pablo102425 Napisano 12 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Witam, mam mały problem, otóż nie pamiętałem jaki suport był wkręcony w mufę (rozmiar), znalazłem w jakiejś tabeli że pod moją korbę oraz linię łancucha 50 potrzebny jest suport 126 i taki też kupiłem. Niestety dziś po odkręceniu starego okazało się że miałem 118. Moja głupota, nie sprawdziłem. Dodatkowo w innej tabeli znalazłem że suport powinien mieć 113. I tutaj moje pytanie, czy zna ktoś optyamlny rozmiar suportu lub tabelę podającą rzetelną nformację pod tym wzdględem. Mój osprzęt. Korba Shimano M442 - 44-32-22 Suport (taki był Shimano ES25 Octalink - 118) nowy kupiony Shimano ES25 Octalink 126 Kaseta Shimano HG 50, 11-34 9rzędów Przerzutka przód Shimano Deore M590 teraz drugie pytanie, czy jeśl będzie konieczna wymana suportu na mniejszy to będę mógł na jakiś czas założyć 126, wyregulować przerzutki i normalnie przejechać na tym jeden wyścig? Dokladnie czy przerzutka będzie prawidłowo przerzucała czy też łańcuch nie będzie przeskakiwał? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A czy na starym dobrze wszystko było ? mialeś 118 z tego co piszesz a miedze 118 a 126 jest duuuza różnica. na jakich biegach jeździsz głównie? m442 dla 50mm 126 dla 47m 121 dla wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/72940-suport-shimano-deore-fc-m442/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Na starym było ok, zrobiłem na tym sprzęcie w ciągu sezonu ponad 6000km i nic nie szwankowało, zmienianie biegów było (przy dobrej regulacj) niezauważalne wręcz. Co do najczęsciej używanych biegów to cały zakres, gdy pogoda jest deszczowa i nie ma jak uzyć szosówki to rower mtb (z którym właśnie mam problem) służy mi za dojazd do pracy, 30km szosą na ciężkich begach ale też na weekendowe wypady w góry gdzie używam biegów lżejszych, nawet na ostrych podjazdach najlżejszych. W sumie też nie było by problemu z kupieniem innego suportu tylko brak funduszy już w tym miesiącu a za dwa tygodnie mam ważny dla mnie rajd na którym chciałbym wystartować w pełni sprawnym rowerem. Założenie starego suportu jest bezcelowe z powodu zacinania się już go, pewnie po tylu km coś wyrobiło się w nim. Poczytam tematy które też podsuneliście a jutro spróbuję wszystko złożyći wyregulować, zobaczymy jak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcingt Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Dołączę się do tematu, bo mam podobny problem. Zakupiłem korbę Shimano FC-M410-8 Octalink, do której według instrukcji Shimano należy zamontować suport 118mm. Problem w tym, że nigdzie nie mogę dostać suportu o tej długości wraz z szerokością mufy 73mm. Dlatego też chciałbym się dowiedzieć, czy założenie suportu 73/121mm nie wpłynęło by negatywnie na pracę napędu ? (taki suport jest wszędzie dostępny od ręki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Ja opsisuje dalej mój problem, a więc tak mam podobnie jak napisałem wyżej: Korba Shimano M442 - 44-32-22 Suport (taki był Shimano ES25 Octalink - 118) nowy kupiony Shimano ES25 Octalink 126 Kaseta Shimano HG 50, 11-34 9rzędów Przerzutka przód Shimano Deore M590 Kupiony został suport 126 założyłem, okazało się że nie mogę wrzucić na środkowy i ostatni blat A więc kupiłem 121 problem podobny, nie można wzucić tylko na największy blat O dziwo według tej tabeli http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/SI-0086A-001/SI-0086A-001-POL_v1_m56577569830696663.pdf powinienem mieć właśnie takie suporty. No ale kupiłem 113 (już chyba z ciekawości i braku dostępności 118) no i dalej nic nie wyszło , tym razem nie wrzuca na najmniejszą tarczę. Wynik taki że na razie dalej jeżdzę na suporcie starym 118 z luzami, co może w tym przypadku być przyczyną? Czy te 3 mm (ze 118 na 121) zrobi faktycznie taką różnicę? Sprawdzałem dokładnie zasięg przerzutki i nie ma szans żeby wrzuciła mi ona na 121 na najwyższy bieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Nie taka różnica może być uporczywa w regulacji nie działać 100% szybkości ale na pewno nie spowoduje niewrzucania biegu. Mysle ze popełniasz bład przy regulacji. czy założenie suportu 73/121mm nie wpłynęło by negatywnie na pracę napędu ? to zależy jak jeździsz jednak nie powinno być źle, choć 3mm to dość dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Mysle ze popełniasz bład przy regulacji. Witaj, szczerze mówiąc wątpie w to, mam kilka rowerów i nigdy nie miałem prblemów z regulacją. W wyżej wymienionym przypadku nawet odkręciłem całkowicie śruby skrajnych wychyleń żeby sprawdzić czy one aby czegoś nie blokują, ale nie. Przerzutka nie wzuca:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Nie wiem, jak czytasz tę dokumentację, ale jak byk stoi, że przy linii łańcucha 47,5mm potrzebujesz 113mm, zaś przy 50mm 118mm. I zapewne Twoja rama korzysta z tej drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Rame na pewno miałem inną jednak u mnie różnica w suporcie 6mm nie robiła praktycznie nic pod względem regulacji i działania przedniej przerzutki, fakt ze najlepiej mi działa na 115mm ale z 109 z jakim kupiłem korbę działało to dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Nie wiem, jak czytasz tę dokumentację, ale jak byk stoi, że przy linii łańcucha 47,5mm potrzebujesz 113mm, zaś przy 50mm 118mm. I zapewne Twoja rama korzysta z tej drugiej. Zrobiłem błąd w odczycie, tutaj jest racja użytkownika wyżej. Teraz dopiero gdy zwrócił mi na to uwagę zauważyłem że źle to czytałem (czytałem całe kolumny), ale i tak nie zmiania to faktu że powinno być 118, a przy innych długościach coś nie trybi. No ale na błędach się człowiek uczy i teraz przynajmniej wiem jak czytać tabelę. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Listopada 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Prędzej bym obstawiał pojemność przerzutki niż długość suportu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.