Skocz do zawartości

[suport] zmiana ze 118 na 126

pablo102425

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam mały problem, otóż nie pamiętałem jaki suport był wkręcony w mufę (rozmiar), znalazłem w jakiejś tabeli że pod moją korbę oraz linię łancucha 50 potrzebny jest suport 126 i taki też kupiłem. Niestety dziś po odkręceniu starego okazało się że miałem 118. Moja głupota, nie sprawdziłem. Dodatkowo w innej tabeli znalazłem że suport powinien mieć 113. I tutaj moje pytanie, czy zna ktoś optyamlny rozmiar suportu lub tabelę podającą rzetelną nformację pod tym wzdględem.

Mój osprzęt.

Korba Shimano M442 - 44-32-22

Suport (taki był Shimano ES25 Octalink - 118) nowy kupiony Shimano ES25 Octalink 126

Kaseta Shimano HG 50, 11-34 9rzędów

Przerzutka przód Shimano Deore M590

teraz drugie pytanie, czy jeśl będzie konieczna wymana suportu na mniejszy to będę mógł na jakiś czas założyć 126, wyregulować przerzutki i normalnie przejechać na tym jeden wyścig? Dokladnie czy przerzutka będzie prawidłowo przerzucała czy też łańcuch nie będzie przeskakiwał?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Na starym było ok, zrobiłem na tym sprzęcie w ciągu sezonu ponad 6000km i nic nie szwankowało, zmienianie biegów było (przy dobrej regulacj) niezauważalne wręcz. Co do najczęsciej używanych biegów to cały zakres, gdy pogoda jest deszczowa i nie ma jak uzyć szosówki to rower mtb (z którym właśnie mam problem) służy mi za dojazd do pracy, 30km szosą na ciężkich begach ale też na weekendowe wypady w góry gdzie używam biegów lżejszych, nawet na ostrych podjazdach najlżejszych. W sumie też nie było by problemu z kupieniem innego suportu tylko brak funduszy już w tym miesiącu a za dwa tygodnie mam ważny dla mnie rajd na którym chciałbym wystartować w pełni sprawnym rowerem. Założenie starego suportu jest bezcelowe z powodu zacinania się już go, pewnie po tylu km coś wyrobiło się w nim. Poczytam tematy które też podsuneliście a jutro spróbuję wszystko złożyći wyregulować, zobaczymy jak działa.

Dołączę się do tematu, bo mam podobny problem.

Zakupiłem korbę Shimano FC-M410-8 Octalink, do której według instrukcji Shimano należy zamontować suport 118mm. Problem w tym, że nigdzie nie mogę dostać suportu o tej długości wraz z szerokością mufy 73mm. Dlatego też chciałbym się dowiedzieć, czy założenie suportu 73/121mm nie wpłynęło by negatywnie na pracę napędu ? (taki suport jest wszędzie dostępny od ręki)

Ja opsisuje dalej mój problem, a więc tak mam podobnie jak napisałem wyżej:

Korba Shimano M442 - 44-32-22

Suport (taki był Shimano ES25 Octalink - 118) nowy kupiony Shimano ES25 Octalink 126

Kaseta Shimano HG 50, 11-34 9rzędów

Przerzutka przód Shimano Deore M590

Kupiony został suport 126 założyłem, okazało się że nie mogę wrzucić na środkowy i ostatni blat

A więc kupiłem 121 problem podobny, nie można wzucić tylko na największy blat

O dziwo według tej tabeli http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI-0086A-001/SI-0086A-001-POL_v1_m56577569830696663.pdf

powinienem mieć właśnie takie suporty. No ale kupiłem 113 (już chyba z ciekawości i braku dostępności 118) no i dalej nic nie wyszło , tym razem nie wrzuca na najmniejszą tarczę.

Wynik taki że na razie dalej jeżdzę na suporcie starym 118 z luzami, co może w tym przypadku być przyczyną? Czy te 3 mm (ze 118 na 121) zrobi faktycznie taką różnicę?

Sprawdzałem dokładnie zasięg przerzutki i nie ma szans żeby wrzuciła mi ona na 121 na najwyższy bieg.

• Mod Team

Nie taka różnica może być uporczywa w regulacji nie działać 100% szybkości ale na pewno nie spowoduje niewrzucania biegu. Mysle ze popełniasz bład przy regulacji.

czy założenie suportu 73/121mm nie wpłynęło by negatywnie na pracę napędu ?

to zależy jak jeździsz jednak nie powinno być źle, choć 3mm to dość dużo.

Mysle ze popełniasz bład przy regulacji.

Witaj, szczerze mówiąc wątpie w to, mam kilka rowerów i nigdy nie miałem prblemów z regulacją. W wyżej wymienionym przypadku nawet odkręciłem całkowicie śruby skrajnych wychyleń żeby sprawdzić czy one aby czegoś nie blokują, ale nie. Przerzutka nie wzuca:)

Nie wiem, jak czytasz tę dokumentację, ale jak byk stoi, że przy linii łańcucha 47,5mm potrzebujesz 113mm, zaś przy 50mm 118mm. I zapewne Twoja rama korzysta z tej drugiej.

Zrobiłem błąd w odczycie, tutaj jest racja użytkownika wyżej. Teraz dopiero gdy zwrócił mi na to uwagę zauważyłem że źle to czytałem (czytałem całe kolumny), ale i tak nie zmiania to faktu że powinno być 118, a przy innych długościach coś nie trybi. No ale na błędach się człowiek uczy i teraz przynajmniej wiem jak czytać tabelę. Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...