudle. Żadnych firmowych napisów czy grafik na kartonie. Na druku nadania raczej bez problemu wpiszą gift lub coś innego co może sam zaproponujesz.

Ja bym z tym giftem uważał. Zamówiłem ramę z Chin, nawet przy opcjach dostawy była specjalna ikonka żeby wysłać jako 'gift' co oczywiście zaznaczyłem. Po wypowiedziach w necie byłem prawie pewien, że więcej kosztów nie poniosę.

Nie wiem czy ja akurat miałem pecha, ale przyszło zawiadomienie z UC, że przesyłka została zatrzymana i muszę im przesłać potwierdzenie transakcji, co też uczyniłem. Wyliczyłem, że wyjdzie mi to jakieś dodatkowe 500 zł (kilka % cło + 23% VAT liczony od calości wraz z kosztami wysyłki). Mówi się trudno, jednak i przy tym zalożeniu sprowadzenie ramy jest opłacalne. Jednak ku mojemu zdziwieniu naliczyli mi ponad 3-krotnie wyższą kwotę! Okazało się, że doliczają jeszcze tzw. cło antydumpingowe 48,5% i w sumie kwota za same podatki wyjdzie mi prawie drugie tyle co wartość samej ramy!

I jakieś wiadomości co do ram itp ? Ja bym się chciał zapytać np.o kierownicę ,sztycę,mostki carbonowe z Chin,Hong kongu itp , ma ktoś , chwali sobie ? cła naliczają ile ,vatu ,tez 23% czy mniej ?

I jakieś wiadomości co do ram itp ? Ja bym się chciał zapytać np.o kierownicę ,sztycę,mostki carbonowe z Chin,Hong kongu itp , ma ktoś , chwali sobie ? cła naliczają ile ,vatu ,tez 23% czy mniej ?

Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w odpowiednich tematach, np na forum szosa.org, mtbr.com czy tu bo pisać ogólnie to jak napisać o niczym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...